2015. november 3., kedd

Bükfürdő családdal - Bük rejtett kincsei


Bük település nem volt túlságosan ismert hely azelőtt, hogy megtalálták volna termálkincsét. (Olajat kerestek, termálvizet találtak.) A fellendülés a víz mennyisége és minősége miatt hamar elérkezett, Bükfürdő országosan, majd nemzetközileg elismert gyógyhellyé vált. Ennek következményeként Bük település ma már város, saját középiskolája van, ami - mily meglepő - idegenforgalmi szakképesítést ad. Ez a pici városka rejt néhány kincset, amelyet érdemes felfedeznünk.


Szent Kelemen templom

Bük temploma gótikus stílusban épült a 15. század elején. Nagyon érdekes, mi több, különleges, hogy a templomot Szent Kelemen pápáról nevezték el. Ő nem csak arról nevezetes, hogy Szent Péter harmadik utódja volt, hanem arról is, hogy mikor Traianus császár kényszermunkára ítélte egy márványbányába, a szomjazó tömeget látva imádkozott, s víz fakadt! Szent Kelemen, a vízfakasztó tehát már akkor a város (falu) védőszentje volt, amikor még fogalmuk sem volt az itt élőknek, hogy micsoda vízbázison ücsörögnek, egy napon abból fognak élni. Hát nem fantasztikus ez?

Vasárnapi mise utáni hangulat a büki Szent Kelemen templomban.
Jól látszódnak az eredeti gótikus falmaradványok.

Szent Kelemen oltárképe közelebbről.

A templom ma első ránézésre az átépítések miatt már nem
őrzi gótikus jellegét, de a stílus nyomokban fellelhető.


A templom előtti park emlékműve, és gesztenyés kertje.

Kóczán ház

E zsúpfedeles, vályogfalú parasztházat 2006-ban vásárolta meg, majd újította fel Bük város önkormányzata. Azóta civil közösségek otthona, a művelődési ház kihelyezett programjait tartják itt. Minket egy kisebb csapat várt szombat délelőtt megrakott asztalokkal, mézeskaláccsal, kedves szóval. Belekóstolhattunk itt mindenbe, ami helyben készült finomság és a tavaszi-nyári szezonban a termelői piacon is megvásárolható: mangalicahúsok, kecskesajtok, ízesített mézek, csodálatos mézeskalácsok.

Polgár Dani mangalica finomságai. Alig bírtam választani, melyik ízlik jobban.

Nagy Etelka kecskesajtjai: volt mákos és paprikás is!
Horváth Antal mézkülönlegességeiről úgy kellett leválasztanunk a gyerekeket. :)

 
Jankovics Bea segít kislányomnak elkészíteni a mézeskalács díszítését.

Persze hozott kész műveket is. Gyönyörűek!!

Munka közben.

Mindenki kipróbálta a díszítést.

Készül az oklevél is, míg mi kóstolunk.


Nem úsztam meg az interjút.

Répcementi tanösvény

A rövid kis tanösvény akár óvodások számára is végigjárható, kellemes sétányon található, közel a Kóczán házhoz, a nagy parkoló másik oldalán. Bemutatja a közeli Répce-folyó és vidék élővilágát.  
Nem lepődtem meg, mikor megláttam az első táblát: ezt is kedvencem, a Patkós Stúdió készítette.