2015. január 29., csütörtök

Egy ajánló, két természetbarát könyv


Ez a két könyv valahogy egy oldalra kívánkozik!






Emlékszem, ez a könyv először könyvtári szerzeményem volt, aztán lett belőle saját példányom... Hogy miért? Telis-tele van ötletekkel, hogy merre érdemes mennie egy Barangoló családnak fővárosunk határaink belül. :) Az országos jelentőségű védett természeti értékektől indulva jutunk el a könyv végére néhány védett kertig, fáig, melyek egyszem magukban állnak valahol - leginkább valahol Budán. Bár különleges növényekből és szép, védett kertekből valóban Budán van több, fővárosunk természeti kincsei Pesten is jócskán megtalálhatóak. Ha csak az intézményként működő védett területeket nézzük: Pesten van pl. az Állatkert, a Füvészkert, a Soroksári Botanikus kert. Ám a Naplás-tó, a Merzse-mocsár, a Turjános, az újpesti homoktövis-lelőhely is a pesti oldalon terpeszkedik. Budán oly csodák várnak a természetkedvelőkre, mint a védett barlangok, a csodálatos, nagy kiterjedésű fennsíkok, vagy a Natura 2000-es területek. Ezekről mind, mind részletes leírást kapunk ebben a könyvben. Védett növények és állatok felsorolásával, képekkel, a túraútvonalak, esetleges tanösvények rövid bemutatásával teljesebb képet kapunk egy-egy érdekes látnivalóról. Innen merítettem pl. ezt a kirándulásunkat a Rupp-hegyre





A könyv egyik hátránya, hogy jelen pillanatban nehezen beszerezhető, nekem a Líra Könyvhálózatban sikerült még néhány fellelhető példányra bukkannom. Kiváló ajándék lehet kirándulni szeretőknek, természetet kedvelőknek.
Rövidtávú céljaim között szerepel, hogy a kötet egyik részletesen bemutatott védett kertjébe, a Jókai-kertbe eljussak a családdal. Jókai Mór egykori villájának kertjében sajnos az eredeti villaépület már nem áll. A hatalmas kertben azóta új házakba új intézmények költöztek: itt található a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, egy másik házban pedig a Magyar Madártani Egyesület kapott székhelyet.... 


... az a Madártani és Természetvédelmi Egyesület, mely 2014-es, 40 éves évfordulójára a "Madárbarátok könyve" címet viselő remekművet adta ki a Cser Kiadó gondozásában.
Orbán Zoltán minden részletre kiterjedően, ám amatőr szinten is megérthetően leírja, milyen növényeket célszerű ültetni egy igazi madárbarát kertbe, mikor, hogyan, és legfőképpen miből etessünk. Részletes tájékoztatást kapunk a könyvből az odúk típusairól, méreteiről, s arról, hogy mely fajnak milyen odút, költőládát célszerű telepíteni, hová rakjuk ki azokat, s mire figyeljünk a kihelyezésnél. 





Milyen a jó itató, és miért készítsünk porfürdőt kertünk vendégeinek? A fecskék és a fehér gólyák védelméről egy-egy külön fejezet szól, de más állatcsoportok védelméről is említést tesz a szerző: pl. denevérek, hüllők. Tudtátok, hogy létezik süngarázs? És van olyan, hogy természetvédelmi farakás? Rengeteg tanácsot, ötletet kapunk a madarak megfigyeléséhez és fotózásához. A gyerekek megszólítása a természetvédelem területén nagyon fontos dolog, ezt a témát a könyv is kiemelten kezeli. Részletesen olvashatunk egy-egy problémakörről, mint pl. az ember közelébe települt, rongáló fakopáncsok jelenléte vagy a parlagi galambok túlszaporodása. A kötet végén gyönyörű rajzokkal illusztrált madárhatározó található. Igazi kincsesbánya ez a könyv egy madárbarát családban!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése