2024. február 10., szombat

Egy rövid nap Lendván és környékén gyerekekkel


A téli szünet kisebb és nagyobb gyerekek szüleinek, mint amilyenek mi is vagyunk, nem feltétlenül tartozik a pihentető kategóriájú szabadságba. Otthon van mindenki, főzni kell, és amikor nem főzünk, akkor is egyfolytában etetünk... ráadásul az unatkozó gyerekeknek programokat kell biztosítani (vagy gondoskodni ötletekről, amivel elfoglalhatják magukat). A karácsonyi szezonban sok a rokon- és családlátogatás, amiben szinten megfárad az ember, bármennyire örömteliek is ezek az események. Így hát, mikor végre nekiindultunk, hogy felfedezzük Zala megye dél-nyugati csücskét és a határmenti vidékeket, első teljes napunkra semmiképpen nem terveztünk naaaaagy és hossssszú programokat. Egy kellemes kilátóból kitekintés, sütizés és egy orchideafarm látogatása bőségesen elegendő programnak bizonyult. Épp annyira fáradtunk el, hogy a szálláson aztán jó nagyot ejtőzzünk... - ami viszont már az igazi, nagybetűs PIHENÉS!

Lendva kis városkája mindössze 18-20 percre helyezkedik el Kerkaszentkirálytól, ahol a szállásunk volt. Így igen hamar odaértünk a kilátóhoz - bár a GPS először bevitt minket a "málnásba", ti ne hallgassatok rá, és menjetek a rendes úton, a vár felé! (Van egy rövidebb, de nyálkás, csúszós időben eleve járhatatlan út a szőlőhegyeken.) 

Szóval a Vár felől érdemes érkezni a kilátóhoz, mert ez a "bejáratott útvonal", és a parkolók is könnyebben megközelíthetőek. A kilátó előtt és alatt láthatóan nagy élet zajlik azokban az időszakokban, amikor sok a turista. Van egy rakás büfé, fagyizó, kürtőskalácsos, és természetesen a legfontosabb, a borkóstolás sem maradhat ki! Ám ott jártunkkor, január legelején még az ünnepeket heverték ki szlovén barátaink, így a büfék nem üzemeltek. Szerencsére azonban a kilátó mini kávézójában tudtunk kávézni és sütizni lejövetel után. De nézzük először a fenti képeket.

Vinarium kilátó, Lendva

Ajándékbolt és recepciós pult

Lift vagy lépcső?

Mit látunk?

Szélmentes, biztonságos kitekintés az "alsó" szintről.


Szeles, de szintén biztonságos kitekintés fentről.


Gyönyörű látványt jelent a szőlőtőkék sora a lanks domboldalon. 



Finom, "flódniszerű" sütemény, egy helyi néni készíti.
Nagyon jól esett a fagyos szél után beülni ide!

Kávézó és borkínálat helyi finomságokból.

Kávézó, a terasza is szép nagy,
csúcsszezonban bizonyára telített.


A kilátó alatt van egy kedves kis fa játszótér, és a téren sok az infó tábla a környékről. Ha jó az idő, és a család bírja, simán fel lehet ide kirándulni gyalog is a vártól. 

Az egyik infotábla.


Játszótér a kilátó alatt - itt meg lehet uzsonnázni a gyerekekkel
jó időben. A kávézó teraszáról rálátni.


Lendva nagyon pici város. A várba felsétáltunk, majdnem meg is kerültük (nem teljesen megkerülhető), de be végül nem mentünk. Ha nem öt nyűgös, "mindenbajavan" gyerekkel lettünk volna, bizonyára betérünk és alaposan körbenézünk - ahogy szoktunk kettesben - de így nem láttuk értelmét. A Vár honlapját itt éritek el.

A Vár felé tartó sétányon.

Gyönyörű, barokk kapu.

Rengetegszer láttam a magyar feliratot - szép gesztus.

Egy lakatos-hegesztőművész kiállítása.

Szépséges látvány a vár oldalából.

Vaddisznó szobrok bronzból. 



Dobronak felé vettük az irányt. Ennek a kis szlovén falunak a külterületén egy hatalmas orchideafarm épült. A farm látogatható, és boltjában számos egészen különleges virágot vásárolhatunk jutányos áron. A trópusi ház belépős, de a belépők ára orchideákra levásárolható. Mi hoztunk is haza gyorsan két új színt. :) Aki járatos híres arborétumok pálmaházaiba (Vácrátót, budapesti Állatkert, stb), ne számítson itt nagy csodákra, mert ez sokkal kisebb és egyszerűbb pálmaház lesz. De ha már itt jártunk, mindenképpen körbesétáltunk. 

Az Orchideafarm bejárata

Még karácsonyi, ünnepi díszben pompázott az üzlet!
(WC nagyon kulturált.)

Hihetetlen színű fajták!


Mini ananászok - földön nő, a dalocska ellenére... :)

Kislányomat teljesen elbűvölte a Mikulás szánja. 

Ahol az igazi munka folyik - ide csak betekintést nyer a látogató, 
egy ablakon keresztül, bemenni nem lehet.

A pálmaház egy részlete


A farm bejáratánál egy szuper játszótér várja a gyerekeket. 
A büfében itt termett vaníliából készült fagyit is lehet vásárolni
fagyiszezonban. És sok más finomság is kapható.

Kerka-völgyi sorozatunk többi epizódját itt éred el:

Szállásunk a Kerka-völgyi Vendégházban


Szeretnél havonta friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:

BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése