2014. április 22., kedd

Új Királyréti Látogatóközpont és erdei tanösvényKisvasutazni a mi gyerekeinkkel bármikor, bármennyit… mondanom sem kell, hogy Királyréten nem először jártunk, viszont először ámultunk el az apró, de jól sikerült Látogatóközpont ötletességén, és először sétáltunk végig az új erdei tanösvényen.

Várakozás Kismaroson indulás előtt

Királyrétre fel lehet menni autóval – de minek. Az egészben az egyik legjobb móka pont a kisvasutazás. Ha időben érkezik a család, és nem a Budapest – Szob vonalról szállt át, akkor az autót a kisvasút végállomása mellett kialakított parkolókban lehet hagyni. Kicsit később a környező utcákban találhattok helyet. A Kisvasút régi lerobbant bódéja a múlté: Kismaros egyik központi helyszíne teljesen megújult néhány éve. A jegyet egy gyönyörű kasszát-büfét-túraboltot-információs pontot magába foglaló kis épületben válthatjuk meg, utolsó pillanatos kajavásárlásra pedig a szomszédos épületben található közértben vagy a zöldségesnél keríthetünk sort még a kisvonat indulása előtt. Az ország egyik legismertebb kisvasút vonalán ma már környezettudatos jármű is halad, mint megtudtam, mindig csak aznap reggel döntenek arról, hogy beállítják-e a forgalomba a kis zöld napelemes járgányt vagy sem.  Mikor mi mentünk, nem üzemelt.

A kisvasutazásról nem írok hosszan. Önmagában élmény, ki kell próbálni. A Királyréti végállomáson szép nagy információs táblák fogadják az érkezőket.


Információs táblák, melyek átolvasására
csak gyermek nélkül érkező turisták képesek.

A Látogatóközpontot a végállomástól egy néhány perces sétával érhetjük el, egyenesen elhaladva a kis büfék és a nagyobb éttermek előtt, a patak mentén (térkép a bejegyzés végén, fotón). Senkit ne zavarjon meg, hogy nagy betűvel az van kiírva a ház falára, hogy Királyréti Erdei Iskola, mert az épület néhány hónapja egyben erdei iskola ÉS látogatóközpont! Belépődíj van, hogy mennyi, arra nem emlékszünk, és a neten sem találtam, mindenesetre nem volt vészes összeg, ld. lenti táblázat.


Az Erdei Iskola épületében van a látogatóközpont.

A Pákozd-Sukorói Arborétumba ősszel nem sokkal azután jutottunk el, hogy felújították a központi épületet, és benne a szép kiállítást, volt tehát fogalmunk arról, hogy milyen lehet egy ilyen új, még festékszagú, mindent megtapogatni, kipróbálni engedő 21. századi installáció. És igen, Királyréten szintén egy ötletes, gyerekek, felnőttek számára egyaránt élvezhető, informatív kiállítás várt minket.
Néhány ízelítő, kedvcsináló fényképet megosztok Veletek, de hosszan nem írnék róla, mert nem venném el a megtapasztalás élményét. 

Tapogatunk.

Mi öten egy órát biztosan bent töltöttünk ebben az alapvetően pici teremben. Igaz, nem volt rajtunk kívül senki, így ki tudtuk élvezni az összes ötlet adta összes élményt. 


Óriástérkép kisvasúttal

Érdemes végigmenni minden feladaton, olvasmányon, képen, mert egy nagy egységet képez az egész: a hiúz és a levelibéka kettőse fogja össze a nagy információhalmazt. 


Szálló, futó állatok mozognak pörgetés közben.

Külön tetszett, hogy milyen gondosan, kedvesen gondoltak a kicsikre is.

Az egyik sarokban az egészen aprók is találhatnak maguknak elfoglaltságot.

Az épületben természetesen van mosdó, az udvaron pedig egy fedett szaletli várja az ebédjüket, uzsonnájukat itt elfogyasztani kívánó turistákat, közvetlenül a patakparton, erdőszélen… Nagyon hangulatos.


Mi itt ebédeltünk.

Kisebb pihenő (azaz szendvicsebéd) után útnak indultunk, hogy felfedezzük a kb. 3,5 km-es újonnan létesített erdei tanösvényt. A tanösvény első állomása közvetlenül az erdei iskola mögött található. A kis megállók rejtvényeit, és az egész tanösvényt akkor érthetjük csak meg, ha a látogatóközpontban megvásároljuk a 600 Ft-os kiadványt, mely a rejtvényeket és a tanösvénnyel kapcsolatos érdekes információkat egyaránt tartalmazza. Megéri! A kiadvány kapható gyerek- és felnőttbarát változatban, mi természetesen az előbbit választottuk, ennek egy barátságos levelibéka van a borítóján. A fiú és lány béka motívuma végigkíséri a tanösvényt az utolsó állomásig.


Útjelző pózna :)


Az egyik állomás.

A tanösvény állomásai úgy vannak kitalálva, hogy akár kisgyerekek számára sem megterhelő egy-egy állomás között a séta. A füzetből kapott információ elegendő, figyelemfelkeltő és lényegretörő. A rejtvények végén matricát lehet ragasztani! (szintén a füzetből)

A Bajdázói-tónál...

...tekik napoznak


A tanösvény érinti a Bajdázói-tavat, majd elvezet a királyréti nagy erdei játszótér közelében, ahol mi megálltunk pihenni, uzsonnázni, játszani, patakozni. Tették ezt rajtunk kívül még legalább százhuszan, pedig ott jártunkkor nem volt főszezon.  

A képen nem látszik a rengeteg ember, mert a legtöbben
a patakparton játszottak.

Nem volt gyerek, aki ne ment volna le a patakhoz. A legtöbben ott is ragadtak. A patak „veszélyes” tényező abból a szempontból, hogy a lelkes patakozók bizony bevizezhetik a zoknijukat, cipőjüket (durvább esetben a nadrágjukat, teljes felszerelésüket), ami hűvösebb időjárás esetén jókora megfázást okozhat, akár már a hazaúton. Vagányabb gyerekek előrelátó szüleinek javaslom a pótzokni-bekészítést, vagy a gumicsizma hátizsákra kötözését kívülről, elegáns nejlonzacskóban. Ezek az apró trükkök sok bosszúságtól kímélhetik meg az embert.

A kisvasút végállomásán egy mini játszótér szórakoztatja azokat a gyerekeket, akik várnak a szerelvény érkezésére. Mi a menetrendből azt a járatot néztük ki visszafele útra, amelyik valószínűleg a legtöbb embert viszi le egyszerre minden hétvégén: a 16.38-ast. Mikor végignéztünk a hömpölygő tömegen, picit megriadtunk, hogy vajon felférünk-e, de a vonat kapott még egy kocsit, és így megoldódott a probléma, mindenki lejutott Kismarosra. Azt viszont nem mondom, hogy mindenkinek jutott ülőhely. :)

Íme néhány hasznos információ, amelyek a képekre kattintva nagyobb méretben megtekinthetők:

A tanösvény térképe pirossal rajzolva

Ilyen is van már Királyréten: Hajtánypálya!

Ha valamilyen okból kifolyólag mégis
kocsival jönnétek, fizetni kell a parkolásért.

Költségeink ezen a napon (2014 tavaszán)
Kisvasút retúr jegy
3200 Ft – ez két felnőtt, két gyerek, 4 év alatt nem kell
Látogatóközpont belépő
nem emlékszünk, de kb.  1500-2000 Ft lehetett a családnak
Tanösvény, vezető füzet
600 Ft
Benzinköltség Kismarosig
Autó- és távolságfüggőNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése