2017. június 30., péntek

Gyógyszerek az útra


Ne legyen rá szükség, de muszáj átgondolni, milyen gyógyszereket viszünk magunkkal minden egyes utazásra. Minél többen vagyunk egy családban és minél hosszabb időre utazunk el, annál nagyobb az esély, hogy használnunk kell a gyógyszeres dobozt! Például a mi esetünkben - jelen pillanatban még hatan vagyunk - egy 11 napos távollét esetén kb. 15-ször nagyobb az esélye annak, hogy valakinek valami apróbb/nagyobb baja lesz a nyaraláson töltött idő alatt, mint mondjuk egy egy gyermekes családnak akik két éjszakás wellness hétvégére mennek. Így, ezeket átgondolva szoktam alaposan átnézni és bekészíteni a szükséges kötszereket, gyógyszereket.





Néhány ötlet, amit az elmúlt évek során gyűjtött tapasztalatokból merítve írok Nektek:

1. A gyógyszerek lejárati idejét általában nyáron, a nagy családi nyaralás előtt szoktam rendkívüli alapossággal átvizsgálni (természetesen évközben is szoktam, de ilyenkor tényleg nagyon alapos vagyok). Mindent kidobok ( = zacskóba teszem és elviszem a legközelebbi gyógyszertárba!), ami lejárt, és időben beszerzem, amire szükség lehet, de elfogyott. A receptre kapható gyógyszerekről is időben kell gondoskodni: felhívni az orvost, kérni, írja meg a receptet, elmenni a receptért, kiváltani a gyógyszert. Ez nem fog menni az indulás reggelén!

2. Fontos, hogy minden évben gondold át, mi a család új helyzete, és ehhez alkalmazkodva pakold be a szükséges eszközöket, gyógyszereket. Pl: tavaly még nem volt kruppos a kisfiam, de idén télen jelentkezett ez a hirtelen jövő, nagyon ijesztő tünet, így az idei nyaralásra feltétlenül elpakolom a kézi inhalátort és a Salvus vizet, ami mindig rengeteget segít, ha előjön a probléma. 

3. Ne csak a gyerekeidre, magadra, magatokra is gondolj! Tavaly még nem volt derékfájós a férjed? Akkor idén már feltétlenül rakd be a kenőcsöt, ami egy éve még nem képezte a háztartásotok állandó tartozékát... Nőtársaimnak mondom, hogy kerültem már olyan helyzetbe hosszabb nyaralás során, mikor azt hittem, beraktam a hirtelen támadó (általában strandon összeszedhető) női fertőzés elleni kenőcsöt/kúpot és nagyon durván kellemetlenül ért a felismerés, ráadásul szombaton este, hogy mégsem raktam be...

3. Rendkívül hasznos beszerezni egy zárható és valóban jól záródó kisebb/nagyobb dobozt, s ebbe tenni az összes gyógyszert, amit szeretnénk magunkkal vinni. Külön praktikus, ha átlátszó műanyagot választasz, így egyből tudod, mi hol van. Egy mozdulattal ki-be pakolható, nem hullanak ki a gyógyszeres dobozkák, fiolák a zacskóból, tudjuk hol van a csomagban - ha már a kocsiban kellene, volt rá példa az életünkben... - s tudjuk, hova tettük a szálláson. Így ha hirtelen szükség van valamire, csak a dobozhoz nyúlok, nem kell egyesével összebogarászni a bőröndből az Algopyrint.

4. Indulás előtt az egyik utolsó tevékenységem itthon kipakolni a hűtős cuccokat a hűtőtáskába (amennyiben olyan helyre megyünk, ahol nem kapunk ellátást). Ilyenkor, az utolsó mozdulatok között hajítom be a hűtőtáska tetejére a hűtőben tárolandó gyógyszereket is. Nehogy erről megfeledkezz (velem megtörtént már, és pont kellett volna a lázcsillapító kúp)!

5. Hogy ki mit visz magával, egyén- és családfüggő. Mindenkinek mások a visszatérő vagy állandó problémái és az ezekre megfelelően alkalmazható gyógyszerek. Nem vagyok sem gyógyszerész, sem orvos, hogy hasznos tanácsot adjak ebből a szempontból. Úgy szoktam bepakolni a gyógyszereket, hogy átgondolom, milyen "veszélyek" leselkedhetnek ránk a nyaralás alatt.
  • bélfertőzés, gyomorrontás
  • megfázás, 
  • fejfájás, esetleg migrén
  • vírusos, lázzal járó torok/fülgyulladás
  • fogfájás
  • bőrfertőzés, gomba
  • intim fertőzés
  • szemgyulladás
  • sebek
  • görcsök: gyomor, epe, vese, kinek mi
  • herpesz (kellemetlen tud lenni, hosszú nyaralás 3. napján hétvégén, ha nincs nálad ellenszer...)
  • kullancs és más csípések
  • égések, leégések

Íme a mi dobozunk, ebben nincsenek benne a hűtős cuccok, azokat külön viszem:


További hasznos ötleteket itt találsz:


És amit kívánok Nektek: hogy utaztassátok meg érintetlenül ezt a dobozt. Járjon világot az összes gyógyszer, amit elraktatok, anélkül, hogy hozzányúltatok volna! Szívből kívánom!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése