2023. augusztus 17., csütörtök

Villaggio Europa Camping, Grado - személyes tapasztalataink


Évek óta tudjuk már, hogy messzebb helyekre, távolabbi külföldi vidékekre csak úgy lesz lehetőségünk teljes családdal utazni, ha bevállaljuk a kempingezéssel járó kényelmetlenségeket. Úgy gondoltuk, ez az idő is eljön majd egyszer, nem feltétlenül idén, amikor is konkrétan a zalai lankákat, tájakat szerettük volna felfedezni. Ám egy koratavaszi estén, mikor kaptam egy faluszéli, "semmi különös" 2-3 csillagosnak megfelelő vendégháztól 9 éjszakára, hetünkre, csak a szállásra egy 820.000 Ft-os árajánlatot, elszállt az agyam. Úgy éreztem, eljött az idő: megyünk külföldre, ahol benzinköltséggel, étkezéssel, belépőkkel, szállással együtt is olcsóbban nyaralunk majd ennél az összegnél - és így lett. 

Gradora azért esett a választásunk, mert egy kedves ismerősöm olyan lelkesen mesélt róla, hogy mennyire gyönyörű, szeretnivaló kisváros, hogy ők mindig visszatérnek, nincs nyár, hogy ne töltenének itt néhány napot vagy hetet. Megjegyeztem évekkel ezelőtt a szívből jövő ajánlót, mélyen elraktároztam ezt az információt, és most előhúztam. Kemping Gradoban? Nézzük... és elmélyültem a lehetőségekben. Egyértelműen a Villaggio Europa Camping volt a legszimpatikusabb. A dátum már megvolt, hiszen a gyerekek tábori programjai és egyéb családi fix dátumok miatt nem volt varia: augusztus első felében tudunk utazni. Ilyenkor vannak szabadságon az olaszok, németek, hollandok is, nagyszerű, de most mit csináljak. Sokan lesznek? Igen. 

Parcella

Gondolkoztunk, milyen parcellát foglaljunk le, végül a Comfort Large mellett döntöttünk (kb. 80 nm, áram 10 A, víz a területen). Nem lehet kiválasztani a konkrét parcellát, csak a típust. Azt megérkezéskor kapod meg, mienk a 112-es lett, közel az első mosdóhoz és a tengerhez. Nagyon szuper hely volt: lapos, L alakú terület, pont elfért a nagy 8 személyes alvósátrunk és a konyha-étkező sátrunk, sőt, még az utánfutónk is itt pihent, kaptunk némi árnyékot, de napot is. Sok másmilyen parcellát láttunk: dombon elhelyezkedőt, félig lejtőset, egyáltalán nem árnyékosat, nagyon árnyékosat, kicsit, nagyot, óriásit, mosdótól nagyon messzit, közvetlen tengerpartit, ami nagyon szeles volt. A sajátunkkal rendkívül elégedettek voltunk. :)

Építjük a sátrakat


Árnyékhelyzet a parcellánk felett

Minden áll, minden kész


Ebéd tálalva!

Tengerpart 

A tengerhez kb. 2 perces papucsos, nyakba dobott törölközős sétával jutottunk ki, később a gyerekeket egyedül is kiengedtük pl. játszóterezni vagy a nagyobbak kíséretében frizbizni a partra, annyira közel volt minden. A parton van minigolf pálya, két hatalmas játszótér, egy színpad este koncertekkel, bisztró, strandröplabda pályák, nagyon kulturált mosdó és egy hosszú sétány. A legjobb, hogy füves terület és homokos part is rendelkezésre áll, így lehet választani, ki melyiket szereti jobban. 

2 percre a sátrunktól


Folyamatosan játszottak csapatok

A kemping széle a Trieszt felé vezető út irányában

Szeder, rengeteg szeder ezen az elhagyott ösvényen, a sétány végén

Viharos időben a kemping strandja

Minigolf - ütőt és labdát bérelni kell, de egész napra megkapod

Játszótér esti fényekben!

A másik kemping mólója, néhány percnyi sétára.

A tengervíz nagyon nagyon sekély, igazi biztonságos pancsolóhely kisgyermekeknek, de jó hír, hogy a kemping előtti szakaszon kimélyítették, így lehet Wibit-ekről ugrálgatni a vízbe. A nagyobb gyerekeink egyik kedvenc helye volt ez a rész, ha egyáltalán kijutottunk a partra - hiszen nyakunkba kaptunk egy igen pocsék időjárást, 3-4 hosszú napon keresztül gondolni sem lehett a fürdésre. 

Csak a Wibit-ek környékén van erősen kimélyítve a víz.
Oda viszont ezért csak úszók mehetnek!


Mosdók

A mosdók, wc-k, zuhanyzók rendkívül tiszták, gondosan ápoltak és szépek. A kisgyerekes rész külön levett a lábamról, minden van: kis wc, kismosdó, sőt még gyerekzuhany is rendelkezésre áll. 

Mosni a mosdó melletti házban lehet, 5 EUR egy mosás, egy eurónként kell bedobálni, készüljetek apróval, ha mosni szeretnétek. Én úgy pakoltattam a családdal (mindenki magának rakta el a saját ruháit 6 napra, kivéve a kicsiket), hogy biztos volt: egyet minimum mosnunk kell. 

Gyerekmosdó a parton

A vizes helyiség épülete

Mosogatók - fedett helyen.

Gyerekzuhany balra - szülő kintről segíthet, ezért lyukas az ajtó.
Gyerekwc jobbra - belátsz fentről

Bölcsis, ovis, kisiskolás mosdók :)

Zuhanyok

Hajszárítók

Lábmosók kint

Itt lehet kézzel mosni.

Mosó- és szárítógépek (5 EUR)


Élményelemek a kempingben

A kempingben van egy élményfürdő 2 óriáscsúszdával és egy kiscsúszdával a gyerekeknek, plusz mindenféle egyéb pezsgőfürdő- és szökökútszerű élményelemekkel. Az élményfürdőnek egyetlen bejárata van, ami egy lábközépig érő, hideg fertőtlenítővizes medence, kikerülni lehetetlen. Aki be akar menni a fürdőbe - át kell gázolnia rajta. A rollerek, babakocsik, biciklik ezért kint maradnak. A mosdók is kívül helyezkednek el, de van saját mosdója a fürdőnek. Lehet itt büfézni, pizzázni, koktélozni.  Minden délután van vízi zumba.

Rossz időben is üzemelt...

... csak kevesen fürödtek.




Esti program: minden nap egy órát állnak a légvárak, óriási a hangulat és a sorbanállás, de a sor gyorsan fogy, és minden gyerek 100x sorra kerül, mire befejeződik az ugrabugra. Nagyok ezalatt a gamerszobában autót vezettek. Ráadásul pontosan az ugrálóvárak leeresztésekor kezdődik az Arénában a Miniclub, minidisco, ahol az animátorok táncos, zenés programmal szórakoztatják (fárasztják ki totálisan) a gyerekeket. Gondod van az altatással? Itt nem lesz... a tengervíz, a friss levegő, az élményelemek és a garantált gyerekprogramok olyan szinten fárasztják ki őket, hogy minden nap, mikor a két kicsi letette a fejét a párnára, már aludt is. 

A kempingnek van saját étterme és pizzériája, mi ezeket nem próbáltuk, igen drágálltuk az áraikat. 

Ugrálóvárak - napi egy órát üzemelnek, de ingyenesek

Minidisco minden este egy órán keresztül (az ugrálók után)

A gamerszobában...

... gyorsan telik az idő!

Felnőtteknek való programok, szolgáltatások

Este, jócskán az altatás után még vannak programok a kempingben, és mivel mi olyan szerencsések vagyunk, hogy kicsinyeinket a nagyokra hagyhatjuk, teljesen nyugodt szívvel sétáltunk ki kétszer is a tengerparti koncertekre. Teniszpálya, focipálya is van a kempingben, ezek foglalást igényelnek.

Az egyik esti koncert - nagy buli volt!

Sportpályák


A kemping saját kisboltjában alapélelmiszerek, stranduccok és kempingezéshez szükséges alapeszközök is találhatóak, itt is minden kicsit drágább, mint a sima boltban.

Fizetés, a karóra jelentősége

Minden vendég még érkezéskor kap egy karórát, amit mi hordtunk is, de nem mindenki vette komolyan ezt a szabályt. Gyakorlatilag ezzel lehet legálisan a kempingben tartózkodni, de soha senki nem kérte vagy ellenőrizte. Belépéskor - ha a kempinget gyalog, bringával hagytuk el - ezzel tudunk visszajönni. Bármelyik karórára lehet tölteni pénzt, amit aztán a tulajdonosa elkölthet: ezzel lehet vásárolni a boltban, a bisztrókban, zsetont a gamer szobához, stb. 

Bevásárlás a közelben

A kempingtől 6 percre autóval található egy Eurospar. Ez volt a hely, ahonnan beszereztük a friss élelmiszert, gyömölcsöt, pékárut. Bár zöldséget is vásároltunk néha itt, a közelben több termelő is árul aznap szedett, friss terményeket - ezeket az útról lehet látni, ahogy Trieszt felől közelítünk. Elképesztő finom paradicsomot, cukkiniket vettünk itt egy gazdálkodó családtól! Monfalcone városban, 20 percre a kempingtől, van egy Lidl is, ha valaki ragaszkodik ehhez a márkához. Illetve Gradoban van piac szombaton, de hogy pontosan hol és mettől meddig, azt nem tudom.

Recepció és életképek

A recepciónál alapvetően ki- és becsekkolásnál van dolga a vendégnek, de ide lehet jönni mindenféle egyéb felmerülő kérdéssel is. Gyorsan sorra kerültünk, mindenki nagyon kedves volt, akivel beszéltünk. A kempingben alapvetően nagyon normálisak voltak a dolgozók. Egy magyar animátorral Marcival is összeismerkedtünk. :) 

Érkezéskor

A recepció épülete

Játszótér a gyerekeknek a várakozás idejére

Széles utak a parcellák között

Egyértelmű jelölések


Összességében nagyon jó döntésnek bizonyult ez a kemping, bármikor visszamennék. A gyerekek is rendkívül élvezték a szabadságot. Az utánfutónkba mindössze egyetlen roller fért be a sok cucc mellé, de másoknál láttuk, hogy akár az egész családnak hoztak bringát vagy rollert - hasznos a kempingben, ahol egy nap azért sokat gyalogol az ember! Sőt, mivel Grado és akár Aquileia is bringatávolságra van, a közeli látnivalókat is fel lehet fedezni biciklivel. Érdemes tehát akár úgy készülni, hogy legyen mindenkinek járgánya! Ha nem szerettek, nem akartok sátrazni, természetesen mobilházak közül is választhattok, illetve a szomszédos kempingben vannak telepített lakókocsik is. 

Szeretnél havonta friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:

BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS

2 megjegyzés:

  1. Szia! Engem érdekelne, mennyit fizettetek, hány éjszakára?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Euróban Te magad is ki tudod számolni egy bizonyos létszámra és időpontra a kemping oldalán. Minden időpontra más, és az sem mindegy, hogy sátor vagy lakókocsi és az sem, hogy mekkora parcellát szeretnél. Sok dolog függvénye!

      Törlés