2016. május 19., csütörtök

Egy igazi családi nap Hollókőn 2. rész



A nap első részét itt találod!

Miután jóllaktunk, gyerekeknek tett ígéretünket betartva nekiiramodtunk, hogy megkeressük a falutól kb. 20 percnyi sétára található erdei játszóteret. A nálunk lévő térkép alapján az elég egyértelmű volt, hogy a házakat elhagyva tovább kell menni az erdő felé. 



Séta és vízvétel a faluban.

Hangulat.

De mikor elérkeztünk ehhez a kereszteződéshez, elbizonytalanodtunk:

Merre? Műút vagy földút?

A jelzés sajnos nem egyértelmű. A jobb irányba haladó út műút, nem láttunk rajta nyilat, vagy bármilyen jelzést, hogy erre kellene haladnunk. A tábla egy puszta tájékoztatás, hogy itt a közelben van ez az erdei játszó és tanösvény, de nincs nyíl, hogy akkor most jobbra vagy balra. Csak utóbb derült ki, hogy ha ezen a műúton tovább sétáltunk volna, megláttuk volna a további  tájékoztató táblát, majd néhány perces sétával elértük volna azt a bizonyos fahidat. Mi elmentünk a másik irányba, mert volt bennünk egy olyan érzés, hogy ha az Országos Kék Túra is erre vezet, akkor nagy baj nem lehet. 

Nagy baj tényleg nem lett, a Váralja tanösvényre jutottunk, és szerencsésen átnavigáltuk magunkat - érzésre, tapasztalatra - a következő dombra, ahol az erdei játszót sejtettük. Jól sejtettük - megtaláltuk!! Ha Ti is ebből az irányból közelítenétek, a kerítés láttán ne ijedjetek meg. Egyszer csak vége lesz, és ott vannak a játékok szabadon. Szerepét nem igazán értettük. 

Nekünk ez a kép nem állt ott rendelkezésünkre, de itthon megtaláltam a reggel készített fotót, melyen jól láthatóak a Hollókő körüli tanösvények egy összefoglaló térképen:

Hollókői tanösvények - kattints a nagyobb képért! Az erdei: a kék.

Ez a hollókői erdei játszótér nagyon emlékeztetett bennünket a Diósjenői Erdei Szabadidőparkra! Talán azért, mert tulajdonosa, megrendelője ugyanaz az Ipolyerdő Zrt. Hasonló játékok, és az elrendezés is hasonló: nem egy kupacban, hanem sétálni, gyalogolni kell a különböző játékegységekhez. Természetesen a sok különleges játék között a drótkötélpályát is fellelhetitek, ami simán elbír egy felnőttet!

Az erdei játszótér egy részlete

Tanösvénytábla és játékok.

Ezek a mai anyukák...! 

Az erdei játszótér állomásai egy táblán
összefoglalva.

A szépséges fahíd - ha a műúton jöttök tovább a faluból, ezt éritek el
kb 10 perces sétával.

Nehéz volt elráncigálni innen a gyerekeket (és magunkat), de a fagyi gondolata segített! Szerencsénk volt, hogy a kis fatornyos templom melletti Szatócsboltban még éppen volt néhány gombócnyi fagylalt. Itt tudtunk egy jót kávézni is. A kis boltban érdemes körbenézni egyébként, de a vásárlást nagyon meg kell gondolni, mert a portéka külföldi pénztárcákra van árazva. A többi boltocska is megérdemli, hogy betekintsünk! Például a kosárfonónál csodálatos dolgokra bukkantunk, de erről bővebben nem írhatok, mert e sorokat bizonyára az a családtagom is olvassa majd, akinek ajándékot vettünk itt. Postamúzeum, Babamúzeum, Helytörténeti gyűjtemény, Népi játékok háza, ezek mind várják a betérőket, mindegyik párszáz forintos belépővel dolgozik, de nekünk a gyerekek hangulatához igazodva ezeket ki kellett hagynunk. 

Ebbe a népi játszókertbe 600 Ft/gyerek lett volna a beugró.

A kosárfonó háza.

A parkoló felé haladva, a lassan kiürülő, elnéptelenedő faluban sétálva megpillantottuk a Pékség táblát, s megvilágosodtunk, hogy itt kéne megvennünk a vacsorát, otthonra. A kisebb zsáknyi finomsággal megrakva most már tényleg a kocsi felé vettük az irányt, azzal a kitétellel, hogy legalább egy fél órát még engedünk a gyerekeknek a Holló Jankó játszón indulás előtt. Meg persze szerettünk volna mosdózni is. 17.45-kor azonban a WC már zárva volt, és ez nagy kellemetlenségeket okozott nekünk...

A Holló Jankó játszótér nagyobbacskáknak készült játékai.

A Holló Jankó játszó egy mesére épült, a mese olvasható egy fatáblán. Ugyanaz az Ilona Malom Műhely készítette, akik a Bóbita játszót is elkövették a RAM mellett. Gyönyörű, igényes játékok, kedves ötletek, öröm ránézni erre a kis domboldalra. Babakocsival kissé nehézkes feljutni a játékokhoz, de ez igazán apróság ahhoz képest, hogy mennyire jó ez a hely. Javaslom, hogy Ti is hagyjátok utoljára, mert nagyon le lehet itt ragadni az elején (közvetlenül a parkoló mellett áll). Ne itt fáradjanak ki még délelőtt a gyerekek! Legyen ez a bónusz!

A gyerekek a hal száján bújnak be és a végéből jönnek ki:
emésztőrendszeri csúszás!




A kisebbekre is gondoltak.

Lőttem még Nektek egy képet az épülő négycsillagos szállodáról, ami egy nagyobb kőhajításnyira lesz csupán az Ófalutól. Állítólag 2016 nyarára már lehet szobát foglalni...

Az épülő Castellum Hotel.

Ugye, hogy el lehet tölteni egy igazi családi napot Hollókőn?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése