2015. augusztus 8., szombat

Kihagyhatatlan látnivalók a Káli-medencében


Idén már szezonkezdet előtt megtudhattuk több újság több cikkjéből, hogy milyen fontos gasztronómiai érdekességek, borozók, pincék és kerékpáros pihenők várják a turistákat a Káli-medence különböző pontjain. Szuper, hogy megszaporodtak az igényes helyek a Balaton-felvidéken, de sajnos tapasztalataim szerint ezek szinte kivétel nélkül drága éttermek átlagos nagycsaládos szemmel nézve, vagy olyan romkocsmák, amelyek nem vonzzák a kisgyerekeseket. (Cáfoljatok meg, ha nincs igazam, komolyan! Szeretettel várom akár itt kommentben a megfizethető, igényes helyek tippjeit.)

Így tehát - bár a környék határozottan híres a finomságairól - én ezúttal kizárólag a látnivalókra koncentrálok. Az alább felsorolt helyeken nem egy nap jártunk, többször kanyarodtunk el e csodálatos táj felé, és az mindannyiszor más arcát mutatta. Nagyobb gyerekekkel érdemes biciklire pattanni, és komótos üzemmódban megismerni a Káli-medencét. Idén mi autóval barangoltunk.


Kedvencem, a Kornyi-tó

Kornyi-tó, Te csodás! Ha költő lennék, biztosan ódát írnék ehhez a tóhoz, ehhez a tájhoz. Nem vagyok költő, képekkel szeretném illusztrálni, miért szerettem bele. Csend, madarak röpte, békabrekegés, utánozhatatlan mezei és nádi illatok keverednek a színkavalkádban: a rét napégette növényei után a zöldellő nádas felüdülés a szemnek. A mindent beborító, hatalmas ég itt valahogy még hatalmasabb. A tér tágas, a szél is gyakran fú erre. 




A Kornyi-tó jelentős területét nádas uralja.

A legszebb kilátás a környékre a szobrok dombocskájáról nyílik.

Érdemes elolvasni a Theodóra tanösvény tábláját

A tó lefolyástalan, környező karsztvizek és a lehulló csapadék táplálják,
már az is előfordult, hogy kiszáradt.

Emberi komédia (Veszprémi Imre, 1986)

Naplemente a Kornyi-tónál.

A legkönnyebben így találsz ide.

Ha olvastátok a gyerekekkel, a gyerekeknek Berg Judit Lengemesék című sorozatát, érdemes róla részletesen beszélgetni ezen a helyen. A regénybeli lengék és a harácsok is pont egy ilyen tó partján laknak, és nagyon érdekes szemtől szembe látni, közelről megtapasztalni, milyen a nádas, hová repülnek a nádirigók, és mi történne a szeméttel ha lenne, mit okozna a jelenléte. (Szerencsére itt nem találkoztunk szeméttel.) A gyerekek állították, hogy megtalálták Lengevárat (ahová a legtöbb nádirigó leszállt), és akkor már azt is tudják, hol van Harácstanya (hiszen a tó másik partján kell lennie). Mindenesetre jó szórakozás volt elidőzni itt és felidézni az ismert történetet. Bónuszként kaptunk egy szépséges naplementét...


Szentbékkálla: kőtenger és ingókövek

Megéri a kis kerülőt ez a látványosság Szentbékkálla felé. Nyári melegben tücsök- és kabócaszó zengi be a környéket. A gyerekek eddig - ahányszor voltunk, mindig - nagyon élvezték a köveken mászást, ugrálást. Az ingókőre pedig fel lehet mászni, és ki lehet próbálni, hogy tényleg mozog!


Kőtengeren a köveken mászkálás a legjobb móka.

Perzselő napsütésben gyaloglunk.

Hatalmas sziklák között vezet az út.


A Theodóra tanösvénynek itt is van táblája.

Tényleg mozog! Csak ugrálni kell rajta!


Így találsz ide. Az autóforgalmat kivezették a faluból,
gondolom a helyi lakosok kérésére. Táblák is segítik a tájékozódást.

Kékkút, Theodóra-forrás

A híres Kékkúti Ásványvíz palackozó üzemének kerítése mellett, közvetlenül az út mentén van egy kis parkoló. Itt érdemes megállni, és megtölteni kulacsainkat a finom friss, "mentes" Theodóra ásványvízzel, ingyen. 


A kút négy éve...

... és 2015-ben.

Nyomd meg a gombot!

Ember legyen a talpán, aki gyerekek mellett elolvassa ezt a tájékoztatót! :)

Itt kezdődik a Theodóra tanösvény, melynek tábláival
a környező látnivalóknál is találkoztunk.

A három közül ezt a legkönnyebb megtalálni.

+ 1 érdekesség kizárólag haladóknak: A kisörspusztai harangláb

Normális ember ezért a kis látványosságért nem tér le az útról... de mi nem vagyunk normálisak. Így hát letértünk, megnéztük. Kanyarogtunk földutakon, egy valaha volt faluban, ahol ma már csak néhány ház áll, azok is inkább nyaralók. A harangláb ennyi Kisörspusztán:

Ezért letérni az útról? Hát normális? :)


Én mégis örülök, hogy láthattam. Egészen különleges a hangulata. A környéke még érdekesebb. Bár részletesen beszámolhatnék róla! A gyerekek elaludtak az autóban, így nem tudtunk kiszállni, hogy alaposabban is körbenézzünk. Pedig állítólag nagyon szépek a homokbánya bányatavai, és még fürdeni is szoktak bennük a környékbeliek. Ezt a tényt személyes tapasztalat híján ezen cikk-kel szeretném alátámasztani.


Ha érdekel a harangláb és Kisörspuszta, így találod meg.


1 megjegyzés:

  1. A bányató széle igen jó, egy nap alatt felépítettük a várat. Hú, de régen volt! Csak úszóknak.
    https://www.webmestermu.hu/tervezes/

    VálaszTörlés