2015. augusztus 13., csütörtök

Megmászni egy félbevágott hegyet


Avagy geoséta a Monoszló melletti Hegyestűn.


A gyerekek, akárhányszor megyünk a Balaton-felvidékre, mindig megrendülten veszik tudomásul, hogy igen, itt van egy "félbevágott" hegy. És utána mindig keresik is a szemükkel, amerre csak járunk. Látszik Salföldről, látszik a Kornyi-tótól, látszik a Káli-medence, sőt a Balaton-part több pontjáról (ebből az irányból azonban szabályos kúp alakú). Valóban furcsa egy félmunka, de talán nem is lenne ilyen látványos, ha annak idején elődeink nem kezdtek volna bele ebbe a természetromboló tevékenységbe, hogy kifejtsenek egy valaha volt bazaltvulkánt. 



Tényleg félbevágott hegy!

Az egykor volt bazaltbánya épületében ma a Balaton Felvidéki Nemzeti Park geológiai kiállítása látható, a szabadtéren pedig a Dunántúl jellegzetes kőzeteiből összeállított sorozat tekinthető meg. 




Az aktuális belépőjegyekről és a nyitvatartásról a bemutatóhely honlapján tájékozódhattok. 

És ha már itt vagytok, feltétlenül érdemes felmászni a csúcsig. Közben vannak "pihenőhelyek", ahonnan már szintén csodálatos a kilátás! Valahol útközben van egy térkép, amely segítségével nyomon követhetjük, hogy amerre nézünk, mit is látunk pontosan.

Térkép a tanúhegyek vonulataival.

Ekkora gyerekek - kis segítséggel - simán feljöttek néhány éve.


A csúcson is biztonságban vannak.

Geológiai szépség!





Ha további geológiai érdekességekre vágytok, nézzetek rá a Bakony-Balaton Geopark honlapjára, ahonnan azt is megtudhatjátok, mikor indul a következő geotúra a területen.


És két bónusz kép a végére. Egyszer, még 2006-ban jártunk itt úgy, hogy egy esküvőt tartottak a csúcs előtti utolsó vízszintes területen, ahonnan már gyönyörű a kilátás. Elámultunk, hogy ez mekkora ötlet... :) Persze ehhez a különleges esküvőhöz szolid mennyiségű násznép, és egy bevállalós menyasszony szükségeltetik (valamint piszok szerencse, hogy szeptemberben még ilyen idő legyen). 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése