2022. február 15., kedd

Új kilátó a Naplás-tó mellett és az óriáscsúszdák kipróbálása - mindez a 16. kerületben


Szilveszter napja volt. Csodálatos időjárás, meleg napsütés, már-már tavaszi hangulat. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ilyenkor nekem a lábamba (valójában a fejembe?) általában egyfajta bizsergés költözik, és nem hagy nyugton. Menni kell, ki kell mozdulni, ki a szabadba, irány kifelé! "Ebben az időben bűn bent maradni" szoktam motyogni, és szerencsére már a családom is tudja, hogy ilyenkor engedni kell a bizsergésnek. Néha ellenállnak, de amikor útnak indulunk, már mindenki hálás szokott lenni. Legkésőbb a célállomáson. Szerencsére ezen a napon nem kellett különösen nógatni őket. Két szép kilátó és az óriáscsúszdás játszótér belengetése bőven elég volt a lelkes hangulat kialakulásához. 

23 percet kocsikáztunk, nem kellett messzire mennünk, az M0-áson pedg hipp-hopp ott vagyunk a 16. kerület távolabbi szegletében. A Naplás-tónál minden eddigi tapasztalatunkat felülmúlóan nagy tömeggel találkoztunk, szerencsére a többség már inkább hazafelé tartott, mert a szilveszteri bulira mégis csak fel kell készülni. Mi itthoni társasozással gondoltuk eltölteni az év utolsó óráit így nem zavartattuk magunkat, semmi miatt nem kellett sietnünk. A tó mellett gyönyörűen kiépült az infrastruktúra, nagy fejlesztések történtek, mióta itt jártunk. Parkolók, büfé, stég, zebra az úton.

Sorállás a parti büfénél szilveszter napján.

Naplás-tó, stég.

Irány a parkerdő!


A gáton óriási tömeg sétált, a túlparton valami esemény is lehetett, annyira gyanúsan sokan voltak. Mindenesetre mi most felfelé vettük az irányt, a parkerdő egyik legmagasabb pontjához, a kilátóhoz akartunk felsétálni. Mindössze néhány perces, nem túl fárasztó séta után már a kilátó lépcsőit róttuk.


Meglepően szép építmény és kilátás együttese fogadott minket. A fények játéka, a lemenő nap csodálatos színei extra, nem várt meglepetéssel ajándékoztak meg bennünket. 









A gyerekek persze a kilátónál is sokkal, de sokkal jobban várták a Reformátorok tere melletti játszóteret, amit ígértünk nekik második állomásnak. Néhány perc volt kocsival ez a másik hely, ott is sok, inkább hazafelé készülő családba botlottunk, emiatt parkolni sem volt kihívás. 

Az óriáscsúszdák tán még papíron sem szerepeltek, mikor mi legutóbb erre jártunk. Akkor a kilátó volt vadi új. Azóta megnyitott a kávézó (telt ház volt, főleg romantikázó párokból, ahogy láttam). A játszótér a domb oldalában és aljában kapott helyet.






Rendkívül változatos játékok, nagyon sok újdonság, és persze a lényeg: az óriási csúszdák. Fantasztikus. Egy baj lehet itt nyáron: nincs árnyék, semmi de semmi. Ám mi most ezen a problémán nem morfondíroztunk. 





Hatéves kisfiúnk olyan szinten izzadt meg a felrohangászás-lecsúszás végtelenített kombinációjában, hogy gyakorlatilag úgy nézett ki, mint aki az uszodában betette a fejét a vízbe. Már a sapka sem számított... az is csurom vizes lett. Ez egészen addig nem okozott problémát, amíg a nap le nem ment. Mert akármilyen furcsa, volt ereje december 31-én, alkonyatkor. Lement tehát a nap, és elkezdtünk dideregni. Uccu neki, indulás haza, mert a gyerekek nagyon megfáznak ilyen csatakosra izzadva. 





Néhány dolog tehát, amit érdemes megfogadni, ha erre jöttök:

- A gyerekek önmaguk határain túl is csak fel-le fognak rohanni és csúszni, tehát érdemes tudatos pihenőket beiktatni, mielőtt összeesnek. Pl. uzsonna, ivás, más játékba bevonás (ez egyeseknél esélytelen lesz, de megpróbálni azért lehet.)

- Óriáscsúszdázás után már ne akarjatok kilométereket gyalogoltatni a gyerekekkel. Az első sarkon aludtak el a kicsik a kocsiban a totális kimerültségtől... Persze, lehet, hogy csak az enyémek. 

- A meredeknek tűnő lejtőn meglepő könnyedséggel mentek fel az egészen aprónépek is. A szülők haja persze ilyenkor égnek áll, mégis, egyetlen megbotló, leguruló gyereket nem láttam ott létünk órái alatt. 

Ötletes kapaszkodók a lépcső mellett.

- Van parkoló a játszótér alján is, sokan abból az irányból jönnek.

- Úgy láttam, van mosdó, szintén a játszótér alján. (Rákóczi út felől)

- Jó időben készüljetek naptejjel, napsapkával, piknikpléddel. 

- A Havashalom térrel összevonva egész napos program is lehet az itteni játék, sport, kilátózás, séta. 


Korábbi bejegyzésem a Reformátorok teréről és a Havsahalom térről itt. 

Korábbi bejegyzésem a Naplás-tó körüli tanösvényről itt. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése