2023. augusztus 2., szerda

Mártoni Tábor - ahol a közösség csak jól érezheti magát


Igen sok családos tábor tapasztalat van a hátunk mögött. Volt, amelyikben egyszerű résztvevők voltunk, és volt, amelyikben szervezői feladatot is vállaltunk. Bátran mondhatom tehát, hogy igen nagy a rálátásom a hazai piacra ezen a területen, sok faházas/kőházas táborhelyet próbáltunk ki közösen. Egyes helyeken kritikán aluli volt a fekhely, koszos a faház. Máshol a közös terek voltak borzalmasan elhanyagoltak. Ismét máshol az étel volt ehetetlen és/vagy kevés. Volt olyan tábor, amit az időjárás tett tönkre - sárban cuppogtunk egy hétig, mert még a közös terek sem voltak rendesen lekövezve. Nem mondom, hogy az idei (6 év után először megrendezett) plébániai táborra hatalmas lelkesedéssel mentünk volna el - tudtam, és féltem is attól, hogy maga a táborhelyszín hiányossága tönkre vághatja a közösségi élményt. Jelentem, a Mártoni Táborban NEM ÉRT BOSSZÚSÁG. Minden a helyén volt, és tudtunk kizárólag a közösségépítésre koncentrálni egy ideális, tiszta, rendezett táborhelyen, közvetlenül vízparton, miközben házias ételeket ehettünk teljes ellátásban. Számomra nem kell ennél több egy családos táborhoz.

Milyen feltételek szükségesek tehát tételesen felsorolva egy jól megszervezett családos táborhoz?
Mi az, ami a Mártoni Táborban adott?

1. Tiszta, rendezett táborhelyszín, zárt, biztonságos területen.
2. Jó beosztású alvóhelyek: pároknak, családoknak 2-4 fős fürődszobás (!!) házak, nagyobb csapatoknak 6-8 fős közös fürdős szobák. A szobák tiszták, a matracok és az ágyneműk szépek, használhatóak, nem undorodtam belefeküdni (mint máshol előfordult...).
3. Finom ételek megfelelő mennyiségben. Táborban még nem ettem olyan finomakat, mint itt!
4. Kedves, gyermekeket szerető személyzet.
5. Megfelelő mennyiségű fedett és nem fedett közösségi tér: 
  • terasz étkezésre és más programokra, 
  • emeleti terem (ahová minden táborozó befér székeken ülve) előadásokra, 
  • pincehelyiség (tükörterem) bulihelyszín, 
  • tábortűz elegendő paddal, székkel.
Csocsó - folyamatosan üzemben

Ping-pong asztal - forgózás a nap 20 órájában :)

Fedett teraszon lehet enni, programozni.

Svédasztalos reggeli

Gyerekek öröme minden reggel

Minőségi ellátás hideg-meleg ételek tekintetében

Bulihelyszín: a tükörterem.
A zenéről és az effektekről DJ Zselee gondoskodott

Tábortűz helyszín: a faházak között tágas téren.


Emeleti terem: ahol az egész csapat le tud ülni.


Extra a Mártoni Táborban:
1. Közvetlen vízparti elhelyezkedés, saját stég létrával a Ráckevei Soroksári Dunára (RSD). Itt egyből mélyvízbe ugrasz. Kisgyermekek nem tudják segítség nélkül kinyitni az öreg kapu biztonsági reteszét.
2. Sárkányhajózás, kenuzás, kajakozás a táborhely mellett található raktárból előhozott eszközökkel, a stégről indulva vezetett túrák, vízi tanösvény felfedezése.
3. 300-400 m-re a tábortól egy kiváló, ingyenes szabadstrand kisgyerekes családoknak, kellemes sétával elérhető, de lassabban mélyülő víz.
4. NAGYON KEVÉS SZÚNYOGGAL TALÁLKOZTUNK, azok is inkább a nádas mellett, a stégen ülőket támadták, a táborban egyáltalán nem szenvedtünk tőlük. 

Saját stég az RSD-re

Gyerekek csak felnőtt kísérettel mehetnek a stégre, mert mély a víz!

Öreg kapu: zárva a kicsik elől.

Előállt a sárkányhajó

Készülődünk

Indulunk!

Csodálatos vízi útvonalak


Csobbanás a stégről

Volt, aki minden hajnalban IS fürdött.

Közös strandolás a szabadstrandon.

Röpipálya a strandon

Nyugalom, béke, csend - egy ideális kis szabadstrand a mártoni.
(Van büfé és kenubérlés.)


Természetesen a jó táborhelyszín "csak" az alap. Erre lehet aztán kiváló tábori programot szervezni egy élő, lüktető közösségnek, ami idén a mi plébániai vezetőségünknek sikerült! Rengeteg munkával, önkéntesek bevonásával és feltételezem komoly pénzügyi táblázatokkal a háttérben egy olyan tábort kapott ajándékba közösségünk, melyre érdemes volt 6 évet várni, "kiböjtölni". Őszintén remélem, hogy a következő  családos táborunkig nem telik majd el ennyi idő, nem jön közbe Covid, válság, háború, hanem tudunk előbb együtt lenni, mert együtt lenni nagyon jó!

Borkóstoló

Mentőautó látogatása - Frici bácsi mesél :)

Ping-pong bajnokság, de volt foci és méta is

Házaspárok programja


Eljött hozzánk a fagyis autó!

Mesedélután

Rögtönzött kápolna: csendes 
szentségimádás

Kézműves program

Kártyázás, társasozás

Csocsó minden mennyiségben, nem csak gyerekeknek

"Ereszd el a hajam" buli kifulladásig
(esetemben: a kisfiam orrvérzéséig)


"Ne ereszd el a hajam" önkéntes
 fodrászat :) Mert van anyuka, akinek EZ
a szuperképessége!

Akadályverseny csapatoknak

Ez volt az első családos táborunk a gyerekeink születése óta, hogy nem kellett kisbabát etetnünk, éjszakáznunk, pelenkáznunk, totyogós után rohannunk, állandó életveszélytől rettegnünk. Mondanom sem kell, igazi felüdülés volt. Természetesen volt a kezünkben baba, élveztem is, hogy altathattam őket, sétálhattam velük, de a táborban a saját gyermekeink "szabadon eresztése" volt a legnagyobb szülői élményünk. Ha olyan volt a program, hogy nem kellett együtt mozognunk, csak étkezésekkor láttuk őket. Egy ilyen biztonságos helyen pedig nem rettegtem attól, hogy bajuk lesz. 
Köszönöm a szervezőknek és a Mártoni Tábornak, hogy pihenhettünk, töltődhettünk!

Szeretnél havonta friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:

BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése