2019. július 16., kedd

Nyaralás a Fertő-tájon 7. rész: Szentmargitbánya és Ruszt


A Fertőrákosi Kőfejtő megismerése után fel sem merült bennünk a kérdés, hogy a Szentmargitbányai Kőfejtő esete más lehet. Hiszen Fertőrákoson nyitvatartási időben és belépőjegy kifizetése ellenében a látogató bármikor bemehet, bármennyi időt eltölthet az intézmény területén és vezetés sem szükséges a teljes értékű bejáráshoz. Ehhez képest igen bosszantó volt Szentmargitbányára megérkezni egy csütörtöki napon kb. 11.10-kor s nagyokat bosszankodni azon, hogy a napi egyetlen idegenvezetés 10.30-kor lement a bányába...! Ó, hogy az a.... lemaradtunk! A legeslegbosszantóbb az volt, mikor rájöttünk: akár oda is érhettünk volna, ha alaposabban utána nézünk. Így tehát ez a program nem került be a meglátogatott programhelyszínek listájába, mert erre a vidékre ezen kívül már csak egyszer jöttünk, de akkor az egész napot reggeltől estig a Familyparkban töltöttük. Mindenesetre Ruszt városát szerettük volna megismerni, és a nagy melegben szándékunkban állt strandolni is egyet.


Szentmargitbányán július elején még nagy felújítási munkálatok
zajlottak. Szürreális élmény volt a markológépek között
a Varázsfuvola próbáját hallani. Azóta már bemutatták.



Ruszt hívogató prospektusain rengeteg gólya szerepel. Gondoltam: micsoda marketingfogás... Aztán mikor megérkeztünk, csak ámultunk, mert itt TÉNYLEG RENGETEG GÓLYA LAKIK! Minden háztetőn, kéményen fészkel egy vagy több gólyacsalád, az egész város róluk szól. Rusztot mindössze kb. 1800-an lakják - ez volt a legkisebb szabad királyi város egész Magyarországon - és lehet hogy van annyi gólya-, mint embercsalád... Egész közel repkedtek felettünk, és a kis barokk város fő terén sétálva egyértelmű volt, hogy nem a miénk a főszerep.



Séta a barokk kis utcák egyikén. (Parkolni hétköznap az abszolút belvárosban
teljesen ingyen sikerült!)

Szépség!


Jó tudni: ingyenes mosdók a Fischerkirche mögött egy kis térről nyílnak.

Várakozás mosdózás után/közben az árnyékban.
Rettentő meleg volt aznap (is).

Hangulat. Sajnos nem sikerült lekapnom, de a gólyák
jöttek-mentek felettünk a levegőben.

Napóra.

A városka szélén egy kis állatpark található, madármegfigyelő állomással.

A réten és a tóban sok-sok madár.

Belefeledkezve a Fertő-tavi kilátásba.

Sajnos a városba ebédidőben érkeztünk, amit itt nagyon szigorúan tartanak és jó hosszan. Pl. a város leghíresebb épületében, a Fischerkirchében órákat kellett volna várni, hogy bejuthassunk, ezért sajnos ennek megtekintése is elmaradt. Egyébként borzasztó meleg volt, a madárvárta meglátogatása után olyan tempóban loholtunk ki a strandra, hogy csak úgy porzott utánunk az út a töltésen! :) 

A Ruszti Strandnál mind a parkolásért, mind a belépésért fizetni kell. A parkolásért távozáskor automatában, a strandra belépésért pedig a bejáratnál. Ha komolyabb éttermi ételt vennétek magatokhoz, akkor a Katamarán Éttermet ajánlom, mert a strandon csak egyszerű (de tapasztalatból mondom: gyors) büfé található. Lehet motorcsónakot és vízibiciklit is bérelni, hatalmas mennyiségben állnak rendelkezésre ezek a járművek.

A strand két részre van osztva, a valódi, hamisítatlan Fertő-parton kevés az árnyék és sok a ... nos... a libakaka. Mert a nyáriludak korlátlanul jönnek-mennek-eszegetnek a strandolók között, és agyonszemetelik a strandot. Furcsa volt számomra, hogy az amúgy tisztaságmániás osztrákoknak a szemük sem rebbent, hogy madárkaki-halmok között csobbannak, eszegetnek, iszogatnak, beszélgetnek. Mert a libák nem kis mennyiséget kakilnak, ezt meg kellett állapítanom. 

Klasszikus Fertő-tó-parti strandrészlet. És a ludak.

A strand élményfürdő része azonban kifogástalan és nagyszerű. A libák ide nem merészkednek. Megéri az árát! Vannak kisebb és nagyobb csúszdák és csúszkák, ugrálóvár, játszótér, gyerekmedencék és persze minden, mi szem-szájnak ingere, főleg az egészségtelen fajtából mint pl. popcorn vagy gépi fagyi. Mi nagyon jól éreztük itt magunkat, és nehezen indultunk neki, hogy kisétáljunk az autóhoz. Ruszttól a szállásig még kb. 40 percet kellett autóznunk, amit a gyerekek - mondanom sem kell - végigaludtak.

Kétmedencés gyerekpancsoló, csuszkával a kettő között.

Az egyik nagy csúszda.

Az élménymedence egy része.

Ez a büfé, amit mi is kipróbáltunk. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése