2015. január 3., szombat

Az Apátkúti-völgy télen


Régóta szerettük volna meglátogatni egy kedves közösségtársunkat, aki a visegrádi Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórházban gyógyul. Végre eljött a téli szünet egy olyan szakasza, amikor már nem hajtott sem az ünnepi előkészület, sem semmilyen családi találkozó, sem a szilveszteri buli szervezése, tényleg semmi. Sőt, néhány napnyi otthoni pihenőn is túl elérkezettnek láttuk az időt, hogy szokásunk szerint kimozduljunk, és a látogatást egybekössük egy hangulatos, napsütéses, rövid téli kirándulással. Mivel nem lett volna sok időnk a szabadban tartózkodni, mindenképpen ismert helyre vágytunk, így esett a választásunk az Apátkúti-völgyre, néhány percnyire a szanatóriumról.

Nyári és őszi időben jártunk már erre, télen azonban még soha. Ezúttal az autót nem hagytuk az Panoráma úti elágazásnál (mint egyszer ősszel), hanem kihasználtuk, hogy a rétig be lehet hajtani, ott tettük le a parkolóban, az Ördögmalom étterem előtt. A Telgárthy-rét játszótere így fest télen:

A Telgárthy-rét téli arca. Visegrád, Apátkúti-völgy.

A háttérben látható bódék újonnan kialakított WC-k. Nagy szükség volt rájuk,
korábban mindenki az étterem mosdóját használta...


A patak egy-egy szakaszon befagyott, nagy móka volt kavicsokat, botokat dobálni rá, és figyelni, hol korcsolyázik, hol süllyed el a bedobott tárgy. 

Jégtáblák a patak nyugalmasabb szakaszain.


Megnéztük a pisztrángos tavakat, bemenni nem lehetett, de kívülről is jól látszódott, mennyire befagytak.


A háromból két tó majdnem teljesen befagyott.

Jutott idő egy kis hógolyózásra, valamint kinéztük a helyet a betervezett tavaszi bográcspartinkra. 






Kedves cicák jöttek a közelünkbe néhány jó szóért és simogatásért.



Fahídról még izgalmasabb a patakba dobálni!




Hiába a verőfényes napsütés, hiába az átmozgató séta, bizony jó átfáztunk! Nagyon jól esett a falu központjában, közvetlenül a kis katolikus templom mögött található Don Vito Pizzériában megmelegedni! (Olcsóbb "kis beülős" majdnem ugyanott: Piknik Falatozó a templom főbejáratával szemben, érdemes elindulás előtt érdeklődni, hogy nyitva vannak-e, itt hamburgerezni, lángosozni, palacsintázni lehet, egyszer teszteltük.)


Pizzáink elkészültét várva a Don Vito pizzéria kemencéje előtt.

Don Vito - hangulat.
(Ebédidőben teltház volt!)


Ez pedig már a szanatórium csodálatos kertjéből a kilátás:

   
Végül álljon itt egy kis ismertető a völgyről és a rétről:

Katt a nagyobb képért!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése