2017. június 29., csütörtök

Könyvajánló: Utazik a család sorozat


Kedden egy nagyon kedves meghívásnak tettem eleget: a Magvető Caféban tartott, könyvbemutatóval egybekötött sajtóreggelin vehettem részt. A KidsOasis és a Manó Könyvek összefogásából született sorozat, az "Utazik a család" mese útikönyvekről beszélgetett Oláh Andrea moderátor segítségével az alkotó csapat: Csapody Kinga szerző, Szalma Edit illusztrátor és Gyetvainé Zováth Anikó, az ötletgazda. Hallottunk háttér információkat, titkokat, jövőbeli terveket, ezeket foglalom össze, majd írom le saját véleményemet.


A humoros, könnyed, szülők-gyerekek számára hasznos információkat tartalmazó, de mégsem didaktikus könyvek írója, Csapody Kinga lelkesen számolt be saját élményeiről, melyeket kisfiával, a négyéves Noellel élt át a szálláshelyeken és környékükön. Mert az írást megelőzte a "terepfelmérés", s hogyan máshogy, ha nem gyerekkel! Így lehet csak igazán hiteles egy-egy könyv. Noel apró emlékei el-elrejtve szerepelnek is a történetekben. Kinga elárulta, miért a kutya a narrátor. Szeretett volna egy kívülálló, de mégsem teljesen személytelen mesélőt, aki közelről látja - viccesen - a család élményeit, csetlés-botlásait. Fontosnak tartotta, hogy emberi legyen az egész: például az Irány Eger! kötet azzal kezdődik, hogy az édesanya nagyon fáradt, és a család meglepetésből szervez neki egy noszvaji kirándulást, ahol aztán teljesen felfrissülhet. Vagy: az Irány a Velencei-tó! kötetben az édesapa kap több szabadságot, hiszen ezen a helyen egy volt osztálytársával, Lacival pihennek, jobban mondva csapnak ki a hámból. 

Könybemutató a Magvető Caféban

Szalma Edit azt osztotta meg velünk, hogy alapvetően kedves, szerethető, de semmiképpen nem "szabályos" lényeket szeretett volna megálmodni - szerintem ez sikerült neki. A kissé torzított, egyáltalán nem tökéletes, rövid lábú, nagy fejű családtagok nagyon kedvesek, már első ránézésre megjegyzi karakterüket a könyvet lapozgató. Szerették volna, ha egy-egy kép színezhető marad a könyvben, hogy a gyerekek ne csak nézegessék, de valóban használják is a köteteket. Az épületeket úgy próbálta megrajzolni, hogy felismerhetőek legyenek, de nem a teljesen valósághű ábrázolás volt a cél, ahogyan a térképek sem tökéletesen méretarányosak, inkább jelzésértékűen szeretnék bemutatni, merre járt a család. 

Tódor és Tilda családja, valamint az alkotók

A KidsOasis minősített családbarát szálláshelyek vezetőjétől, Anikótól megtudtuk: maga sem gondolta volna, hogy az eredetileg honlapjukról letölthető színezőknek szánt, Szalma Edittel közösen kitalált család ekkora sikertörténetet fut majd be. Mert a siker már most látható, érzékelhető. A családok visszajelzései alapján a gyermekek ebből a könyvből írják olvasónaplójukat, másoknak szó szerint ugyanazokon a helyeken "kell" megfordulniuk, ahol Tódorék jártak, hogy hűek maradjanak a könyvhöz, megint mások osztálykirándulást szerveznek a történetek köré. Elárulta, hogy további terveik vannak a sorozattal és talán egy játék (?) is körvonalazódik a jövőben a család köré. 


Gyetvainé Zováth Anikó, Szalma Edit, Csapody Kinga és a beszélgetést rendkívül
felkészülten vezető Oláh Andrea

Megszólalt még a Velencei-tavi TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője, Somossy Eszter, a Velence Resort Spa szálloda ügyvezetője, Sívó Roland, és a Noszvaji Oxigén Hotel ügyvezetője, Sárvári Krisztina. Mindannyian kiemelték, hogy mennyire fontosnak tartják a helyi termékek, termelők bevonását az ellátás minőségének emelése céljából. Szívügyük a náluk pihenő családok figyelmét felhívni a környékbeli látnivalók szépségeire, ebben fog nekik ezután nagy segítséget jelenteni a sorozat egy-egy kötete. Ahogy Roland fogalmazott: "A szülőket a gyerekeken keresztül lehet megfogni.", ezért is költenek évente mintegy 200 millió forintot csak animációra. Meg is van az eredménye, 36 százaléka a teljes vendégkörnek visszajáró vendég.

Saját véleményem a könyvekről

Hiánypótló sorozat! Eddig talán a magyar nyelvben a kifejezés sem létezett: mese útikönyv. Pedig micsoda haszna van ezeknek a könyveknek, ezt tényleg csak egy családos ember tudhatja... Az információhalmazzal teli, már-már használhatatlanul régi útikönyvekből a szülőnek, ha szeretne értékes tudást kinyerni csemetéje számára, ki kell szűrnie a gyermekek által is emészthető adatokat, meseszerű történeteket. Én elvetemült vagyok, sokszor csináltam már ilyet, de sajnos nekem sincs mindig erre időm, energiám.  Nem beszélve azokról a szülőkről, akik mesélnének, de nem olyan őrültek, mint én, hogy előtte/közben bogarásszák a 30 éves útikönyvet... Szóval hiánypótló a sorozat, maradjunk ennyiben!
Kényelmesen megfogható, kellemes tapintású, megfelelő méretű és alakú kiadványok ezek, melyek belső oldalaira talán nem ciki még jegyzetelni sem - hiszen útikönyvnek készültek. A gyerekeknek meghagyott színező oldalak is szinte felkínálják magukat az alkotásra. Nem túl hosszúak a történetek, nem olvashatatlanul sok az információ bennük, mégis mindegyik tartalmaz olyat, amit nagy eséllyel korábban nem tudtunk. Szülők, nagyobb csemeték számára készült a függelék, amely további látnivalókat, érdekességeket tartalmaz a környékről, szigorúan kedvcsináló céllal.
A szereplők aranyosak, emberiek, esendőek, mint mi magunk. A kutya és a családtagok humora, beszólásaik, időnkénti bénázásuk extra színt és vidámságot ad a történeteknek.  
Hogy mennyire tetszett, mutatja múlt heti történetünk, mikor is az egyik könyváruházba belépve kisfiammal néhány perces gondolkodás után, egyhangú döntéssel az Irány a Balaton! könyvet emeltük le a polcról, hogy kis barátjának szülinapi ajándékaként ezt csomagoljuk be a zsúrra. Mit is adjon egy Barangoló Gyerek, ha nem ezt? :) 

A könyv kapható a Líra, a Bookline hálózatában, a Pagonyban, a Tourinform irodákban, és a KidsOasis által minősített családbarát szálláshelyeken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése