2019. július 23., kedd

Nyaralás a Fertő-tájon 10. rész: Macskakő Gyermekmúzeum, Sopron

Bár 2015-ben igen alaposan megismertük a Hűség Városát, nem volt kérdés, hogy visszamegyünk ezen a nyáron, legalább egyszer: mégpedig Kajla-pecsétet gyűjteni a Tűztoronyhoz. És ha már ott jártunk, naná, hogy ismét felmentünk - a gyerekek úgysem emlékeztek már a négy évvel ezelőtti látogatásra. Itt értesültem az információs ponton ülő hölgytől, hogy a városban van egy újdonság, ami azóta létesült, hogy mi erre jártunk: a Macskakő Gyermekmúzeum. Hogy biztosan elmegyünk, ezt már tudtuk, csak azt nem, hol fogunk ebédelni, de néhány lépésre a Tűztoronytól ez is megoldódott: a Fórum Pizzériában kaptunk be néhány falatot. Azt nem állítom, hogy ez volt életünk legjobb pizzája, de arra tökéletesen megfelelt, hogy ne éhes gyerekekkel térjünk be a múzeumba...


Az Eggenberg-ház belső udvara

Múzeumpedagógia - már a bejáratnál!

Mit is tud ez a Gyermekmúzeum? Nem, nem gyerekeket állítanak ki... hanem gyerekeknek szól a kiállítás. :) Kedves recepciós fogadott, segített kicsit befogadni a múzeum első benyomásait, elmondta, mire számíthatunk, mit szabad és mit nem, nagyjából mennyi időt szánjunk a kiállításra. Múzeumpedagógusok által megálmodott és létrehozott kis kiállítási térbe csöppentünk, ahol majdnem minden megfogható, ki- vagy felpróbálható. 
A tér kicsi, de a koncepció világos: olyan egységekre osztották a kis termet, ami visszaadja, tükrözi a gyerekek legfőbb tevékenységeit. Úgy mint 

  • evés-ivás,
  • játék
  • alvás
  • öltözködés
  • tanulás
  • tisztálkodás
  • kütyüzés

A fő térből kis bejárók nyílnak, ahová tényleg csak a gyerekek férnek be kényelmesen - itt meglepetések várják őket. Mi jó 1.5 órát töltöttünk ebben a kis térben, más családok jóval hamarabb végeztek, ez tényleg attól függ, mennyire kaphatóak a gyerekek a játékra, a próbákra.


Bebújós terek és kipróbálható játékok... kiváló időtöltés!

Az öltözködős sarok egyik része....

... és itt pedig a másik!

Iskolapad 100 évvel ezelőttről.

Bebújós meglepetések, van, ahová csak zokniban lehet belépni.

Játékos kedvű szülők is örömet lelhetnek
az itt töltött időben.

Mikor kiderül: Apu mindig is ki akarta próbálni a vértet!

Gyönyörű foglalkoztató a mosdók melletti teremben.


Mire tanít ez a "múzeum"? Amit én inkább egy kiváló foglalkoztatónak neveznék?
Hogy maradjunk a MOST-ban, ahogy a gyerekek játék közben!
A JELEN-LÉT-re.

A Gyermekmúzeum meglátogatása előtti és utáni képeket mindenképpen fontosnak tartom csatolni ehhez a poszthoz. Sopron belvárosa éppen akkor állt felújítás alatt, mikor 2015-ben bejártuk, nos, jelentem, nagyon szép lett az eredmény, öröm itt sétálni, mondhatom, hogy kihagyhatatlan élmény, amennyiben a Fertő-tájon barangoltok! 

A Tűztorony alulról

Kilátás a Tűztoronyból

Kecsketemplom, Szentháromság-szobor

Várjuk a pizzát a Fórumban. Aznap nagy volt
a forgalom, szójátékokkal ütöttük el az időt. Ja,
a kicsikkel persze kimentem, ők nem bírtak ülni.

Egy tipikus soproni utcakép :)

Finomság a nagy melegben!


Játszóelemek a sétányon! Jó ötlet!
A 30. évforduló alkalmából Páneurópai Piknik ideiglenes kiállítás a belvárosban!Hangulatos szökőkutak, szép boltocskák, jó fagyik, kedves emberek.
Ez volt idén a benyomásunk Sopronról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése