2014. május 23., péntek

Könyvajánló: Budapest – Balaton gyerekekkel


Mi újat tud mutatni egy ilyen könyv? – gondoltam a könyvtárban kezembe véve, lapozgatva. Két perc múlva már álltam sorba a pultnál, hogy kivegyem. Most azt gondolom, – mivel hamarosan vissza kell vinnem – hogy megveszem, legyen csak meg nekünk, bármikor hozzányúlhassak.


A 2007-es és a 2013-as kiadás

Ez a könyv egy nagyszerű összefoglalója fővárosunk, a Budapest környéki valamint a Balatont övező nagyobb városok látnivalóinak. Csak a tartalomjegyzéknél hosszasan el lehet időzni, ilyen és ezekhez hasonló felkiáltásokkal: 
-Tényleg, ez is van, miért nem jártunk még itt?! 
-Ó, de régóta el akarok jutni ide! 
-Hm, nem is gondoltam, de lehet, hogy ez is tetszene a srácoknak?

Aztán továbbhaladva jönnek a további döbbenetek: 
-Mi? Ebben a múzeumban is van múzeumpedagógia ovisoknak? 
-Sosem gondoltam volna, hogy ebben a városi erdőben is van egy tanösvény! 
-Á, ez az a híres cukrászda, amit már másoktól is hallottam!
-Ezen a balatoni strandon is van fövenyes szakasz?

A könyv szerkesztői nagyon jól kigondolták, hogy úgy lesz a legáttekinthetőbb a kiadvány, ha nagy egységekre bontják a rengeteg információt és adatot. Budapesten a Belváros, a Városliget, a Margitsziget, Észak-Pest, Kelet-Pest, Dél-Pest, valamint Bel-Buda, Észak-Buda és Dél-Buda kapott külön egységet. A Budapest-környéki településeket Dunakanyar, Gödöllő és környéke, Budapesttől nyugatra, és Budapesttől délre egységekre szedték. A Balatoni nagyfejezetek pedig a Balatonfüred környéke, a Káli-medencétől Szigligetig, Keszthely környéke, Siófok környéke, Balatonlelle környéke címeket kapták.

A könyv egy részlete (épp egy összefoglaló oldal).

A nagy egységeken belül kisebb alfejezetek segítik a tájékozódást: Látnivalók; Friss levegő, mozgás; Játszóházak; Kulturális programok; Cukrászdák, éttermek. A Balatonnál természetesen külön említést kapnak a strandok és a Tourinform Irodák.
A látnivalók részletes leírásai egészen apró, részletes információkat is tartalmaznak, amik hasznunkra válhatnak a helyszínen vagy a készülődéskor, pl. internetkapcsolat hiányában, úgy mint: nyitva tartás, megközelítés, 2013-as belépőjegy árak, múzeumpedagógia, tárlat- vagy túravezetések. A programokat, múzeumokat részletesen leírják (mi van ott, melyik teremben mi a jelentősebb látnivaló), hogy az olvasó még a jegyvásárlás előtt el tudja dönteni: az ő gyermeket ez vajon tényleg érdekli-e, van-e rá ideje.

Kedvenceim a könyvben:

  • A nagy fejezetek elején található kétoldalas gyors összefoglalók
  • A könyv legelején található néhány ötlet azzal kapcsolatosan, hogy milyen típusú gyereket hova érdemes mindenképpen elvinni. Pl. ha hajóskapitány vagy ha királyné szeretne lenni a gyermek, ha nagy lesz. Vagy ha nagy állatbarát, esetleg egész nap a könyveket bújja, vagy ha a lovak szerelmese.
  • A Balatoni strandválogatás
  • Tudtad-e rovatok érdekességei
  • Szubjektív kiemelések, pl: Néhány kép a Nemzeti Galériából

Nem kedvencem a könyvben az illusztáció. Sehogy sem tudtam megszeretni, akárhányszor próbáltam… Pedig az egész oldalas térképek nagyon hasznosak!

A szerkesztőknek és Jel-Kép Kiadónak gratulálok! Nagyszerű kiadványt alkottak, sok család forgathatja haszonnal könyvüket.

Eggyel régebbi kiadvány: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése