2015. október 11., vasárnap

Az Őrség ősszel - Kétvölgy kilátója és séta a szlovén határon


Második őrségi napunkat egy kiadós sétával kezdtük. Úgy gondoltuk, hogy először kitekintünk a Kétvölgy falu melletti gyönyörű kilátóból, majd felkeressük a határon található turistaút menti táblát és határkövet, mely Szlovénia legészakibb pontját jelzi. Ehhez a kisebb túrához feltétlenül szükséges a helyi turistatérkép használata.

Kétvölgy szó szerint a szlovén határon fekvő kis falu, apró haranglábbal. A kocsit a kilátó közelében hagytuk, az út mentén. A csendes falu határában néhány traktor dolgozott, és épp kiengedték a birkákat legelni a szomszéd telken. Csend volt és nyugalom, ideális kirándulóidő ígérkezett.



Séta a kocsitól a kilátóba.

Kilátás Szlovénia irányába

Miután jól kinézelődtük magunkat odafent, elindultunk, hogy felkeressük a határ vonalát. A piros jelzést kell követni. Néhány száz méterrel a kilátótól kereszteztük a határhoz vezető közutat, innen már tényleg a határzónában gyalogoltunk.


Ez még magyar szeder, vagy már szlovén?


 Gyönyörű volt ez az út. Egyetlen lélekkel sem találkoztunk, viszont számos természeti csoda "jött szembe". 






















Ahogy haladtunk az úton, egyre gyanúsabbá vált, hogy elhagyhattuk már azt a táblát, amit keresünk. Ennek ellenére lelkesen gyalogoltunk tovább, mert annyira, de tényleg annyira szép volt odakint a természetben.






Végül - bár megtaláltuk a határköveket, mely egy párhuzamosan haladó, másik turistaúton található, és a zöld jelzés mentén halad végig, mint a vasfüggöny turistaút egy szakasza - a Szlovénia legészakibb pontja táblát nem találtuk meg. Sebaj, nagyon jó kirándultunk! Ez az útvonal nem lehetett több 3,5 - 4 km-nél oda-vissza, gyerekek számára is könnyen teljesíthető, kényelmes terepen haladtunk.