2017. június 27., kedd

Márianosztra egyszerűen SZÉP


Sokat gondolkodtam ennek a cikknek a címén. Sőt! Talán még soha egyik cikkem címén sem gondolkodtam ennyit. Hogyan is nevezzem, milyen jelzőt használjak? Kis ékszerdoboz? Szeretnivaló zsákfalu a Börzsönyben? A Dunakanyar egyik eldugott kincse? Zarándokhely börtönnel és kisvasúttal? Annyi benyomásom van Nosztráról, amelyeket az évek során gyűjtöttem, hogy nehezen fogalmazom meg, nehezen választom ki a legalkalmasabbat. 
Viszont élménybeszámolónak a legfrissebb, közös plébániai élményünket írom le!


Miután hála Istennek olyan sok aktív tag van az újpesti Egek Királynéja Főplébánián, hogy egy mozgós, főzős, aktív családi napot már nem tudunk megtartani a saját (egyébként gyönyörűséges) kertünkben, el kell mennünk ahhoz, hogy a sportolás, a bográcsozás és a közös mise egy családi nap keretei között megvalósulhasson. 

A márianosztrai kirándulás tényleg alkalmas volt arra, hogy a családokat kicsit összehozza, biztosítsa az együttlét örömét. Miért? Együtt vonatoztunk Szobig, ez önmagában nagy élmény. 

Ülünk a vonaton... és mágnes játékokkal játszunk!

Utána átszálltunk a kisvasútra, ami ugye megint a gyerekek kedvence. (Figyelem, nagyobb csoport utaztatása esetén érdemes korábban lejelenteni a létszámot! Sajnos ez nálunk elmaradt, így hering módján utaztunk kb. 20 percet, sajnos fotózni sem tudtam emiatt.) 

Kép forrása: www.szob.hu

Aztán felsétáltunk a Kegytemplomig, ahol megpihent a csapat a kellemes, nyitott előtérben - itt lehet mosdózni is. 

Kegytemplom

Zarándokok pihenője. Vannak padok, mosdók.

Mi ide nem mentünk be, de Börtönmúzeum is van!

Majd fogadott minket a templomban egy helyi pálos atya, aki röviden ismertette a templom történetét. Litánia következett, aztán indulás a célponthoz!

Litánia

Hangulat, szépség, szent hely.
Indulás a Kálváriára!
Utunk egy klassz játszótér mellett vezetett el.


Itt már vártak minket a lelkes bográcsozó szakácsok. De mielőtt nekiláttunk volna az ebédnek, a csapat még felsétált a csodagyönyörű Kálváriadombra. 

Piknikre, játékra épp alkalmas!

Gyaloglás a Kálvárián.

Szentmise a Kálvárián.




Misét követően már tényleg az ebéd volt soron! Bácskai rizseshúst kaptunk, ami a mi gyerekeinknél úgy csúszik, hogy öröm nézni. :) 

Ki sorban áll az ételért, ki eszik, ki játszik.



A délután hátralévő része játékokkal, beszélgetéssel telt. A Kálvária alatti zöld terület éppen megfelelő arra, hogy piknikezzen, métázzon, focizzon egy nagyobb csoport, a nyári melegben még a nagy lombos, árnyas fák is extra kényelmet biztosítanak. Mosdót is találtok, pottyantós, de van! Kocsival fel lehet jönni végig, ha autóval hoznátok fel a nagy bográcsot. Míg ott játszottunk, sok túrázó, zarándok ment el mellettünk, a Kálváriadomb a környék népszerű látnivalója, és a kilátás sem csúnya innen.

Métázás!

Ez a nap nem volt egy nagy gyaloglásokkal teli, igazi, klasszikus kirándulás. A sétát a kisvasúttól  a kegytemplomig, majd a Kálváriáig a közösség korábban született tagjai :)  is meg tudták gond nélkül ejteni, kellemesen beszélgetve közben. De nem is a hosszas gyaloglás, vagy teljesítménytúra volt a cél, hanem a minőségi, tartalmas együttlét, ami ezen a helyen, ideális körülmények között tudott megvalósulni, a friss, börzsönyi levegőn. Szívből ajánlom egy hasonló márianosztrai nap megszervezését nem csak közösségeknek, hanem családoknak, baráti társaságoknak is. 

Hasznos linkek egy kirándulás szervezéséhez:

2 megjegyzés:

  1. De örülök ennek a bejegyzésnek! Gyerekkorom nyarait itt töltöttem nagymamámmal, unokatestvérekkel :) nagyon szerettem Márianosztrán lenni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy örülsz! :) nem csodálom, hogy szerettél ott lenni!

      Törlés