2015. október 7., szerda

Az Őrség ősszel - Lápok háza Szőcén


A 2015-ös Utazás Kiállításon, (ahogy írtam is korábban) kedvenc kiállítóim a nemzeti parkok voltak. Itt elbeszélgettem egy úrral, az Őrségi Nemzeti Park egyik dolgozójával, aki elmesélte, hogy pályázati pénzből létrehoztak egy Látogatóközpontot a szőcei tőzegmohaláp szomszédságában. Mivel korábban már jártunk a láp szabadon látogatható részén, és nagyon megragadott a hely, őszintén örültem ennek az újításnak. Reméltem, hogy mihamarabb el tudunk menni, hogy saját szemünkkel láthassuk a Lápok Házát.Azt viszont egyáltalán nem reméltem, hogy mindez már idén ősszel összejön! A KidsOasis Álom-másodállás Pályázat különdíjasaként, a Magyar Turizmus Zrt. jóvoltából  második megszervezett hosszúhétvégénket az Őrségben töltöttük október elején. A fenitek miatt én kértem, hogy a programban mindenképpen legyen benne a Lápok Háza. Ezzel kezdtünk tehát. A fotók között lesznek 2013 tavaszán, illetve 2015 őszén készült képek egyaránt.A Lápok Háza Szőce falu szélén, a temető szomszédságában kapott helyet. A tipikus őrségi kódisállásos ház valójában teljesen új, két éve ezen a területen még semmi nem volt. Az épület földszintjére álmodták meg a kiállítást, odafent egy konferenciatermet alakítottak ki. A parkoló, a kert, a szaletli, a kis játszó mind-mind nagyon szépek, igényesek, újak. Öröm itt lenni, öröm itt játszani.

A szaletli alatt érdekes játékok!

Minden évszakról készült egy ilyen tábla, gyönyörűek.

Miután kiszaladgálták magukat a gyerekek, betereltük őket a kiállításra, mely jellegében nagyon hasonlít a Királyréti Erdei Iskola aljában létrehozott enteriőrhöz. Ez a hasonlóság nem véletlen: alkotójuk ugyanaz a csapat, a Patkós Stúdió.  A belső térben már vezetést is kaptunk: Viki, az Őrségi Nemzeti Park dolgozója a tavaszi-nyári-őszi szezonban itt, a Lápok Házában teljesíti szolgálatát, a téli időszakban e "külső helyszínek" munkatársai az őriszentpéteri központban dolgoznak. Elmondása szerint már idén is nagyon sok látogatójuk volt ahhoz képest, hogy a ház csak 2015-ben nyitotta meg kapuit a teljes nyitvatartással (előző évben telefonos bejelentkezéssel lehetett megtekinteni a kiállítást).

Pörgesd meg, és láthatod, hogyan eszi meg a növény a hangyát.
A kiállításon hosszan el lehet időzni, és nagyon sok érdekességet fel lehet fedezni. Viki mesélt a lápról, az állatokról, növényekről talajról, emberi beavatkozásról. Mi meg csak hallgattuk, néha kérdeztünk, a gyerekek pedig minden második mondatnál elterelték a figyelmünket... ez egy ilyen délelőtt volt. Azért igyekeztünk jó képeket készíteni. Amint láttuk, hogy a srácok már inkább "rombolnak", mint figyelnek, kimentünk, hogy együtt sétáljunk az igazi látnivaló felé: a tőzegmoha láphoz.Október elején még ilyen szép friss zöld volt minden.

Tavaszi virágrengetegben!A láp nem csak azért mutatott új képet számunkra, mert korábban tavasszal, most meg ősszel jártunk itt, hanem azért is, mert kísérleti jelleggel marhákat legeltet most itt a Nemzeti Park. Nagyon érdekes az oka: egy láp akkor nyeri el igazi jellegét, ha minél szegényebb (!!!) tápanyagban a talaj. Tehát míg mindenütt azért dolgoznak a szakemberek, hogy tápanyagban gazdag talajt állítsanak elő, itt a cél elérése érdekében mindennek az ellenkezője igaz. Ezért legelésznek itt a tehénkék is.Megcsodáltuk a domb oldalából feltörő forrásokat - van belőlük jó sok, a környékben több mint száz.

Forrás: nem is látszik, honnan csorog a víz, de valahol itt lehet...

A jövőben a Lápok Háza a kis emblematikus figurákkal szeretné a gyerekeket még közelebb hozni a lápvidék érdekességeihez, így ha jövőre jöttök, lehet, hogy velük többet fogtok találkozni a kiállításban: