2015. január 13., kedd

Veszprém gyerekekkel 2. rész - A felújított állatkert

Veszprémi séta - a sorozat első része itt olvasható.

Ha semmi időtök nincs a városra, ha a gyerekeket nem érdekli a séta és a szép épületek sora, ha csak egy dolgot akartok megnézni Veszprémben, akkor a veszprémi Kittenberger Kálmán Állat- és Vadaspark legyen az!

Néhány évvel ezelőtt biztosan nem írtam volna ilyen lelkes sorokat a veszprémi állatkertről. Néhány évvel ezelőtt ugyanis ez az állatkert nem tűnt ki különösebben a vidéki állatkertek sorából. Talán Böbe, a csimpánz, és a vele folyó kísérlet az, amire sokan emlékezhetnek a régmúltból. Böbe itt élt, és itt tanították meg őt sok emberi dologra. Amúgy egy szép völgyben épült, néhány különleges állattal rendelkező, tisztes kis vidéki állatkertecske volt ez, míg el nem kezdték felújítani. Az újítás kapcsán talán első lépésként az állatkert használható területét mintegy háromszorosára növelték, az ún. Gulyadomb megvásárlásával. Így nem csak a terület, de a lehetőségek is sokszorosára nőttek. A pályázatok kiaknázásával pedig elindultak a fejlesztések! Így épült meg immáron az új részen többek között a Csimpánzvilág, az Afrikaház, és a régi, völgyi részen Böbe majom tanodája, az erdei mesterségek tanösvény, a Kölyökdzsungel. 

A Gulyadombi terület új bejáratot is kapott, a Körgyűrűről közvetlenül lekanyarodva is elérhetjük az állatkertet, ahol nagy parkoló várja az innen érkezőket. Mi ezen a nyugodt, decemberi péntek délelőttön a régi, Viadukthoz közeli bejárat felől léptünk be a parkba.


A Betekints-völgy térképén, a jobb alsó sarokban jól látszik, hogy az Állatkert régi főbejárata a
Viadukt alatti nagy parkolóból érhető el a leggyorsabban, gyalog néhány perc alatt.
(Kattints a nagyobb képért!)


Itt mindjárt a Kölyökdzsungel játszóház csábítja a gyerekeket. Mi megígértük nekik, hogy a végén mindenképpen kerítünk rá időt, hogy ide is betérjünk - nem akartuk, hogy már a nap elején teljesen lefárasszák magukat a szuper játékokkal. 

Inkább elkezdtünk nézelődni. Nem fogok most minden állatot bemutatni, csak egy-két érdekességet hozok:


A kis panda gyönyörű bundája, kedves pofija mindannyiunkat lenyűgözött.


Azok a szemek, és szempillák...! :)



Ezen a képen jól látható, hogyan oldották meg a régi és új területek összekötését úgy,
hogy egy ne bolygassák a két rész közötti utacskát.


Dromedár hazánkban jelenleg csak a Veszprém Zoo-ban látható.

Néhány órás bárányka, véres köldökzsinórral,
még szopni sem tudott, annyira újszülött volt.
Láttunk már hasonlót, tavaly, emlékeztek?


A fagyos, téli hidegben átmelegedhetünk
többek között az új zsiráfházban.


Az igazán különleges élmények az új részben vártak ránk. Úgy, hogy nem is tudtunk róluk! Annyit láttunk ugyan, hogy egy osztálynyi gyerek elviharzik mellettünk néhány felnőtt és egy rakás csomagolópapír kíséretében, de elképzelésünk sem volt, hová sietnek ennyire. A Csimpánzházban megtudtuk. :)  A Veszprém Zoo-ban szokás, hogy egy osztály minden évben megajándékozza a csimpánzokat - és idén már az elefántokat is - finomságokkal, karácsony alkalmából. Idén voltunk olyan szerencsések, hogy a véletlen folytán részt vehettünk ezen az eseményen! Mivel az osztályon, és a számunkra váratlanul megjelent sajtón kívül mi voltunk az állatkert egyetlen vendégei, mindenbe bevontak minket, mindenben részt vehettünk. 



Készülnek a csomagok!

Két kiválasztott segíthetett elhelyezni a dobozokat.

Megjöttek a csimpánzok! Mindenki talált magának ajándékot, amit bontogathatott.

Ilyen egy csimpánzpacsi!


Nem csak a csimpánzok megajándékozását nézhettük végig, de az új elefántházban mi magunk is kirakhattuk a három indiai elefántnak szánt nyalánkságokat!



Mindenki szorgosan pakol...

... az elefánt türelmetlenül vár...

... de megérte, mert mindent befalhat!

Mi pedig a biztonságos üvegfal mögül néztük
a lakmározó ormányosokat.


Ha van türelmetek, kedvetek, nézzétek meg a Veszprém TV riportját az eseményről. :)

Állatkerti sétánk végén betartottuk ígéretünket, és jó 40 percet engedélyeztünk a játszóházban a gyerekeknek. Még a farkaséhség sem tudta rávenni őket, hogy menjünk végre, annyira jól érezték magukat! (Az állatkertben van étterem, de télen nem, vagy nagyon minimálban üzemel. Ott jártunkkor sajnos nem volt befűtve, s még ha ki is sütött volna nekünk valamit a szakács, nem tudtuk volna hol, hogyan megenni... Így sajnos ebédünket az állatkerten kívül kellett megoldanunk.) A Kölyökdzsungel viszont nagyon szuper! Nyáron biztos nagy lehet a tömeg... nekünk ezzel most nem kellett megküzdenünk. Nekem különösen tetszett, hogy néhány állat egy térben él a gyerekek játszóházával. Ide került néhány "nemszeretem állat" - kígyók, sáskák, stb, de a lajhár is egész nap gyereknyüzsgést figyelhet. 







Nyárra ismét hatalmas újdonságokkal készül a Kittenberger Kálmán Állatkert. Lesz 5000 nm-es órási madárbirodalom, már állnak az oszlopai. Lesznek pingvinek, fókák is! A szavanna kifutó pedig nyáron a leglátványosabb! A szinte beláthatatlan nagy területen az állatok csaknem úgy mozognak, mint a szabadban. Menjetek, és nézzétek meg élőben Ti is! Beszámolók, visszajelzések jöhetnek kommentben, örülni fogok... :)

A közeli Betekints-völgyről itt olvashattok.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése