2015. október 7., szerda

Az Őrség ősszel - Lápok háza Szőcén


A 2015-ös Utazás Kiállításon, (ahogy írtam is korábban) kedvenc kiállítóim a nemzeti parkok voltak. Itt elbeszélgettem egy úrral, az Őrségi Nemzeti Park egyik dolgozójával, aki elmesélte, hogy pályázati pénzből létrehoztak egy Látogatóközpontot a szőcei tőzegmohaláp szomszédságában. Mivel korábban már jártunk a láp szabadon látogatható részén, és nagyon megragadott a hely, őszintén örültem ennek az újításnak. Reméltem, hogy mihamarabb el tudunk menni, hogy saját szemünkkel láthassuk a Lápok Házát.



Azt viszont egyáltalán nem reméltem, hogy mindez már idén ősszel összejön! A KidsOasis Álom-másodállás Pályázat különdíjasaként, a Magyar Turizmus Zrt. jóvoltából  második megszervezett hosszúhétvégénket az Őrségben töltöttük október elején. A fenitek miatt én kértem, hogy a programban mindenképpen legyen benne a Lápok Háza. Ezzel kezdtünk tehát. A fotók között lesznek 2013 tavaszán, illetve 2015 őszén készült képek egyaránt.



A Lápok Háza Szőce falu szélén, a temető szomszédságában kapott helyet. A tipikus őrségi kódisállásos ház valójában teljesen új, két éve ezen a területen még semmi nem volt. Az épület földszintjére álmodták meg a kiállítást, odafent egy konferenciatermet alakítottak ki. A parkoló, a kert, a szaletli, a kis játszó mind-mind nagyon szépek, igényesek, újak. Öröm itt lenni, öröm itt játszani.

A szaletli alatt érdekes játékok!

Minden évszakról készült egy ilyen tábla, gyönyörűek.

Miután kiszaladgálták magukat a gyerekek, betereltük őket a kiállításra, mely jellegében nagyon hasonlít a Királyréti Erdei Iskola aljában létrehozott enteriőrhöz. Ez a hasonlóság nem véletlen: alkotójuk ugyanaz a csapat, a Patkós Stúdió.  



A belső térben már vezetést is kaptunk: Viki, az Őrségi Nemzeti Park dolgozója a tavaszi-nyári-őszi szezonban itt, a Lápok Házában teljesíti szolgálatát, a téli időszakban e "külső helyszínek" munkatársai az őriszentpéteri központban dolgoznak. Elmondása szerint már idén is nagyon sok látogatójuk volt ahhoz képest, hogy a ház csak 2015-ben nyitotta meg kapuit a teljes nyitvatartással (előző évben telefonos bejelentkezéssel lehetett megtekinteni a kiállítást).

Pörgesd meg, és láthatod, hogyan eszi meg a növény a hangyát.




A kiállításon hosszan el lehet időzni, és nagyon sok érdekességet fel lehet fedezni. Viki mesélt a lápról, az állatokról, növényekről talajról, emberi beavatkozásról. Mi meg csak hallgattuk, néha kérdeztünk, a gyerekek pedig minden második mondatnál elterelték a figyelmünket... ez egy ilyen délelőtt volt. Azért igyekeztünk jó képeket készíteni. Amint láttuk, hogy a srácok már inkább "rombolnak", mint figyelnek, kimentünk, hogy együtt sétáljunk az igazi látnivaló felé: a tőzegmoha láphoz.



Október elején még ilyen szép friss zöld volt minden.

Tavaszi virágrengetegben!



A láp nem csak azért mutatott új képet számunkra, mert korábban tavasszal, most meg ősszel jártunk itt, hanem azért is, mert kísérleti jelleggel marhákat legeltet most itt a Nemzeti Park. Nagyon érdekes az oka: egy láp akkor nyeri el igazi jellegét, ha minél szegényebb (!!!) tápanyagban a talaj. Tehát míg mindenütt azért dolgoznak a szakemberek, hogy tápanyagban gazdag talajt állítsanak elő, itt a cél elérése érdekében mindennek az ellenkezője igaz. Ezért legelésznek itt a tehénkék is.



Megcsodáltuk a domb oldalából feltörő forrásokat - van belőlük jó sok, a környékben több mint száz.

Forrás: nem is látszik, honnan csorog a víz, de valahol itt lehet...

A jövőben a Lápok Háza a kis emblematikus figurákkal szeretné a gyerekeket még közelebb hozni a lápvidék érdekességeihez, így ha jövőre jöttök, lehet, hogy velük többet fogtok találkozni a kiállításban: