2022. november 1., kedd

Az új Néprajzi Múzeum bejárása - rengeteg fotóval kísért szubjektív cikk kicsiknek és nagyoknak


Ritkán osztok meg olyan élményt Veletek, amit EGYEDÜL éltem meg. Hiszen ez egy családos barangolós blog. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy felnőttként egyénileg is töltekezzünk, akkor tudunk jó szülők lenni, ha van miből adnunk. Egyébként én nagyon rossz vagyok ebben, szinte magamra kell parancsolni, hogy pihenjek, hogy megajándékozzam magam egy programmal, egy filmmel vagy egy találkozóval. (Dolgozom rajta.) A Néprajziba is hirtelen ötlettől vezérelve ugrottam be, illetve le a buszról. És kellett hozzá egy, ezt a hirtelen döntést megelőző nagyon nagyon pozitív hír, szinte örömujjongás, és egy olyan délelőtt, amit amúgy is az orvosi vizsgálatra szántam. A bejegyzés a Néprajzi Múzeum Megérkeztünk! c. ideiglenes és a Zoom c. állandó kiállításról szól. Gyerekeket érdeklő tartalom is lesz a végén! Bátran mehettek családdal.

Megérkeztünk! - időszaki kiállítás

Olyan érzésem volt ebben a kiállításban sétálva, hogy a múzeum dolgozói a költözés kapcsán, kicsomagoláskor kezükbe vették a tárgyakat, megforgatták, jól megnézték őket, és a "kedvencek kedvenceit" fogták, félretették és kiállították. Egy igazi ínyenc csemege ez a kiállítás, szívből ajánlom! 



Hatalmas tér, óriási anyag, jól áttekinthető, olvasható, könnyen befogadható tudásmennyiség. Szép tárgyak, gyönyörködnivaló tartalom. Fekete háttér, igazán szép megvilágítás. Filmek, zenei bejátszások, eredeti felvételek részletei. Apró bepillantás egy hatalmas intézmény kulisszái mögé.


A 2015-ben a kerítésen fennakadt arab hölgy kendője ugyanannyira
a Néprajzi Múzeumba való tárgy, mint...

... ez a több mint 100 éves mintaleírás és rajz!

GYUFÁBÓL készült hegedű!


Ilyen bányászüvegcsét Telkibányán
is láttunk a helytörténeti kiállításban!

Ferencz Marcel első (ici-pici) vázlata, az ÖTLET maga,
jelentős nagyításban. És a már teljesen részletgazdag modell.

Festett szekrény - egy csoda!

Nagyon hatásos a sok érdekes tárgy megszemlélése után a videós tartalmak végignézése, hatalmas kivetítőn. Ebben évekkel ezelőtti felvételek is láthatóak, még a régi (múzeumnak valójában egyáltalán nem ideális) épületben készült videós anyagokból válogattak össze tartalmakat. Akinek ideje engedi: tényleg érdemes végignézni!


ZOOM - állandó kiállítás

Ennél a kiállításnál már nagyon fáradtnak éreztem magam (a legelső tárlat a Budapest Design Week tárlata volt, amiről a Szállásműhely FB oldalamon tudósítottam, itt nem írok külön róla), aztán alaposan megnéztem a Megérkeztünk! kiállítást, és a végén mentem be a Zoom-ra. Ezért nem álltam le az okostelefonommal, hogy beolvasgassam a QR kódos tájékoztatókat. Hiányoltam is, hogy miért nincsen másfajta leírás? Miért alap, hogy minden egyes ember kezében ott az okostelefon? Miért jó az, hogy az amúgy is túl gyakran használt telefonnal a kezemben másszak végig egy kiállításon? Biztosan én vagyok túlságosan régimódi, de nekem ez nem tetszett. Ha kiegészítés a QR kód, az tök jó. Ha kizárólag az áll rendelkezésre, az nem tetszik. 




Érdekes volt számomra még az is, hogy a Megérkeztünk!-höz képest a Zoom mennyire kicsi. Persze itt is el lehet nézelődni - engem különösen az emberekről készített fotófal babonázott meg - de a másik, időszaki kiállításhoz képest ez a tér sokkal kisebb, szerényebb. 

Arcok, emberek...

... régen élt lelkek.

A távcsövet egy-egy emberre ráirányítva megtudhatjuk, ki volt,
mikor készült a kép. Sajnos nem minden képről lehet tudni
ilyen adatokat.

Egy székelykapu története.


Visszatekintve a ZOOM-ra - és a 
vendégkönyv.


A kiállításon végighaladva egy további nagy térbe vezető üvegajtóba botlunk. Ez a tér az interaktív játékok tere. A gyerekek és a családok itt tudják igazán jól érezni magukat. Vannak érintőképernyős óriásmonitorok, mágneses térkép, videós tartalmak, kreatív színezők összerakására kitalált igazán ötletes rajzos játékok (ebből több monitor is van), szelfipont - az itt készült képet e-mailen gyorsan el is küldhetjük magunknak. Osztályok itt további gazdag tudásra tehetnek szert, miközben még jól is szórakoznak közben.

Az interaktív tér belsőépítészeti szempontból is érdekes!



Óriási érintőképernyő a múzeumban található tárgyakról.

Mágneses tábla az ifjaknak.

A jelenleg megtekinthető filmek.

Ez a motívumvariálós játék a honlapon is fent van,
nagyon klassz, érdemes kipróbálni.

Tabletek az infótérben.

Könyvtár

Szelfiponton készült fotó, amit e-mailben küldtem el magamnak.


Kerámiatér - folyosón állandó kiállítás

Számomra lenyűgöző hatással bíró, érdekes elrendezésű kiállítás. A folyosón, a közlekedő térből lett kihasítva egy-egy szelet mindkét lépcsőoldalon. Az egyik "szárnyban" nemzetközi, a világ minden tájáról származó kerámiákat sorakoztattak fel, a másikban a magyar vonatkozású szépségeket, "katalogizálva", különböző tematikák szerint. Engem teljesen magával ragadott a formák és a színek variálhatósága, a csodálatos fantázia, amivel ezek a mesterek dolgoztak. A tárgyak szépségében is meg lehet látni a világ, a mögötte álló alkotó ember lelkének szépségét. Nekem itt ér össze a barangolással, a kirándulással a múzeumlátogatás - a szép, az "érdemes" keresése közben mind a természetben, mind a mesterségesen kialakított terekben csodálatos találatokra lelhetünk. 






A múzeum épülete önmagában megér egy sétát. Kívül-belül különleges. A nagy belső tereknek VAN értelme - Ferencz Marcel saját előadásában hallhattam (a LOSZ konferencián adott elő lakberendezőknek), hogy tudatosan tervezte a közlekedőket ilyen szélesre. Ő fontosnak tartja, hogy egy ekkora jelentőségű múzeumban a tömegek akadálytalanul haladhassanak, ne szűk tereken közlekedjenek céljuk, a kiállítás vagy a kijárat felé. Értem, amit ő mond, de ebben a tényleg különleges térben nagyobb hangsúlyt fektettem volna a rengeteg, egyedi szélességű-mélységű lépcső látványosabb elhatárolására. Az egyik féle szürke kő nem tér el a másik szürke kőtől, bizony nagyon kell figyelni minden lépésre. Emiatt - gondolom, voltak balesetek - igénytelen, fekete-sárga csíkos matricákkal hívják fel a figyelmet arra, hogy minden lépésnél vigyázni kell. Ez nem kellemes látvány, sajnálom, kár érte. 

A szegélykő lehetett volna fehér.
Fentről érkezve teljesen
egybeolvad. :( 

Ugyanakkor kapott helyet a térben kívülről is megközelíthető étterem, van egy külön kiállítótere Budapestnek és természetesen a múzeum dolgozói is minden nap méltó körülmények közé járhatnak be dolgozni. A mélygarázs meg bámulatosan sok autót elnyel. 






Szerintem gyönyörű!!

A külső tér park és kilátó egyszerre. Érdemes felmenni akár mindkét oldalra, de az igazán figyelemreméltó kilátás talán inkább a Hősök teréhez közelebbi oldalon látható. Nyáron vicces odafent, mert nagyon, de tényleg nagyon szeles (alulról is)! 




Az ezután következő képek 2022. júliusában készültek, alkonyatkor.





Mondtam, hogy szeles!


A park növényi beültetése, a társítások megfigyelése megérne
egy külön blogbejegyzést - de ez már nem az én asztalom, én
csak hobbikertészként tartom számon magam :).

Szeretnél 3 hetente friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:

BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése