2015. október 11., vasárnap

Az Őrség ősszel - Olajütés a Batha Portán


Városi emberként számomra már az is különös, hogy az Őrségben nincsen kerítés a házak körül. De hogy a portrákra "csak úgy" be lehessen sétálni... még akkor is idegenkedtem ettől, amikor többedszerre jöttünk az Őrségbe. Pedig e táj báját épp az emberek közvetlensége és kedvessége adja - a természeti szépségeken túl. A Batha Portára sem biztos, hogy be "mertem" volna menni, ha nincs előre megbeszélve a látogatásunk. 

A messziről jött vendégek érdeklődése azonban a helyieknek - főleg akiknél még ki is van írva táblára, hogy bátran be lehet menni - nemcsak hogy természetes, de létfeltétel egyben. A helyi termelők azokból a vásárlókból élnek, akik egyszer legalább jártak itt, és megismerték az általuk előállított termék minőségét, majd visszajáró megrendelők válnak belőlük.


Őszi hangulat a tökfesztivál utáni hétvégén.

A Batha Portán 17.00-ra vártak minket, és úgy volt, hogy egy csoporttal együtt lesz a bemutató. Az egész busznyi csoport azonban lemondta, és amikor ott toporogtunk néhány perccel öt előtt az udvaron, mi sem volt természetesebb házigazdáink számára, hogy nekünk azért megtartják a kóstolót. Így alakult, hogy férjemmel kettesben hevítettük a tökmag darálékát, majd férjem sajtolta ki belőle az olajat! Még soha nem láttam ilyet élőben, ezért részese lenni a folyamatnak nagy élmény volt. (Ekkor még nem tudtuk, hogy az általunk sajtolt olajat és a maradékot megkapjuk ajándékba.)


A bemutató és kóstoló helyszíne.

Judit mutatja, hogy is szokták ezt csinálni a profik.

Pisti szakavatott mozdulatokkal segít.

Közben lehetett kóstolni a különféle finom olajokból, melyek egyenként magukban hordozzák az eredeti termék ízvilágát: a mákolaj tényleg mákízű, a dióolajban ott a dió, de ami a legmeglepőbb volt számomra, az a mogyoróolaj volt, ami tulajdonképpen nutellaízű. :) A szerelem részemről itt azonnal kialakult, nem is jöttünk haza mogyoróolaj nélkül... azóta többször használtam és minden alkalommal olyan illata lett a konyhánknak, hogy az valami csuda.


Ide úgy gyere, hogy készülj fel, nem fogsz üres kézzel távozni.
(Pálinkát is árulnak.)

Számunkra az volt a leginkább bámulatos, hogy a tökmag feldolgozás során a tökmag 
minden. 
egyes. 
részét. 
felhasználják! Mindennek van helye a folyamatban, és minden eladásra kerül, semmi nem megy veszendőbe.

Tökmagliszt.

A gyerekek mindeközben a szaletli mellett található kis hintán lógtak, rohangáltak a kertben, illetve cicáztak ezekkel a kis frissen született gombócokkal:

Elmondhatatlan cukiság, ráadásul kettő volt belőlük.

Játszóhely azoknak, akik hamar megunják a bemutatót. :)

Megmelengette a szívemet, mikor megláttam Pityerszeren (szemben a dombon) az alábbi táblát:

Kattints, ha nem látod a feliratot!

Ezek szerint a Batha család - több más, ma itt élő családdal együtt - már évszázadok óta az Őrségben él és gazdálkodik. Az igazi helyi termelő nem is lehetne ennél helyibb és ennél igazibb. Elmondásuk szerint az egész család az olajütőben dolgozik, mindenki megtalálja a maga feladatát, és a család szó szerint ebből él. Köszönjük az élményt és további sikereket kívánunk innen is a családi vállalkozásnak! 

Érdekesség:
  • A Batha Portán készült olajok HÍR (Hagyományok, Ízek, Rágiók) védjeggyel rendelkeznek.
  • Az Őrségben nincs prosztatarákos megbetegedés. 
  • Az olajütés fázisairól és minden egyéb érdekességről a honlapon tájékozódhattok
"Az elkészítésnek négy fázisa volt, melyek a következők: darálás vagy őrlés, gyúrás, pirítás és sajtolás.
A daráló („darálu”) leőrölte a tökmagot. A kész őrlemény mindjárt a gyúróba („gyuruba”) került. A gyúrást egy fateknőben végezték. 8 liter tökmagliszthez kb. 1 liter 70—80 Celsius-fokos vagy még forróbb vizet öntöttek, majd 10-15 percen keresztül addig gyúrták „markos kézzel”, míg az zöld színű, kásává nem változott. Majd a kása a pirítóba („pirituba”) került, ahol megpörkölődött. 1 kg kása pirítása kb. 10-15 percbe tellett. A pirítás az egész eljárásnak a legfontosabb mozzanata volt, mert az olaj minőségét erősen befolyásolta. Az olajütés utolsó művelete a sajtolás volt, amely a sajtoló („sajtolu”) segítségével ment végbe. Ezzel sajtolták, nyomták ki az olajat a kásából. 1 kg kása kisajtolásából k.b. 4 dl olajat nyertek."