2017. május 16., kedd

Száraz lábbal az ócsai lápvidéken



A Selyem-réti tanösvény felfedezése



Egy évvel ezelőtt, a Sas-hegyi Látogatóközpont pénztáránál vettük meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park tájékoztató füzeteit, tanösvény kísérőit, hogy meglegyen minden és ne kelljen egyesével beszerezgetni őket. Szerencsére nem drága kiadványok ezek, nem fájt nagyon kiadni darabonként néhány száz forintot ezekre az értékes "kincsekre". 
Utólag azt mondom, nagyon jól gondoltuk ezt az elővásárlást, mert például itt, Ócsán a tanösvény táblái finoman szólva nem informatívak (mindössze egyetlen szám szerepel rajtuk :))), tényleg semmire nem mentünk volna a kis füzet nélkül. Így viszont egy élmény volt végigmenni a tanösvényen, ami nem más, mint egy erdészeti út, töltés. Sem gumicsizmára, sem speciális felszerelésre nincs szükség ahhoz, hogy családilag egészen közelről "beleszagoljunk" a turjánvidéki láp hangulatába. 

A kis füzetből például megtudhatjuk, hogy a Duna-Tisza közén nem ez volt az egyetlen lápterület, homokterületek közötti vizenyős mélyedés. A hat állomás, melyet 1979-ben hoztak létre (!) kényelmesen végigjárható kb. 1,5-2 óra alatt oda-vissza, hiszen mindössze 1200 m hosszú. Ez egy egyenes ösvény, nem megy körbe, így a fele maga a cél: a Selyem-rét, onnan kell visszagyalogolni ugyanazon a sétaúton az autóhoz. 

A parkolót Ócsát elhagyva a Felsőbabad-Bugyi felé vezető úton fogjátok találni, a nagy jobbkanyar után. 



A tanösvény különleges hangulata csak néhány száz méter után kezdődik, de addig is láthattok érdekességeket!


1. állomás és a füzet.
A 2. állomásra rádőlt egy fa, de ez minket nem zavart.

Lápvidéki fák

Lápvidéki színek

Lápvidéki virágok


Selyem-réti játékok

Selyem-réti pihenő

Ha már Ócsán jártok, mindenképpen érdemes betérni a tájházba, ami körül egy mini skanzent alakítottak ki a falu védett öreg házaiból. A tájház munkatársától - ha megfelelő időben érkeztek, és nem záráskor, mint mi - érdekes információkat tudhattok meg a valaha itt élő emberekről, szokásaikról. A házak közül több is bejárható. Egyébként itt is kaphatóak a Duna-Ipoly Nemzeti Park füzetei, mint pl. a tanösvény vezetőfüzete!

Tájház

Tájház belső

Boltocska odabent

Ócsán van egy híres középkori templom is, mely mai napig betölti funkcióját és istentiszteleteket tartanak benne a helyi református egyház gyülekezeti tagjai. A Katedrális filmet forgatták itt, nem véletlenül! Gyönyörű, különleges a belseje. Nagyon szerettünk volna bejutni! Bár nyitva tartáskor érkeztünk, a kaput zárva találtuk. Felhívtuk a megadott számot, és egy beteg néni vette fel, akit hazazavart a hányós-hasmenős vírus... ekkor már mégsem sajnáltam annyira, hogy nem értünk oda időben és nem találkoztunk vele. Ki tudja, elkaptuk volna-e.

Azért kívülről fotóztunk néhányat.

Egészen különleges látnivaló ez az egyedi, sehol a világon máshol nem található pincesor, melyet a valaha itt folyt Ős-Duna partjára építettek. A falu központjától az Inárcs felé haladó Kiss János utcába kell lekanyarodni, ahonnan egyszer csak jobb irányban meglátjátok majd a homokos-löszös dombocskát, amelyen a pincék épültek. Autóval be lehet hajtani a területre. Ezek a különleges formájú lejárók náddal fedettek, csaknem az összes egy irányba néz és mindegyiknek van büszke gazdája - a kiírás szerint több mint 300 tulajdonost tartanak nyilván! Ott jártunkkor éppen egy családi-baráti rendezvényt tartottak az egyik pincénél, hihetetlen jó hangulata volt, még a kívülről bekukkantó számára is.

Pincék kissé borsú időben.

Egy pince bejárata.

Íme a "kötelezően beszerzendő" füzetek:


Ezek beszerzése a Tájházban lehetséges!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése