2019. február 28., csütörtök

Herceg Egérváry Elemér nyomában Gödöllőn


Előző bejegyzésemben leírtam, hogy bizony nem egyszerű egy ötgyerekes család félnapos kimozdulását megtervezni és kivitelezni. Hogy mégis megéri, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szinte mindig nagyon jól érezzük magunkat ezeken a családi kirándulásokon. Így történt ezen a vasárnap délutánon is, amikor egy igazi hideg februári hétvégi napon begördültünk autónkkal a gödöllői Királyi Kastély parkolójába



A parkoló nem nagy, viszont fizetős, 250 Ft/óra. Cserébe néhány lépésnyire hagyhatjuk az autót a kastély bejáratától. (Főszezonban, nagyobb programok idején gond lehet a parkolás, messzebb kell megállni, így készüljetek.) 

Néhány lépésre a kocsinktól már olvastuk is az információkat.

A meghirdetett akcióra, miszerint vigyünk gyerekenként 2 db diót Elemérnek, készültünk, ezért egy kedvezményes családi belépővel jöttünk ki a recepciós helyiségből. A nagyobb gyerekeinket azonnal lekötötte az információs érintőképernyő. A ruhatárban hagytunk minden kabátot - vannak csomagmegőrző dobozkák is, kulccsal - illetve a babakocsit is itt kell hagyni (őrzött helyre betolva). Szerencsére a honlapról tudtam ezt, ezért készültem a csatos hordozómmal, amellyel, mint a legtöbb múzeumban, itt sem lehet háton hordozni. Ám úgy tudom, néhány kenguru is rendelkezésre áll azoknak, akik nem akarják a karjukban végigcipelni gyermeküket. 


Ismerkedünk a feladatokkal.


A recepción kapott feladatlapocskákkal és néhány tollal felszerelkezve elindultunk, hogy felfedezzük az állandó kiállítást - gyerekszemmel. Ha nagyobb illetve kevesebb gyerekkel mentek, érdemes audio guide-ot is kérni a recepción, mi ezt most kihagytuk, bár úgy biztosan több érdekességet megtudtunk volna a kiállításról. Azért így sem volt unalmas! A feladatok rögtön az előtérben lekötik a gyerekeket, majd szárnyról szárnyra haladva lesznek új kihívások. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Kis papírdobozkákban vannak a megoldások, feladatonként megszámozva, úgy, hogy a gyerekeknek azért kell egy kicsit gondolkodni. A szervezők nagyon jól lőtték be a korosztályt: 6-10 éves korig ajánlják a túrát, de a 11 évesem még simán végigjött, nem volt ciki, sőt tetszett neki. Az olvasni még nem tudó gyerekeknek a szülő segíthet, de a feladatok úgy vannak kitalálva, hogy nekik sem lesz kudarcélményük. 

Az egyik megoldást írják épp.
Sajnos az állandó kiállításon semmilyen módon
nem lehet fotózni, fotójeggyel sem. :(

A háromévesünk és az egyévesünk persze a kis séta végén már nagyon elfáradt, szerencsére éppen ekkor értünk a gyerekeknek kialakított terembe. Itt cipőket levéve lehet zokniban játszani, mini babzsákokon ücsörögni, Herceg Egérváry Elemér három eddig megjelent könyvébe belelapozni. A nagyok leültek a gépek elé, ahol érdekes feladatok várták őket a kastéllyal kapcsolatban. Csak ebben a szobában eltöltöttünk vagy 30-40 percet! Volt itt boldog lovaglás, építőkockázás, még egy társasjáték is, amit nem kezdtünk el, mert megevődött volna. 

A gyerekek számára kialakított szoba nagyon igényes és szép.

Gépek és játékok.

Egyedi játszószőnyeg kastélyi környezetben. (Vaku nélkül, bocs.)

Egy igazi, felújított csoda!

Az utolsó termekben azzal szembesültünk, hogy micsoda pusztítás történt a kastélyban a 20. század idején. Döbbenten álltunk a képek előtt, látva, honnan hová süllyedt a kastély pompája és szépsége. Szintén érdekes néhány képet felidézni a 2011-es évről, mikor hazánk kapta az EU soros elnökségét, s itt, a Lovardában tartották az üléseket. 

A megoldott feladatlapokkal a séta végén.

Kávé és uzsonna! Van etetőszék a kávézóban.

Az ajándékboltban vehettük át a jól megérdemelt nyereményeket (cukorkák és matricák). A kávézóban meguzsonnáztunk - jó időben ezt kint is megtehetitek. Van egy nosztalgiafotós a házban, rengeteg szép ruhával minden méretben - nem olcsó, de érdekes mulatság és szó szerint maradandó élmény.


Ki kellett mennünk a hatalmas kastélyparkba, hogy megfuttassuk a gyerekeket. Nagyon jól viselkedtek a benti sétán, igazán megérdemelték, hogy egy nagyot játsszunk odakint. Iszonyat hideg volt ezen a napon, úgyhogy sajnos nem maradtunk sokáig. Jobb időben a kastélypark teljesen alkalmas arra, hogy piknikezzetek egyet, vagy csak sétáljatok egy kényelmeset. 


Befagyott szökőkút - az ott nem az én gyerekem.
Akkor nem fotóztam volna ebben a pillanatban. :)

Hová fussunk?

Gödöllőn az Erzsébet királyné kultusz igen erős.
Gödöllőre érkezhettek HÉV-vel, busszal, vonattal, egyik megállója sincs túlságosan messze a kastélytól. Kertbarátoknak, balkonkertészeknek pedig elárulom, hogy a kastély egykori pálmaháza ma kertészet! Akár oda is elsétálhattok a családdal. Jön a tavasz, lehet ültetni!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése