2014. május 2., péntek

Esztergom: belvárosi séta gyerekekkel



Félnapos, kényelmes sétánk útvonala: Duna-part – Mária Valéria híd – Macskalépcső – Vármúzeum – Bazilika –Máltai játszótér – Ettore Fagyizó

Amikor legutóbb Esztergomról írtam, magam sem gondoltam, hogy a közeljövőben újra eljutunk ebbe a szép városba. Egy feltehetőleg – az előző napokban leszakadt eső miatt – dagonyázós erdei kirándulás tervét cseréltük le erre a kisvárosi sétára, és nem bántuk meg.
(Sétánkról a bejegyzés végén részletes térképet találsz.)


Kb. innen indult a sétánk. Előtérben a Dzsámi Múzeum és Kávézó

Az autót a Duna-parton vezető Sobieski sétány legvégén, a Bazilika alatti kis kertvárosi házaknál tettük le (a Molnár sor végén). A szép Duna-parton még akkor is öröm a piknikezés, ha nem igazán ápolt, gondozott a park, magas a fű, és néhol szaglik a kutyapiszoktól. A parton található kis játszótér hirtelen 30 évvel visszarepített a gyerekkoromba, szülőként elhűlve néztem, mikre másztunk anno nap mint nap, és nem ám gumitéglán, hanem aszfalton!

Esztergomban még ilyet is találsz!

A Mária Valéria hídon átsétáltunk Szlovákiába, persze nem mentünk el a partig, mert a gyerekeinknek még nincs személyije. Nevetve mondtuk nekik a hídon: most vagytok először külföldön! :) 


Ez itt még Magyarország. :)

A Mindszenty tér felé haladtunk tovább, mert beígértük a srácoknak, hogy megmásszuk a Macskalépcsőt. 


Mindszenty tér

A Macskalépcső a Berényi Zsigmond utcából nyílik, közvetlenül a hangulatos Anonim Vendéglő bejáratával szemben. 

A Macskalépcső alján

A régi lépcsőfokokon végigcaplatva különleges kilátás tárult a szemünk elé, ráadásul néhány perc alatt feljutottunk a Bazilika tövébe, nem kellett kerülnünk a Szent István tér felé.   



A Melocco-szobor mindig hatásos, a kilátás innen kiváló, kihagyhatatlan, ha már Esztergomban járunk. Szerettem volna bemenni a Vármúzeumba, de sajnos csak vezetéssel látogatható a legtöbb része, az 50 perces vezetést a gyerekeink biztosan nem viselték volna el. Így hát szomorú szívvel kihagytuk ezt a programot, és besétáltunk a Bazilikába.

Információs térkép a Bazilika környékéről. Katt!

Információs térkép a Vármúzeumról. Katt!

A templom látogatása ingyenes, de a Kupolakilátó 700 Ft-os belépővel tekinthető meg. Természetesen más látnivaló is van a Bazilikában, mint pl. a Főszékesegyházi Kincstár, vagy az Altemplom, de a gyerekek aktuális állapotát felmérve úgy ítéltük meg, hogy bőven elegendő lesz nekik a Kupolakilátó.  Ide most már nem a harangtorony felé kell felmenni, mint régen, hanem a Kincstár felé. 200 Ft-os jeggyel a Panorámateremig lehet eljutni, tériszonyosoknak inkább ez ajánlható. A kombinált jegy, ami mindenre érvényes, felnőtteknek 1400 Ft.


Mindig lenyűgöz, mennyire gyönyörű!

Panorámaterem.

Irány a Kupolakilátó!

Gyönyörű kilátás egy napsütéses tavaszi délutánon.

A Szent István térről indul egy városnéző kisvonat. Mi tovább sétáltunk a Máltaiak játszóterére, ami kb. 10-15 perces sétára van a Bazilikától, pontos címe Kőrösi László utca 9. (a négyemeletes házak között, az ún. Bánomi lakótelepen, nyitva 10.00-18.00-ig). Ideális napzáró programnak bizonyult ez a játszótér. Kis faházában WC és pelenkázó biztosítja a kényelmet, egy éven aluliak számára babaszoba, a nagyobbaknak ingyenes társasok kínálnak különleges kikapcsolódási lehetőséget. Eső esetén vagy kánikulában be lehet húzódni a fedett terasz alá játszani, uzsonnázni. A kismotorokat és minden eszközt térítésmentesen használhatják a gyerekek. A játszótéri játékok sem szokványosak, a homokozó felett pedig hatalmas napernyő védi a kicsiket a perzselő naptól.

A Máltai játszótéren kicsik és nagyok egyaránt találnak maguknak elfoglaltságot.


Férjem elszaladt a kocsiért, mert a játszótéren már láttuk, hogy sok lenne a gyerekeknek a visszasétálás az autóhoz. Így viszont még belefért egy fagyizás a belvárosban.


Ezt a napot egy laza, kellemes sétának szántuk, amit mind a gyerekek, mind mi élvezünk. Nem terveztünk bele éppen ezért komolyabb kulturális programot, pedig Esztergom bővelkedik az efféle lehetőségekben. Iskolás gyerekekkel már mindenképpen beütemezném a Babits Mihály Emlékházat, különös tekintettel az autogramfalra, nem hagynám ki a Vármúzeumot, felsétálnék a Szent Tamás domb Kálváriájára, és benéznék a Keresztény Múzeumba is. Akkora gyerekekkel viszont, mint a mieink, bőven elég Esztergomból a Duna Múzeum (amit múlt alkalommal fedeztünk fel), a híd, a Bazilika, a Kupolakilátó és a játszótér.




Költségek:


Kupolakilátó belépő 1 felnőtt, 2 iskoláskor alatti gyerek
700 Ft
Benzinköltség Esztergom belvárosig
autótól és távolságtól függ



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése