2019. március 5., kedd

Rövid, tartalmas családi napunk Kecskeméten


  • Rövid, mert mindössze 11-17 óra között tartózkodtunk a városban;
  • tartalmas, mert ennek ellenére három program és egy ebéd is belefért;
  • családi, mert mindannyian el tudtunk menni;
  • nap, mert készülődéssel, utazással együtt egy teljes hétvégi napot kitett a kiruccanás;
  • Kecskemét, mert itt még nem jártunk soha, mert gyorsan megközelíthető, és mert nem kellett extra autópálya matricát sem venni. 

Végre, végre, végre, 5 hét autóböjt (azaz egy giga-mega szervizszámla) után ismét van családi autónk. Úgy gondoltuk, ideje kicsit megjáratni a "kicsikét", akár egy távolabbi úti célt kiszemelve. Viszont akárhogyan bűvöltük a naptárat, egyetlen napot tudtunk csak kiszakítani közös programra, mit csináljunk ezen az egyetlen, értékes családi napon? Menjünk el Kecskemétre! 
Van én nékem - jutott eszembe - egy vérbeli kecskeméti ismerősöm, volt évfolyamtársam, kedves régi barátom, Andi. Andi a trendalelke.hu kecskeméti női online magazin megalkotója, szerkesztője, igazi született lokálpatrióta kecskeméti! Őt kell kikérdeznem! Mivel reggel döntöttünk véglegesen Kecskemét mellett, egy gyors Messenger üzenetváltás után már az autóban ülve alkottuk meg Andi segítségével a végleges menetrendet. 

Kezdem mindjárt az utazással. Azok a családok, akik hozzánk hasonlóan egész éves Pest megyei matricával rendelkeznek, ne vegyenek autópálya matricát, ha Kecskemétre utaznak. Ugyanis mindössze egyetlen lehajtóval kell korábban lejönni a pályáról - Lajosmizsénél - hogy megspóroljunk néhány ezer forintot... szerintünk megéri az az 5 perc többletutazás...


Menjünk ki a szabadba! -  Benkó Zoltán Szabadidőközpont

Andi javaslatára első körben a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban kezdtünk. Kecskemét város szélén, a kórház közelében található a természetvédelmi területen álló ún. Vízműdomb, ami egyben a környék legmagasabb pontja (már-már hegy :)), kilátópont. Sétálójeggyel lehet bemenni, ami 100 Ft/fő jelképes összeg, viszont a hófánkozás kipróbálása már drágább: 1000 Ft/gyerek összegért korlátlan mennyiséget csúszhattak a srácok. 

Tóparti sétával indítottuk a napot.

Csúszkálás a hófánk-pályán... indul!

Tényleg klassz a kilátás a domb tetejéről. Voltak szülők, akik megengedték a nyílegyenes felfutást járatlan utakon a dombtetőre, nos, én nem tartoztam közéjük. Van szépen körbevezető út, azon menjünk fel és le. Odafönt a kicsikre vigyázni kell, a korlát csak jelképes.

Integessetek Apuéknak!

Játszótéren, napsütésben.


Játszótér, futópálya, tanösvény, bográcsozó helyek, wakeboard, street workout, fitness, kosár-, foci- és strandröplabda pálya, horgászási lehetőség, és még számtalan program várja a kikapcsolódni vágyókat ebben a parkban. Érdemes a honlapot böngészni. A dombról látható óriáscsúszda és strand honlapját pedig itt találjátok, ez főleg nyárra lehet értékes információ.


Éhesek vagyunk, enni akarunk! - Az Aranyhomok Szálló gyorsétterme

Hihetetlenül hangzik elsőre, de igaz: Kecskemét belvárosának szívében, az egyik nívós szálló alsó szintjén egy kiváló önkiszolgáló menza működik. Nem drága, teljesen normál árért finom, igényes, kifejezetten jó ebédet kaptunk, ráadásul gyorsan, nagy választékból válogatva. 

Mit válasszak? - kilátás illetve belátás a finomságokhoz.

Etetőszék rendelkezésre állt, nem loholt a pincér a nyakunkba, hogy mindenképpen rendeljünk italt, szemük sem rebbent, hogy 5 gyerekkel ültünk le két asztalhoz. Csendben megsúgom, hogy a szálló halljában van egy mini gyereksarok, ahová közvetlen ajtó vezet az étteremből, nem hiszem, hogy kulturáltan viselkedő vendéggyerekeket kizavarnának onnan... 




Próbáljunk ki hangszereket! - Leskowsky Hangszergyűjtemény

A kecskeméti belvárosban tér teret követ. Gyönyörűen felújított sétányokon, promenádakon kódorogva, a környező épületek szépségében gyönyörködve juthatunk el a Nagytemplom előtti Kossuth térről (ahol fontos, hogy csússzanak egyet-kettőt a gyerekek a Címerdombról!) a Szabadság téren át a Rákóczi úton a Leskowsky gyűjteményhez. (Séta közben kötelező énekelni a Cifrapalota, zöld az ablaka... c. versszakot, vajon miért?) 


"Kötelező" csúszkálás!

Ciffffraaaapalotaaaa....

Tapogatható Kecskemét

Védett sétány két út között.

Ebben az épületben található a Hangszergyűjtemény
(bejárat: főlépcsőtől jobbra).

Érkezésünkkor egy középiskolás osztály vezetésébe csöppentünk, akiknek nem volt kifogása ellene, hogy plusz 5 kisgyerekkel hallgassuk az alapvetően nekik szóló érdekességeket. A bemutatót Szilágyi Áron tartotta, aki a gyűjtemény vezetője, és mint utólag a honlapról megtudtam, európai hírű dorombjátékos és még számos kiváló projekt kitalálója, vezetője. Az itt töltött csaknem másfél óra rendkívül érdekes volt, minden gyerekünket, de még a középiskolásokat is maximálisan lekötötte. Kapkodtuk a fejünket a sok különleges hangszer láttán és hallatán. Mert Áron mindegyiket, kivétel nélkül profin meg tudta szólaltani... Felsorolni sem tudom azt a rengeteg hangszert, amit megfoghattunk, kipróbálhattunk, először a fogadó teremben, aztán az emeleti "klubteremben". 

Becsatlakoztunk egy osztályhoz.

A cimbalom kipróbálása.

Zsiráfzongora. Tényleg ez a neve!

Kábelcső, mint hangszer.

Tilinkózás!

A legeslegkisebb is kapott hangszert!

Az ovis és az alpesi kürt. :))


Ez a látogatás olyan igazi, nagybetűs ÉLMÉNY volt, csak ezért az egy programért megérte volna elmenni Kecskemétre, de ugye volt még más is...! Legjobban azt hiszem Áron és a minket fogadó, végtelenül kedves recepciósok elhivatottsága tetszett nekem. Látszott, hogy ők szívvel-lélekkel vannak jelen, nekik ez a gyűjtemény tényleg fontos, tényleg érték, tényleg szívügy. Ez az a szenvedély, amiről már sokszor írtam a blogban, ami annyira meglátszik valakin, aki szereti azt, amit csinál. Mindig élmény találkozni, megismerkedni ilyen, munkájukat hivatásuknak tekintő, valódi elhivatott emberekkel.






Játsszunk a játékmúzeumban! - Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

A két évvel ezelőtt megismert székesfehérvári Mesemúzeum után nagy kíváncsisággal vártam, mikor nyitják újra a kecskeméti Szórakaténuszt, amit felújítás miatt bezártak. Megnyitottak, és mi eljutottunk végre Kecskemétre. A gyerekek sajnos nagyon elfáradtak, mire idáig visszagyalogoltunk (a kocsit cselesen a múzeum előtt parkoltuk le, hétvégén ingyenesen, hogy a legvégén már csak néhány lépést kelljen megtenni), ezért őket annyira nem kötötte le a kiállítás. Pedig van néhány interaktív elem a térben, de nem olyan sok, mint Fehérváron volt, ez a kiállítás más jellegű, bár cseppet sem értéktelenebb! Én szívesen nézelődtem volna alaposabban, de kicsit "bezavart", hogy a múzeumban 16.00-kor elkezdődött az Aprók tánca program, ami miatt a gyerekek mindenképpen le akartak menni az aulába. Így mennem kellett velük, csak néhányat tudtam fotózni az érdekes és értékes gyűjteményben. 





Az Aprók táncát profi zenészek muzsikájára szintén profi táncoktató tartotta. Mikor a gyerekek és a szülők elfáradtak, a sokaság kiszebáb készítéssel pihente ki magát. A mi gyerekeink leginkább nézték a táncosokat, hallgatták a zenét, illetve a hároméves nagy örömmel tesztelgette az aulában található, szabadon fogdosható, kipróbálható játékokat. 


Kezdődik a buli!

A zenészeket nem zavarták a mellettük játszó gyerekek.

Fáradtan, nyűgösen szálltunk be az autóba, tényleg kimerítő napot töltöttünk a Bács-Kiskun megyeszékhelyen. Pedig még mennyi érdekesség, szépség kimaradt! Nem véletlenül volt a 2019-es Utazás Kiállítás dízsvendége Bács-Kiskun megye és Kecskemét. Másnap, vasárnap nyugis, itthon töltött, kertben bogarászós, hangszer-gyakorlós, nagymamázós, pihenős napot tartottunk, hogy kipihenjük a fáradalmakat.

Viszlát, Kecskemét! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése