2023. november 20., hétfő

Mórahalom: nyugalom és béke az Alföld déli szegletén

Study tourra hívtak a mórahalmi TDM (turisztikai desztináció menedzsment) iroda munkatársai. Tartsak velük, nézzek meg, és éljek át, amit 1.5 nap alatt csak lehet városukban, majd fogalmazzam meg véleményemet az értékelő beszélgetésen. Esetemben természetesen ki nem maradhat a blogon való megjelenés! Ez a blogbejegyzés tehát a Mórhalmon szerzett élményeimről szól, de fontosnak tartom aláhúzni, hogy kivételesen nem a családdal utaztam, hanem egyedül, és szakmai meghívottként vettem részt az eseményeken, tehát a helyszíneket nem "teszteltük" a gyerekekkel. Persze nem tudok kibújni a bőrőmből: utazó családanyaként nézek ilyenkor is mindent, azt hiszem, ezt a "szemüveget" soha nem tudom már levenni magamról.

Kolo Szerb Kulturális Központ

A kislétszámú vendégsereget a Kolo Szerb Kulturális Központban fogadták kedves szóval, finomságokkal. Jól esett mindkettő közvetlenül a hosszú vezetést követően. A helyben készült, kézműves ételek elfogyasztása után kaptunk egy alapos körbevezetést a házban, sőt, még a torony-kilátóba is fellépcsőztünk. 

Gyönyörű népi installáció - 
rajongok az előre tervezett
"örök"dekorációkért egy épületben.

Impozáns terek a Kolo-ban.

Mórahalmi finomságok ebédre.

Színházterem - a rendezvényközpont legnagyobb tere.

Az ortodox kápolna ikonja.

Kilátás a toronyból a város felé.

Kolo Szerb Kulturális Központ épülete a parkoló felől.


Ezer Év Parkja

A parkolóban várt minket a BUBA busz, egy elektromos meghajtású kis járgány. Ezzel gurultunk el az Ezer Év Parkjába, ahol Fodor István, a park történész szakembere beszélt nekünk a park múltjáról, jelenéről és jövőjéről. 


BUBA busz - Mórahalom elektromos kisbuszai közül az egyik.

Ezer Év Parkja, bejárat, központi épület
- ez már nem a Mini Hungary, ha valaki járt itt korábban! 

A park néhány makettjét éppen restaurálásra szállították, de a következő szezonra ezek visszatérnek. Várható itt még néhány fejlesztés, többek között egy játszótér tervei is készen állnak az építésére, és a pincében található múzeumpedagógiai helyiségből pedig idén télen először a mórahalmi Mikulás háza lesz.

Felpróbálásra váró jelmezek lelkes
történésztanoncoknak.


A beltéri ideiglenes kiállítás minden évben átrendeződik új
tematika szerint.

Fodor István szenvedélyesen beszél parkbéli munkájáról és
terveikről. Ámulattal hallgattuk lelkesedését.

A Diósgyőri Vár makettja.
(a friss hozzáépítés nélkül)

Parlament és a Budai Vár - a sétákhoz tematikus füzeteket 
vásárolhattok a fogadóépületben.

Őszi napsugár csillan a fürdőtó vizén - mert Mórahalmon 
szabadstrand várja a természetes vízben fürdeni vágyókat,
közvetlenül a makettpark mellett.

A szabadstrand területe - fejlesztés alatt.


Szent Erzsébet Fürdő

A Colosseum Hotel****-be történő gyors becsekkolás után mindössze annyi időnk maradt, hogy átöltözzünk fürdőruhába, és megtaláljuk a Szent Erzsébet Gyógy- és Élményfürdőben a találkozási pontot. Ide a szállodából fürdőköntösben, papucsban sétáltam át, nagyon kényelmes megoldás az átjáró folyosó. 

A fürdő patikatisztaságú tereiben az igazgatóhelyettes kalauzolt bennünket, megtekintettük a főbb egységeket, és rácsodálkoztunk néhány nagyon színvonalas és csalogató ötletre. Természetesen a bejárás után mi is kiélvezhettük a fürdő minden áldását: kaptunk belépőt a Csendes wellness részlegbe, de mielőtt szaunáztam volna ott, úsztam is egy nagyot a kellemes hőmérsékletű, feltételezem gyógyvízzel kevert vízű úszómedencében. Masszázsra kaptunk személyre szóló időpontot, a hölgy, akinek a keze alá kerültem, jelezte, hogy későbbiekben lehet még izomlázam a nyaki-vállövi szakaszon... igaza lett, még napokkal később is emlegettem áldásos tevékenységét. 

Gyönyörű részletek a gyógyfürdő medencéinél.

Tanuszoda

A fürdő száraz gyermekjátszója.

Élményfürdő kicsiknek és nagyoknak.

Ez nagyon tetszene a családomnak! Télen-nyáron működő
vizes akadálypálya a kamaszok örömére!


Csendes wellness

Igazi jeget ritkán lát az ember 
szauna mellett. Nagyon örültem neki.

Felfrissülve, megújulva indultam vissza a szállásra, csak azt nem értettem, miért bámul mindenki olyan furán rám, és fordítják el az arcukat - mint utóbb rájöttem, a röhögéstől. A negyedik emeleti hotelszobában, a tükörbe pillantva vettem észre, hogy a masszázságy fejnek kihagyott része annyira megnyomta a néhány perccel azelőtt még szaunában, jeges fürdőben megpuhult, egyébként is érzékeny bőrömet, hogy a fejemen egy lilás-pirosas csík halad keresztül, konkrétan szabályos U alakzatban. Jót kacagtam magamon, de máris nem tartottam olyan viccesnek a dolgot, amikor ránéztem az órára. A vacsoráig mindössze 25 percem maradt. Azt hiszem, soha életemben nem vittem fel az arcomra még ilyen vastagságú alapozó réteget... végül valamennyire vállalható pofázmánnyal vonultam le az étterembe. 

Amit nem akarsz látni a tükörben...


Colosseum Hotel ****superior

Az étterem svédasztalos kínálata hozta a 4 csillagos elvárásokat. A borkínálat és a röviditalok felhozatalára szintén nem lehetett panasz. A hotel szobái gyönyörűek, tiszták, a kilátás az én szobámból páratlan, ráadásul szerencsém volt, mert a felhők olykor annyira szépen vonultak a táj fölött, hogy ez egy külön ajándékot jelentett a számomra, még ha nem is akadt sok időm nézegetni a jelenséget. 

Colosseum Hotel, 404-es szoba.


Kilátás a franciaerkélyről.

 A hotel saját wellnessrészlege 
is gyönyörű.


Fogadótér a recepció előtt.

Az étterem és a vidám kollégák.

Bivaly Bowling Klub

Esti programként közösen elsétáltunk a gyalog néhány percre található bowling klubba, ahol - létszámban kissé megfogyatkozva - de annál nagyobb lelkesedéssel vetettük bele magunkat a bowling versenybe. Marco, a szerb újságíró kolléga mindenkit agyonvert, de tisztességesen próbálkoztunk, mi, a három versenyben lévő hölgy! A csúfos vereséget sem szomorúan vettük tudomásul, hanem jókat nevetgéltünk vicces gurításainkon. 

Mariann van soron!

Csilla keresi a megfelelő súlyú
golyót.

Vanilla Étterem és Cukrászda, Látványkonyha

A második nap nagy dobása, és fő attrakciója a Gábor séf által vezetett főzés volt a Vanilla Étterem és Cukrászda látványkonyhájában. A tervek szerint később az erre a programra jelentkező vendégek előtt is megnyitandó gyönyörű, új konyha jelenleg tankonyhaként üzemel. Itt gyakorlatoznak a helyi szakiskolások, akik aztán az étterem konyhájában is megcsillogtathatják megszerzett tudásukat. Mi ezen a különleges délelőttön egy háromfogásos menüsort főztünk végig a séf vezényletével, amit aztán később jóízűen elfogyasztottunk az étteremben. A főzési folyamat során rengeteget nevettünk, és ami még fontosabb: hihetetlen mennyiségű új információval gazdagodtunk. Mindig ilyen helyzetekben jövök rá, hogy mennyire NEM tudok főzni, hiába gyakorlom már kényszerűen ezt a "szakmát" az otthonomban idestova 17 éve. Nem tudok főzni, ezt bátran és nyugodtan kijelenthetem egy ilyen kulináris betekintés után. Egy csomó dolgot rossz sorrendben végzek, nem jól pucolom és vágom a hozzávalókat, egyszerű kérdésektől is zavarba jövök. Ha lenne még alkalmam néhány olyan gyakorlatra, mint amit ezen a két órán át végeztünk, a családom is tök boldog lenne. Miután hazajöttem, és elkövetkezett a hétvége, előálltam a rizottó recepttel, amit Gábor séftől tanultam, és nagy sikert arattam vele, különösen, hogy a családunkban sztárnak számító, örök szerelem gombát is tettem bele. De hogy milyen zöldséggel tálalom: mindegy. A sorrend, az elkészítés folyamata, a felöntéshez szükséges alaplé, valamint a rizs minősége az, ami igazán számít, ezt most megtanultam. Még, még, még ilyen programlehetőségeket, a tapasztalt háziasszonyoknak is, légyszi!! 

Edit és Gábor paníroznak. Itt is tanultam újat, ha hiszitek, ha nem.

Én a levest állítottam össze.

Virág a desszertért volt felelős.

Beszélgettünk, amíg főtt a rizottó.

A közös két nap záróprogramja a finom ételek elfogyasztása és az átéltek kiértékelése volt. Kaptunk köszönőajándékot, én egy 2 kg-os homokhátsági kovászos kenyeret, nyammmmi, de finom is volt! A búcsú pillanatai csak azért nem lettek nagyon szomorúak, mert mindannyian tudtuk, hogy még találkozunk: mind az erdélyi újságíró kollégákat, mind a mórahalmi turisztikai kollégákat a szívembe zártam, és úgy éreztem, ez az érzés kölcsönös volt!






Ildi, a study tour főszervezője...

... és én, az egyik résztvevő,
az ajándékkal.


Bivalyrezervátum

Szerencsémre a korai naplementét kaptam el a Bivalyrezervátumnál, ahol gyorsan megálltam, hogy néhány percre körbenézzek. Persze a néhány percből lett vagy fél óra, mert nem lehet itt elrohanni a látvány mellett: a bivalyok szinte karnyújtásnyira gyalogoltak el a pallósor mentén, a lemenő nap fényében vadludak csapatai húztak el felettem, és a kilátópontról az egész összhatás egyszerűen annyira gyönyörű volt, hogy kellett idő a befogadásra. 




Ha erre jártok, szánjatok időt és energiát a tanösvény végigjárására és a kissé távolabb található, másik kilátó megismerésére. Nekem ezek sajnos nem fértek már bele a csütörtök estémbe.  


Összességében Mórahalomról nagyon pozitív véleménnyel tértem haza. Egy nyugodt, békés, biztonságos kisvárost ismerhettem meg, ragyogó vendéglátást tapasztaltam, ami - miután személyesen megismertem kollégáimat, biztosan tudom, hogy - nem csak nekünk, szakmabelieknek szólt. Itt Mórahalmon mindenki ezzel a kedves, odaadó törődéssel találkozik. Tiszta közterületeket és fürdőt jártunk be, a szállás és a bowling klub, az étterem és a kulturális központ mind, mind kivétel nélkül gyönyörű, modern, 21. századi és otthonos. Nem hiába van sok ezer visszajáró vendégük Szerbiából, Erdélyből és természetesen hazánkból is. Ha még nem jártál itt, ajánlom, hogy vedd fel családotok bakancslistájára. 

Néhány kép a végére a mórahalmi sétákból:

Teljesen új, 3 csillagos minősítést kapott
szálláshely, tanévben kollégium.


Testvérvárosok!



Székelykapu és lugas a parkban

Játszótér a templom mögött

Szent László Király Plébániatemplom

Szent Erzsébet Fürdő bejárata előtti
gyógyvizes kút

A BUBA busz egyik megállója.

Itt szerveződnek a turisztikai események, programok.

Másik játszótér az áruház mögött.

Közösségek városa: Mórahalom.

Szeretnél havonta friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:

BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése