2015. január 4., vasárnap

Veszprém gyerekekkel 1. rész - Szállás, esti séta


Eredetileg kizárólag a Bakony szépséges tájaira vágytunk karácsony előtt. Egész ősszel tervezgettük, hogy milyen jó lesz majd a csendes hegyekből közvetlenül a karácsonyfa alá hazaérkezni. 2012 és 2013 karácsonyát is így kezdtük, ezzel a különleges ünnepi készülettel: a lelki elcsendesüléssel a hegyekben, ezekről az élményekről itt olvashatsz:

Aztán úgy hozta az élet, hogy másként alakultak a dolgok. Néhány napig az is kétséges volt, hogy el tudunk-e egyáltalán majd utazni. Férjemnek közbejött egy váratlan, de halaszthatatlan utazása, ami annyira fontos volt, hogy mindennek mögé kellett kerülnie. December 24-i hazaérkezéssel... Szerencsére időben értesültünk az új helyzetről, így a szállást is át tudtam foglalni korábbra, illetve a tanító nénivel is egyeztettem az utolsó két nap hiányzásról. 

Veszprém pedig úgy került a képbe, hogy bár a bakonybéli szállásadónk rendkívül rugalmasnak bizonyult, volt előttünk foglalás, emiatt egy éjszakára meg kellett oldanunk az alvást valahol. S hol lehet még az utolsó pillanatban is tuti szállást találni? Városi szállodákban biztosan...

Ezüsthíd Hotel Veszprémben. Forrás: a hotel honlapja.

Így kerültünk egyetlen éjszakára a veszprémi Hotel Ezüsthídba, ami a körgyűrűtől egy kőhajításnyira helyezkedik el. Ez egy teljesen új hotel, négy csillagos, SZÉP kártya elfogadó hely, nekünk ez fontos szempont volt. A kétszobás apartman úgy nézett ki, mintha előttünk még soha senki nem szállt volna ott meg, gyönyörű, vadonatúj berendezés, ragyogó tisztaság, dizájnelemek, LCD tv mindkét szobában, sorolhatnám. Tényleg nagyon szép volt, sajnos elfelejtettünk fotózni. A szálláshoz járó reggelivel is minden rendben volt, sőt, kérésünkre megfázott kislányunk orrszívásához kaptunk porszívót. :) 

Az apartmanunk egyik szobája. Forrás: a hotel honlapja.

S ha már Veszprémbe hozott minket a jósorsunk, miért ne néznénk körül? Első este bevetettük magunkat a Belvárosba. Nagyobb gyerekekkel egy kb 20-25 perces kellemes séta lenne a Vár a Hotelből, de mi úgy döntöttünk, hogy nem kockáztatjuk a hazafelé adódó nehézségeket a kicsikkel, inkább autóba ültünk erre a rövid szakaszra. Mondhatom, a felbolydult, karácsonyi hangulatú Veszprémben igen nehéz a parkolás! Aztán csak megálltunk valahol, s besétáltunk a modern sétálóutcára. Itt épp egy nagyon hangulatos karácsonyi vásár fogadott minket, amin áthaladva, nézelődve néhány perces gyaloglással a Vár előtti téren találtuk magunkat. 

Adventi forgatag a hideg veszprémi utcákon

Az Óváros tér szépséges karácsonyi fényekben pompázott.

Sehol egy lélek, kihalt minden, a kivilágított Városháza és a Tűztorony valóságos mesepalotaként hívogatott minket egyre közelebb. A hangulat egyre varázslatosabb lett, ahogy haladtunk felfelé a Várba. Szűkülnek az utcák, a hangulatos kis beülős helyeken egy-egy párocska ücsörög, minden csendes, békés, a városi forgatag és nyüzsgés valahol a hátunk mögött maradt.


A Tűztorony egy különleges nézőpontból.

Természetesen ami zárva lehet, az ilyenkor már zárva is van. Úgyhogy sem múzeumba, sem templomba, sem Érseki Palotába nem igazán tudtunk bejutni, de a cél nem is ez volt. Egy hangulatos sétára vágytunk, amit meg is kaptunk. A jelentősebb szobrok (Homokóra, István és Gizella) télire jó alaposan be vannak csomagolva, de a kilátás így is pazar. 


Érdemes kinézni a Vár minden kilátópontján, mert mindenhonnan másképp szép a város.

Meglepetésként egyszer csak valamiféle cincogást hallottunk a fejünk felett, felnéztünk, s láttuk: a szűk kis utcácska telis-tele van denevérrel! Az egyik öreg épület egy ablakának lamelláiból bújtak ki, nem tudom, mit csinálhattak ebben a nagy hidegben idekint. 





A felújított veszprémi Székesegyház, előtérben a már látogatható Érseki Palota.


A Várból visszasétálva beültünk feltöltődni, megpihenni, felmelegedni a Mackó Cukrászdába, ami  a Megyeház téren található, egészen közel a Várhoz.  Utána az elcsendesedett sétálóutcán visszamentünk az autóhoz, hogy egy korai lefekvéssel biztosítsuk másnapra az energiát. Hiszen a Veszprémi Kittenberger Kálmán Állatkertben terveztük tölteni a délelőttöt. 

Ajánlok egy kiváló honlapot, ahonnan részletesen tájékozódhattok a városi látnivalókról, aktualitásokról, ennek meglátogatását ki ne hagyjátok, ha alaposabban szeretnétek Veszprémmel megismerkedni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése