2024. január 9., kedd

Dolce Vacanza: egy álom megvalósulásának praktikus oldala - gyakorlati tudnivalók szicíliai utazáshoz

Utazás, transzfer, szállás, étkezés, idegenvezetés

Dolce Vacanza! 


Magyar Ágival, a Dolce Vacanza szicíliai idegenvezetőjével egy üzleti rendezvényen ismerkedtem meg Budapesten. Mivel mindketten a turizmusban tevékenykedünk, jó hangulatban elbeszélgettünk az egyik szünetben. Később Ági szakmai szöveget, majd szövegeket kért tőlem újjáalakuló honlapjához. Én pedig a legnagyobb örömmel írtam - egy olyan tájról, amelyen sosem jártam, egy olyan világról, amit nem ismertem. Igazi kihívás! Mert bár többször is megfordultam életem során Olaszországban, tény, hogy Szicília egy más világ - még az olaszok számára is! (Tudtátok, hogy az csizmalakók nem értik az igazi szicíliai nyelvet?) Beszélgetéseink, egyeztetéseink során felmerült, hogy nem lenne rossz megismernem ezt a másik világot, ha már írok róla... Így alakult, hogy a közös naptáregyeztetés után repülőjegyet foglaltam november utolsó hetére. 5 nap szezonon kívüli "study tour", olcsó repüléssel, életünkben először 5 munkanapra (!!) nagyszülőkre hagyott gyerkőcökkel. Mondanom sem kell: az utolsó pillanatig nem hittük el, hogy tényleg sikerül, és tényleg Szicílián landol velünk a Ryanair gépe! Nem mertük beleélni magunkat, hiszen bárki bármelyik pillanatban beteg lehet - körülöttünk sokan covidosak, influenzásak voltak, vagy hányós-hasmenős vírussal szenvedtek. Mégis, november 27-én koradélután hitetlenkedve forgattuk a fejünket Palermo repterén: tényleg itt vagyunk? Ez tényleg velünk történik?

Az utazás

Palermoba 2024 március végéig a Ryanair repül Budapestről. A továbbiakat nem tudjuk - sajnos még mindig nem írták ki a 2024 április 1. utáni járatokat - állítólag a reptér nem tud megegyezni a fapados légitársasággal. A másik lehetőség Catania, amely város azért messzebb esik Cefalútól, időben és távolságban is kb. pont kétszeres. Reménykedünk, hogy Palermo és a Ryanair meg tudnak egyezni! Frissítés: megegyeztek, vannak járatok 2024 április után is!! YESSSSS

Fapadossal utazni előnyökkel és hátrányokkal jár. Tagadhatatlan előny az alap jegy ára: általában olcsó. Viszont a járatok megbízhatósága sajnos kérdőjeles. Mi is jól belefutottunk egy nagy késésbe oda is, vissza is, de legalább egyik járatunkat sem törölték! Ha egymás mellé akarunk ülni, mondjuk a férjem és én, akkor rá kell fizetni a jegyre a vásárláskor. Mivel 5 napra mentünk, és más időjárásba, mint ami otthon volt, kisbőröndöt is szerettünk volna vinni, ez is plusz összeg, mert csak a hátizsák van benne az eredeti olcsó jegy árában. De még így is olcsóbb, mint egy normál légitársaság. A hely a lábnak kicsi, a gépen minden szűkös, "túlélős", semmiképpen sem luxus utazás. Mégis megéri az összes felmerülő kényelmetlenség, mert a gép elrepít a csodák szigetére!!

A Budapest Airport modern terei

Beltéri játszótér a hosszabban 
várakozó családoknak

A váróból egyenesen a gépre sétáltunk.

Közeledünk!

Sok ember kis helyen: én felvettem
a maszkot.


Palermo repterén egy hatalmas kerámia betlehem nyűgözött
le bennünket.

Míg a budapesti reptéren óriási távolságokkal, hatalmas étkezési választékkal és mindenféle kényelmi szolgáltatással találkoztunk, Palermo repteréről ugyanez nem mondható el. Palermo pici repterén semmi extrára ne számíts azon kívül, hogy leszállsz, esetleg gyorsan wc-zel, kimész, jó, kávézni, szendvicsezni tudsz kifelé menet egy kulturált bárban. Visszafelé szerettem volna tölteni a telefonomat, de nem sikerült találni konnektort (a hivatalos töltők nem működtek). Boltokat nem láttunk odabent, de leülni sem lehet a biztonsági ellenőrzés utáni hosszas várakozás alatt. Ha jól emlékszem, ott mindössze egyetlen drága büfé működött. Mikor már hazafelé jöttünk, kitereltek minket a vad tengerparti éjszakai szélbe, és hosszan kellett itt várakoznunk a hidegben - szóval minden eshetőségre fel kell készülni, de semmitől nem kell megijedni. Ez az apró kellemetlenség semmiség volt ahhoz képest, amit az 5 nap alatt átéltünk.

A transzfer

Ági egyik szolgáltatása a reptéri transzfer. Szicíliának sok arca van, és a gyönyörűséges Cefalú - ahol ő él, ahol a szállásokat is üzemelteti - bizony, kb. 100 km-re esik a reptértől. Bár visz oda vonat és busz is, valamint autót is lehet bérelni a reptéren, a járatlan turistáknak egyszerűbb igénybe venni a magyar nyelven beszélő, az ottani közlekedési ritmust kiválóan felvevő professzionális kísérőt, különösen, hogy már az odavezető úton is rendkívül sok információval ellátja az érkezőt. 

Az észak-szicíliai autópálya csaknem végig a part közelében halad, és a közeli hegyek sem rondák, ezért csodás tájakon gurultunk végig első "autós kirándulásunk" során. Ági már itt mesélt nekünk a sziget történelméről, a maffiáról (amitől nem kell félnetek), a jelenlegi és a régi helyzetről, a mártír hősökről, akiknek a mostani békés állapotokat köszönheti a sziget. A reptér Palermo "másik oldalán" fekszik, így a városba be kell hajtani Cefalú felé.

Palermo villamosa

Frissen szedett, olcsó narancs mindenütt novembertől februárig.

Álltunk a dugóban Palermóban, néztük az egyetlen villamosvonalon közlekedő villamost, és már itt feltűnt, mennyire más a szicíliai élet, mint a miénk. A közlekedési morálhoz - ami khm, hogy is fogalmazzak, laza - nem lehet néhány perc alatt hozzászokni. Itt az érvényesül, aki erősebb. A dudaszó sem azt jelenti, amit otthon, itteni jelentése: Vigyázz, mert jövök! Megálltunk frissen szedett narancsért, aminek 5 kg-ját 3 EUR-ért árulták, és csodálkoztunk, mennyire édes... bár Ági szerint ez még semmi, ez még a narancsszezon eleje, és ez még savanyú! Nekünk, akik most ettünk először frissen szüretelt narancsot, bizony, édesnek tűnt az otthon kaphatóhoz képest.

Cefalú küszöbén megálltunk néhány percre megcsodálni
ezt a szépséget.

A gép két órát késett, ezért teljesen megcsúsztunk az érkezéssel. Már az esti órákban értünk a szállásra, ahol csak lepakoltunk, és már mentünk is a város kis főterére megünnepelni ezt a váratlan, de mérhetetlen nagy örömet okozó utazást. Miután feltankoltunk némi étellel és itallal, jókedvűen bejártuk az óváros néhány utcáját, amiről a Cefalúról szóló bejegyzésben fogok írni részletesebben.

A szállás

Cefalú apró óvárosa egy Gellért-hegy méretű sziklával és a tengerrel határos terület. Javarészt ókori és középkori falak között járkál, aki ide téved. Az öreg házakat nem csak turisták lakják, ebben a városban ÉLET VAN, igazi lakosokkal, akik nem mellesleg a turistákat is kiszolgálják, etetik, elszállásolják. Ági több szállást is üzemeltet az óvárosban, mi két lakást láttunk, az egyikben aludtunk, a másikba csak bekukkantottunk. 

Szép tiszta szállást kaptunk, két hálószobás kis apartmant, de csak az egyiket fűtöttük - a fűtés légkondis, sok szicíliai otthonban nincs fűtés egyáltalán(!), ez is utólag lett beszerelve. A konyha mindennel felszerelt, ami 2-4 ember alap étkezéséhez szükséges, a fürdő apró, de tökéletesen használható.

Hangulatos, szép szobák egyike.

Kilátás az apartman erkélyéről.


Az étkezés

Szicíliában is van Lidl, de Cefalúban a szállásunkhoz egy rendkívül igényes Deco nevű bolt esett közelebb. Az átlagárak kb. hasonlóak, mint most inflációval sújtott hazánkban. Szóval a kajára kb. annyit költöttünk, mint itthon is költöttünk volna: egyes termékek olcsóbbak, mások drágábbak voltak, mint Budapesten, összességében nagyjából hasonló végösszeggel távoztunk a kasszától. Egy kisebb szendvics vagy pizza már kapható 6-8-12 EUR-ért, feltéttől függően, de természetesen különböző főételekért 16-23-35 EUR-ós árakat is láttunk az éttermekben. Attól függ hol és mit választasz.  









Az ételek nagyon finomak, az utcai vagy piaci árusoknál kapható street food-tól kezdve a kis büféken át egészen az éttermekig mindent kipróbáltunk, és mindenhol nagyon finom ételeket kaptunk. Szicíliában nagyon szeretik és rendkívül jól készítik a különböző nyalánkságokat, édességeket - hogy tudnak vékonyak maradni az olasz nők?? Aki szereti, itt aztán degeszre tömheti magát a tenger gyümölcsieivel, különleges halakkal és zöldségekkel egyaránt. 

A tésztafélék mindennapos fogyasztása alap, a pékáru viszont meglepően drága - ám rendkívül finom. Piacokon lehet kóstolni, és nem szabad az árusok nagy hangjától megijedni - én biztos frászt kaptam volna az ordítozástól, ha Ági nem hívja fel előre a figyelmünket erre.

Az idegenvezetés

Ez az a része egy utazásnak, ami a magyar utastársak számára talán luxusnak számít, de tényleg a legértékesebb, a leginkább időt, energiát spóroló "befektetés" lehet. A legértékesebb kifejezés alatt nem elsősorban az árát értem, hanem azt, amit egy helyben élő idegenvezető adni tud - sokkal hasznosabb, mint bármilyen útikönyv vagy leírás! Egy helyi, ide tartozó, igazi szicíliai barátokkal rendelkező és nagyon sok tapasztalattal bíró vezető olyan dolgokra hívja fel a figyelmet, amelyeket észre sem vennél a sok új inger között. Olyan általa ismert embereknek mutat be, akiket sosem ismernél, ha nem lenne veled, és olyan helyszíneket tár eléd, ahol nélküle életedben nem járnál, mert eszedbe sem jutna odamenni.  

Az egyik híres palermoi piacon halad át a csoport.

Történelmi összefoglaló, mielőtt
belépnénk a királyi palotába.

Palotakert

Castelbouno, kaktuszfüge likőr és panettone kóstolás.

Gyönyörű halászfalvakat is bejártunk Ágival.

Ebéd Polizzi Generosában

Ági különösen nyitott személyisége, olasz nyelvtudása és helyismerete mindenre garancia volt. Nem tévedtünk el, nem töltöttünk időt keresgéléssel, bóklászással, térképelemzésekkel, mentünk, amerre ő javasolta. Mindig adott opciókat: bemenjünk - ne menjünk be? Belefér az időbe? Finom itt a kávé? És mi dönthettünk, hogy megállunk vagy nem, bemegyünk vagy nem, kifizetjük vagy nem. A halászfalvakat végigjáró napunkon olyan apró kis utcákba, öblökbe, egy különleges múzeumba kalauzolt be minket, amelyekről nem írnak az útkönyvek! A hegyi városkában, Polizzi Generosában a helyi idegenvezető kolléga, Ági egy kedves barátja várt minket, és vitt tovább minket "titkos" helyekre. Ezek az információk, nünansznyi helyi tudások számomra a megfizethetetlen kategóriába kerültek...

Palermot egy magyar családdal jártuk be, akik az egyik óriás szállodahajókat üzemeltető társaság hajójáról szálltak le, és mindössze 4-5 órájuk volt a város megismérésére. Számukra is a létező legjobb időspóroló ötlet Ági szolgáltatása. Délután úgy szálltak vissza a hajóra, hogy Palermo belvárosát és a világörökségi mozaikokat is láthatták. (Erről a napról is lesz külön bejegyzésem.)


Önálló közlekedés, helyi állapotok

Bár Szicília fejlődését a 20. század folyamán a maffia véres keze egyfolytában akadályozta, ma már látni annak nyomait, hogy végre a békesség az úr. Ha van is maffia, nem kell senkinek utcai leszámolásoktól tartania, inkább a "fehérgalléros bűnözés" jellemző, amit viszont a néhány napra érkező turisták nem igazán érzékelnek. Amit látsz: késő vagy egyáltalán nem közlekedő vonatok, be nem fejezett építkezések, évtizedekig elhúzódó útépítések, vagy kispórolt anyagok miatt gyorsan tönkremenő új házak, furcsa kényszermegoldások. 

Mit láttunk még, ami számunkra kissé idegen volt? Az egyik feltűnő jelenség, hogy kosz van, különösen a nagyvárosok koszosak, szemetesek. Olyan konkrét szemétkupacokat, amelyekről a pl.  a nápolyi hírek szóltak korábban, nem tapasztaltunk, de még közép-európai szemmel nézve is látható volt az elhanyagoltság bizonyos utcákban. A legfőbb turistaövezetet igyekeznek tisztán tartani, de egy-két utcával beljebb már megtapasztalható a szicíliai rögvalóság. 

Utolsó napunkon - mivel a repülő eleve nagyon későn indult - úgy döntöttünk, hogy a reptérre önállóan megyünk vissza, ezzel is kvázi tesztelve a helyi vonatközlekedést. Jelentem, ezt nem sikerült kipróbálnunk, a vonatunk NEM érkezett meg, ki tudja miért, de törölték. Hála az égnek nem kellett teljesen kétségbeesnünk, mert 10 perccel később a cefalúi vonatállomás mellé befutott egy busz, ami elvitt minket Palermo központi pályaudvarához. Itt bizalomvesztés miatt inkább nem vonatra szálltunk - ami a reptérre vitt volna, és milyen jó, hogy nem így döntöttünk, mert az sem indul el - hanem a reptéri buszra, ami fél óránként jár és 6 EUR-ba kerül. Készpénzzel kell fizetni a sofőrnél. Ez a járat Palermo egyik gyönyörű, luxusnegyedén vitt át minket - nem is láttuk volna, ha vonattal megyünk - és még egy Palermo meccs kezdetét is elcsíptük a stadion bejárata előtt elhaladva!

A reptérre az izgalmak és vonattörlés ellenére időben futottunk be, így hát itt várakozhattunk jó sokat, mert a Ryanair késett vagy két órát. Sajnos az olcsó repülőjegybe a késés eshetőségét bele kell számítani, de ez független az úticéltól, sokkal inkább függ a légitársaságtól. 


Mikor utazz?

Ha teheted, NE júliusban és augusztusban. Ha fogalmazhatok így, ebben a két hónapban a sziget teltházas, ráadásul a nagy hőség is szinte biztos. Kellemesebb az időjárás, kellemesebb a népsűrűség a tavaszi és az őszi hónapokban. Tavasszal minden zöld, ősszel pedig meghosszabíthatod a nyaradat, hiszen itt a szeptember-október olyan, mint otthon egy szép nyári nap. (Csak érdekességként említem meg, hogy férjem november 30-án fürdött a tengerben egy napsütéses délelőtt, de másik napokon a téli kabátot is elviseltük magunkon.)


Dolce Vacanza szolgáltatások: 

  • Ági vállal transzfert a reptérre, reptérről. 
  • Ad szállást (többféle árszínvonalon tud ebben segíteni a tengerparti teljes villától sok személyre, a kis kétszemélyes apartmanokig).
  • Segít programokat szervezni. (Pl: elvisz az Etnára, hajót szerez a Lipari-szigetekre, narancsot szüretelhetsz vele úgy, hogy a lekvárt is elkészítheted - amit hazaküldtök, hogy ne legyen gond a repülőn, ugyanez olajbogyó szürettel és saját olajjal, stb.)
  • Idegenvezet, de nem ám "unalmas évszámosan", hanem érdekesen, lendületesen. 

Ha tetszett az ajánlásom, kérlek, keresd fel az oldalát: DOLCE VACANZA HONLAP


Összegzés

Hogy mennyire éreztük magunkat jól és otthonosan Szicíliában? Szavakkal sajnos nehéz kifejezni, milyen csodálatos volt ez az 5 nap. A repülőn sírtam hazafelé, természetesen nem a családunkkal való újra találkozás miatt, hiszen hiányoztak, hanem azért, mert nem akartam itt hagyni ezt a szigetet, amibe teljesen beleszerettem. Kosz, káoszos közlekedés ide vagy oda, Szicília rabul ejtett. A történelme, a művészete, a természet közelsége, a hatalmas hegyek és a tengerpartok, az emberek laza és közvetlen viselkedése, kedvessége, a tájak és városok, világörökségi helyszínek és turisták által nem látogatott titkok... úgy érzem, valahol mind itt voltak a szívemben, mélyen, és most megtaláltam őket, a lényem részeit, amit már nem szeretnék elengedni soha többé.  











TOVÁBBI CIKKEIM SZICÍLIÁRÓL:

Szeretnél havonta friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:

BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése