2017. június 19., hétfő

Piknik a Neszmélyi Hajóskanzenben



Erre az egészen különleges és egyedülálló helyre egy ovis anyuka ismerősöm hívta fel a figyelmemet, amit ezúton is köszönök neki! Nem hallottam még korábban Neszmélyről és a Hajóskanzenről sem! Pedig kiváló kiegészítő programja lehet például egy komáromi erődlátogatásnak. Mi vasárnap mentünk mise után, az ebédet Komáromban tervezve, így az erőd nem fért bele az időbe, maradt a hajónézés, piknik és fagyizás. Igazán tartalmas program lett!


Ha szeretitek a halat és a gyerekek is megeszik - vagy esetleg palacsintával megelégszenek - akkor akár a Hajóskanzenben is tudtok meleg ebédet enni, fedett teraszon. Mi viszont pizzát ígértünk a srácoknak, és Komáromban találtunk olyan pizzériát, amit árban és minőségben is megfelelőnek ítéltünk.

Szóval ezt a bejegyzést most rendhagyó módon nem a látnivalóval, hanem a pizzériával kezdem, mivel az időrend így helyes.

A Boss-Co Trattoria a nagy központi körforgalom után néhány száz méterrel jobbra található, a Klapka György úti üzletsoron. Nem nagy hely, de nekünk épp megfelelt. Parkolni a közeli házak parkolójában tudtunk ingyenesen. Hétköznap napi menüt kínálnak (állítólag hamar elfogy), hétvégén csak a'la carte van, de az étlapon kívül lehet választani a séf ajánlatai közül (lásd képen a tábla). A pizza finom volt és pont elég, a kiszolgálás rendkívül kedves és türelmes, jó döntés volt itt enni.


Ezután start Neszmélyre! Kicsit nehéz észrevenni a főútról (főleg a Pest/Esztergom irányból érkezőknek) azt a fehér hajócsavart, ami a lekanyarodás helyét mutatja. Komárom irányából sokkal látványosabb, de tényleg figyelni kell. Egy másik kiindulási pont: a túloldalon található Házi Réteses bódénál kell a Duna irányába kanyarodni Neszmélyen!


Megérkeztünk!

Itt gyönyörű környezetben hagyhatjátok a kocsit, illetve aki bringával érkezik, a biciklit. Mert bizony ott jártunkkor is egy nagyobb biciklis csapat tartotta épp pihenőjét. Ideális hely erre! Az ápolt fűben akár még elheveredni sem rossz ötlet, a gyerekek pedig természetesen egyből megrohamozzák a játszóteret. 

Hintázás a Vöcsök I. leselejtezett szárnyashajó árnyékában.

Fedett teraszos büfé a Hajóskanzenben

A fő attrakció persze a két bejárható múzeumhajó, a Neszmély és a Zoltán. Matrózruhás bácsi adja a jegyet a büfénél, szabadon sétálhattok a hajókon. A gyerekekre érdemes nagyon figyelni, nehogy megmásszanak egy korlátot és a Dunában kössenek ki! (A Zoltán gőzösön még teljesen korlát nélküli rész is van, mutatom!)

A Neszmély nevű hajót 2010-ben újították fel.

A mi babakocsinkat csak 2 keréken lehetett itt
feltolni. :)

Babakocsival kissé körülményes a feljutás a hajóra, de nem lehetetlen. Ám a benti hajólépcsőket már tényleg nem ajánlom a babakocsis barangolóknak, én is fent maradtam a fedélzeten a Legkisebbel és Férjem ment le a nagyokkal körülnézni, fotózgatni. A táblák sok mindenről tájékoztatást nyújtanak, de minden további kérdésre a helyiek is válaszolnak. Ott jártunkkor éppen egy diákcsoport foglalta el az összes "matrózszobát", így azokat nem tekinthettük meg. Mert igen, lehet ám aludni is ezen az egyik hajón! Sőt, bizonyos létszám felett "matróztanfolyamot" is lehet végezni, ennek részleteiről érdeklődjetek a skanzen munkatársainál. 

A táblákon rengeteg infó, a hangulat pedig zseniális.

A Zoltán gőzös kívülről...

... és kiállítása belülről



Piknik után egy nyugodt, napos pillanatban (le kellett fotózni, olyan ritka az ilyen...)

A Hajóskanzen élményei után úgy gondoltuk, hogy ideje egyet fagyizni! Mivel fagyizó embereket láttunk visszatérni a skanzen területére a másik, büfé mögötti vonatátjáró felől, elindultunk mi is ebbe az irányba. 

A fagyizó felé erre érdemes menni. Főúton balra, és ott is lesz.

Megtaláltuk, siker!

Visszafelé ámultunk egy kicsit a Szent Ilona-öbölben található, jobb sorsukra váró hajók állapotán (állítólag a Neszmély felújítása előtt hasonlóan szörnyű állapotban volt).

Talán egyszer ő is múzeumi hajó lesz?

A nap zárásaként a gyerekek játszottak még egyet a tutajon:

Van, aki dolgozik, van, aki utazik. :)
Mi felnőttek pedig hosszasan gondolkodtunk azon, hogy ez az izé vajon mi lehet:
"továbbá két, katonai szempontból teljesen abszurd tárgyat állított elő. A HER-re keresztelt Plankton osztályú tengeri egységben csupán egyetlen személy fér el, a megfigyelőtoronyban álló katona harci eszközök híján pedig legfeljebb meditációval múlathatja az időt"

Lakner Antal művészi alkotása
Végül vetettünk egy búcsúpillantást a Hajóskanzenre:


És a szépséges alkonyati fények kíséretében fáradtan hazaindultunk.

Figyelem! A Hajóskanzen nyitvatartása: május 1. - október 31. !!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése