2024. január 11., csütörtök

Cefalú - a világ egyik legszebb helye

Búcsúzáskor mondtam Áginak és helyi barátnőjének, Nórának, hogy MEGÉRTEM. Megértem, miért lett választott otthonuk Cefalú. Ez a gyönyörű, élhető kisvároska az egyébként semmihez sem fogható Szicílián belül is egy különlegesség. Lenyűgöző tengerparti óvárosa, főtere, a fölé magasodó hatalmas szikla, a fövenyes partszakasz, a helyi szokások, a kedves itt lakók mind annyira marasztalóak. Nem is beszélve arról, hogy a sziget ezen szegletén kevesebb a szemét, a helyiek valahogy jobban figyelnek a környezetükre, mint mondjuk a palermoiak. S bár nem nagyváros - a nagyvárosi élményekért utazni kell majd egy órát - mégis van minden, ami a hétköznapi élethez elengedhetetlenül szükséges. Mindez becsomagolva szicíliai vendégszeretetbe. Paradicsomi állapotok - kivéve parkolás. :) A parkoláshelyzet nagyon is földi állapotokat mutat, különösen a szezonban. 

Szállásunk Cefalú óvárosában volt. Ezért az 5 napban sokat kószáltunk a több száz, vagy akár ezer éves köveken. A hangulatos kis utcácskákban úgy éreztem, minden másodpercben kattintanék egy fotót, mert mindent haza szeretnék hozni magammal abból az életérzésből, ami ott elkapott és végig kísért. 

A főtéren magasodik a dóm. Ez a 900 éves épület nem csak arról híres, hogy meghatározza a cefalúi látképet kimagasló két tornyával. A világörökség része a templom belsejében található mozaikok miatt lett - amit idén sajnos nem lehet megtekinteni, renoválják a szentélyt. A normann építészet egyik szépséges alkotása ez a templom és a mögötte található kolostor. A toronyba fel lehet menni, de szezonon kívül csak hétvégén. 

A dóm a Holddal és a La Roccával a háttérben megérkezésünk
estéjén.

A dóm nappal.

1100-as évekből származó
keresztelőmedence.

Cefalúi dóm belülről. A mozaikokat sajnos nem láthattuk 
renoválás miatt.

A főtér tulajdonképpen Cefalú szociális középpontja. A sétáló emberek között vannak helyiek és turisták egyaránt. Itt mindenki szeret kicsit leülni (lehet, az ingyenes padokon vagy nyáron a dóm lépcsőin), iszogatni valamit az egyik bár székein. Párok, családok rendszeresen itt vacsoráznak. Természetesen étterem és cukrászda is található a téren, fagyizni több helyen is lehet. A szendvicsezőt nagyon ajánlotta Ági, kedvező áron kapni itt laktató vacsorát. Az asztaltársaságok néha egymáshoz szólnak, összeülnek. Gyerekek szaladgálnak, fociznak a lejtős téren, zene szól, valaki pipázik. Mint a mesében, de ez a hely valóságos.


Szendvicsezés a főteren

Pizzázás a főtéren egy másik este

Hangulat


Cefalú óvárosában nekem legjobban a középkori mosoda tetszett. Források törnek fel itt - egészen közel, néhány méterre a tengerhez - így leleményes építészek összenyitották árkádokkal a kintet és a bentet, összeeresztették a sós és az édes vizet. Mindezt hangulatos kis házak között, egy belső udvarban... 

Középkori mosoda
- az árkádok alatt összekötve a hullámzó tengerrel!

Bejárata nem is feltűnő, a cefalúi
házak között szinte megbújik.

Városszerte ilyen kiírások segítenek
eligazodni.

Azért a tengerpart sem rossz..., az óvárosi kikötő esti hangulata lehengerlő volt, de sikerült tűző napon is csodás felvételeket készítenünk, sőt fürödtünk is, november 30-án!

Az óvárosi kikötő este

A parti házak lábazatát évszázadok
óta nyaldossák a hullámok.

Néhány lépésre a víztől "bejárat" 
a városba

Ugyanitt: helyi nénik kézműves klubja. Helyben készítik és 
árulják portékáikat a cefalúi nyugdíjasok. 

A bolt belülről, a nénik szorgosan dolgoztak és közben
beszélgettek.

1831 óta fodrászat működik ebben az üzlethelyiségben.

Kis sikátorok, utcácskák

Kilátás a bástyáról egyik irányba...

... másik irányba.

Parti sziklák a belvárostól szó szerint néhány lépésre.

Óvárosi öböl

2023. november 30. Otthon szakadt a hó, anyukám megkérdezte,
hol van a hólapát. Ezt a képet küldtük vissza. :)

Ezt az egyik elhíresült látkép Cefalúról.

Fürdés november 30-án.

Óvárosi hangulatkép.

A La Rocca nevű hegy vagy szikla a város fölött magasodik. Tanösvénye nyitvatartáshoz kötött, és minimális díja van, egyetlen bejáratánál, pár eurót kellett fizetni. Megéri felmenni, ki ne hagyjátok, ha Cefalúban jártok. Min. 2.5 - 3 órát számoljatok rá. Nekünk 4 óra volt, de mi nagyon alaposak vagyunk, és mindenfelé elkóboroltunk a hegyen, plusz rengetegszer álltunk meg fotózni, gyönyörködni. :) Viszont óva intelek Titeket a flip-flop papucsban és társaiban történő túrázástól. Ez TÚRA. Itt mész felfelé - amikor azt hiszed, felértél a tetejére, még csak a harmadánál jársz valójában. Nagyon örültünk, hogy a stramm őszi cipőnk volt mindkettőnkön - a fapados pakolás miatt másik cipőt nem is vittünk - mert így fel tudtunk menni, és ami még fontosabb: le tudtunk jönni bokatörés nélkül a sziklás ösvényeken. 

A Rocca tanösvényének bejárata

Végig ilyen táblák kísérik az utat.
A QR kódok segítségével további
érdekességeket tudhatunk meg.
A program automatikusan
magyarra váltott!

Automatánál kell a jegyet megváltani.
Kártyás fizetés lehetséges.
A kezelő hölgy szívesen segít.

Már ez a kilátás sem rossz... de fentről 100x szebb!

A hegy egy "időtölcsér". Megmászásával visszarepültünk különböző történelmi korokba. Van itt minden... ókori eredetű alapokon középkori város romjai, őrbódék, stramm várfal, egy bástyákkal és gyilokjárókkal felszerelt várrom világraszóló körpanorámával, erdők, sziklás rétek, tanösvények infó táblákkal, a világító kereszt, ami a városból is látható, de számunkra a legdöbbenetesebb egy monolitikus templom volt. Minden bizonnyal a legöregebb épület, amit valaha láttunk. Diána temploma, "csak úgy" a szikla oldalában áll. A leírás szerint nem pontosan tudják még a tudósok sem, mikor épült, Kr.e. 8-14. század között építették. És mi megérinthettük ezt az épületet! Beléphettünk, körbejárhattuk! 

Haladunk felfele - de ez még az eleje!

A kilátás egyre szebb és szebb.

Középkori várfalmaradvány,
őrfülkével.

Eligazító táblák.

A hegy egyik legmagasabb pontján.



A várból 360 fokos a panoráma.



Monolitikus épület, Diána temploma. Becslések szerint a
Kr.e. 8-14. századból. HUH, erre nem számítottunk!


A La Roccára azért is érdemes felmenni, mert Cefalút egészen különleges és szépséges szögekből lehet innen fotózni. Nálunk volt állvány, így magunkról is készítettünk néhány hangulatos fotót emlékbe. Ja, és ha különleges erdőt szeretnétek látni, akkor is menjetek fel! A kereszttől indul egy ösvény hátra, a világítótorony felé (utóbbi fentről nem látszik!), és egy mesebeli erdőn visz át, a végén csodás kilátást nyújtva a kikötőre.

Az óváros a szikláról.

A dóm és a kolostor felülről.

Haladunk az erdei ösvényen.
Néhol rémisztően közel a meredély!

A hegy túloldalán.

Modern kikötő a város másik felén. 

Mesebeli erdő, mesebeli kilátással.

Cefalú, te csodás!!

A kereszt, ami éjjel-nappal őrzi a várost. 

Cefalúnak természetesen van egy kiterjedt, modern része is. Hotelek, panziók, otthonok, iskolák, boltok, kávézók, pékségek, vonat- és buszállomás, dolgaikat intéző emberek. A lényeg, hogy városon belül megéri gyalog vagy biciklivel mozogni, mert parkolni még szezonon kívül is szinte lehetetlenség.  

A csillag választja el az óvárost az újtól.

Korzó a modern részen.

Városi strand - a korzóról nyílik.

A strand egyik lejárata.

TOVÁBBI CIKKEIM SZICÍLIÁRÓL:

 Szeretnél havonta friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:

BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése