2015. szeptember 24., csütörtök

Soproni hétvégénk - Ahol a FÁRÓL szól minden



A fa, mint élő szervezet sok arborétum, botanikus kert központi eleme. Például nemrég a blogomon is bemutatott Folly Arborétum területén szintén a fák állnak a séták középpontjában, az élő fákból valóban csodálatos nyugalom és béke árad. A Ligneum Látogatóközpont megálmodói is nagyon szeretik a fát, de ők elsősorban a fát, mint anyagot vizsgálták, és építettek e téma köré egy komplett és komplex kiállítást.



Már az épület elhelyezkedése is figyelemre méltó. A Nyugat-Magyarországi Egyetem hatalmas, védett kertjében, védett, botanikai jelentőségű fák között bújik meg a látogatóközpont, a valaha volt uszoda helyén. Ez azért alakult ilyen érdekesen, mert a kertben nem vághattak ki egyetlen fát sem egy esetleges új épület létrehozásának érdekében, az uszoda viszont használaton kívül állt lerobbantan évek óta, így adta magát, hogy új funkciót kapjon.

A bejáratnál egy nagyon kellemes hangulatú fogadótérben várt minket nagy szeretettel a múzeum egy lelkes dolgozója, aki maga is az Egyetem hallgatója volt korábban. Mesélt nekünk az épületről, és összefoglalta a kiállítás tudnivalóit Elvette és biztonságba helyezte a hátizsákunkat (téli időszakban ruhatárat is igénybe lehet venni), majd a kezünkbe nyomott egy A3-as laminált lapot, melyen a kiállítás részletes útmutatója olvasható. Javaslata szerint mentünk végig a szinteken: a -1-ről indultunk, és az első emeleten fejeztük be. Ez utóbbi a játéktér, ezt hagytuk utoljára a gyerekek örömére. 

Ebben az épületben még a lépcsőforduló is gyönyörű!
(És persze korszerű lift akadálymentesíti az épületet.)

A régi uszoda medence szintjén kapott helyet az egyetem büszkén őrzött preparátumgyűjteménye, melyet Selmecbányáról menekítettek át még 1919-ben (!!). Jelenleg ez hazánk legnagyobb ilyen témájú gyűjteménye.




Itt elénekeltük: Ragyogó kék szalakóta, de csodállak téged... (Gryllus)

A 0. szinten, azaz a földszinten egy nagy tölgyfa áll a középpontban, ezzel kapcsolatban több interaktív feladat várja a gyerekeket. És persze amerre csak nézünk: jobbra, balra, előre, hátra, mindenhol érdekesség... hosszan el lehet itt időzni, kipróbálni az eszközöket, megnézni a videókat, elolvasni a tablókat, megtapogatni a kiállított tárgyakat. Osztálykirándulások ideális helyszíne a Ligneum!


Egy régi, de működő fűrészgép.

Itt egy videó arról, hogy miként is működik ez a gép.

A csodálatos fa!

Vágási módok és használati tárgyak, fából.

Állatok az erdőben - játékos feladat!

Itt tényleg minden interaktív.

Előadótér, minden fa.

Az első szint pedig a legnagyobb örömforrás, hiszen csupa játékból és rendkívül érdekes bemutatókból áll. Mindent ki lehet próbálni! Itt töltöttük a legtöbb időt. A Ligneumra 1,5 órát számoltunk, de több mint 2 órát maradtunk, hatalmas élmény volt, és még így sem tudtunk minden kipróbálni. 

Logikai játékok - természetesen fából.

A legkisebbekre is gondoltak! Minden játék - mily meglepő- fából készült.

Összerakós játék - fából.

Ha mentek, egy délelőttöt vagy délutánt szánjatok rá, sétáljatok a varázslatos Botanikus Kertben, mely körbeveszi - helyiek kedvelt sétahelye az egyetem kertje, nem egy kisbabás családot, motorozó kisgyereket láttunk. Innen nagyon közel, sétatávolságban található az Erzsébet-kert, ahol kiváló játszótér várja a kicsiket. Mi is szerettük volna kipróbálni - beígértük a gyerekeknek, mert jókat olvastunk róla előzetesen - de sajnos éppen felújítás alatt állt, az egész le volt zárva. Mindenesetre ha erre jártok, és már készen lesz a felújítás, kanyarodjatok el erre, nagy örömet szereztek majd vele a gyerekeknek.


Rejtvények, színezők, labirintusok.

A Ligneumból két maradandó élményt hoztam haza: az egyik a kiállítás igényessége, a fa mint anyag csodálata. A másik, hogy megértettem: aki ide, erre az egyetemre jár, járt, nemcsak büszke lesz rá, míg él, de szívében vagy fizikailag mindig soproni marad. Ez a szeretet az intézmény és a város iránt valahogy áradt a helyből és az itt dolgozókból. Ahogy lelkesen meséltek arról, hogy mennyi régi hallgató vett részt a Ligneum létrehozásában, megálmodásában, hogy a jelenlegi hallgatók is aktívan kivették a részüket az installációk kialakításában, mind mind arról tanúskodtak számunkra, hogy ők SZERETTÉK a kialakítást, SZERETIK az épületet és a munkát benne mind a mai napig. Ti is szeretni fogjátok, ha ellátogattok a Ligneumba. Jó szerencsét!

Akit érdekel, ezt a táblát kinagyítva elolvashatja, miért
kívánnak Jó szerencsét! mind a mai napig a soproni hallgatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése