2020. szeptember 27., vasárnap

Rövid séta a Nagy-nádasban - a farmosi Kékbegy tanösvényen jártunk

 



Érdekes helyzet, és nem először fordul elő velünk, hogy Férjemmel egyszerre sokallunk be a városi létből. Nagyon szeretünk itt élni, de a "most azonnal el innen, ki a városból" érzés különös módon néhanapján teljesen egyszerre kap el minket. Így volt ezen a kifejezetten őszies, hűvös szombaton is, mikor már ebédfőzés közben azt nézegettem, hová visszük a gyerekeket délután. Annak érdekében, hogy a kicsik ebéd utáni indulással számolva elszunnyadjanak az autóban, min. 1 órányi autóút távolságot terveztem, s egy olyan helyre vágytam, ahol még nem jártunk, de már bakancslistás volt... ezért ugrott be a Tápióvidék: nézzük csak, milyen tanösvények vannak itt?

A Kékbegy tanösvény azért tűnt jó ötletnek, mert Farmoson van egy Oktatóközpont is, ahol aztán megnézhettük volna a Nagy-nádasról és a környékről érdemes tudnivalókat kiállítási keretek között... ha nyitva lett volna. Nem volt óriási csalódás a zárvatartás, már telefonon felkészített a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa, hogy pénztelenség miatt az egyesület nem tudja üzemeltetni a Látogatóközpontot, nagy eséllyel nem fogjuk tudni kinyittatni sehogy. Igaza volt, pedig néhány telefont is megeresztettem - még csak fel sem vették... Kár érte, nagy nagy kár.

A Természetvédelmi Oktatóközpont Farmoson - zárva. 

Mindenesetre a tanösvényért érdemes ellátogatni Farmos határába. Mert hiába pici és rövid (kb. 250 m), nagyon szép a táj, és ismét elmondhatom: ilyet máshol nem láttunk - pedig jártunk már egy-két helyen... 

A madárvárta mögött, de még az első tanösvénytábla előtt.


Érdekes tábla útközben. 


A pallósort 2019-ben közadakozásból felújították,
mert év elején leégett.


Kisütött a nap!

A Nagy-nádas egy kis részén kialakított pallósor vége szikes tavakhoz vagy azok helyéhez vezet. Mi egy száraz időszak után érkeztünk, a szikes tavak helyén jó nagyokat szaladgáltak a gyerekek. A fényviszonyok és a homogén háttérszínek kiválóak voltak a családi fotózásokhoz, úgyhogy a szél ellenére jól elszórakoztunk itt. Találtunk gyanús üregi nyúl (?) ásta lyukat, rengeteg állatnyomot (értsd: különböző kakikat, ez nagyon tetszett a srácoknak :) ), gyönyörű mezei virágokat és persze a tanösvény táblái is érdekes olvasmányt nyújtottak. A Hajta-patak szabályozása például érdekes változást hozott a környék életében...

Futottál már tóban? Illetve egy tó helyén?


Gyönyörű táj, gyönyörű színek.


A tanösvény egy madárvártától indul - itt csak akkor találsz biztosan embert, ha meghirdetett programra várják a látogatókat. 



A fennmaradó időt azonban teljesen kitöltöttük! A közeli Tápiógyörgyén kis keresgélés után megtaláltuk a  nagyon hangulatos horgásztavat, amelyet körül lehet sétálni, sőt egy kis kilátó is van a partján. (A temető után a régi téglagyár mellett kell továbbhaladni autóval, onnan kb. 150 m és jobbra ott is a tó.) Valaha innen indult a Bíbic tanösvény is (szintén a nádasba visz), de a pallósor borzasztó állapota miatt a tanösvény jelenleg nem látogatható. Ez nagyon szomorú!! A kilátó szintén életveszélyes, meg van süllyedve. Annyira kár ezekért a kis remekművekért. Miért nem gondozza a település az értékeit? Miért hagyja kárba veszni azt, ami egyszer szépen, igényesen megépült? Miért nem becsülik meg azt a jövőt, amit egy ilyen tanösvény jelenthetne számukra belföldi turizmus szempontjából??? Miért? Valaki válaszoljon nekem... 

Tápiógyörgye egyik horgásztava

A kilátó, sajnos most veszélyes állapotban.

A táblák közül több még ép.

Akár egy festmény!

Béke, nyugalom, csend.

Retró játszótér.

A retró játszó legnagyobb attrakciója a működő körhinta!

Ezután egy önfeledt játszóterezés következett, a Gólya Élményparkban - ami mostanra inkább egy komolyabb játszótér, mint élménypark. Van itt sövénylabirintus, az átlagosnál különlegesebb játszótéri játékok és mindez egy szép liget szélén. 

Itt mi lazán eltöltöttünk 45 percet.

Mindent ki kellett próbálni!

A sövénylabirintus nem annyira mutatós a képen, mint amennyire
nagy móka volt a gyerekeknek.

Lemenő nap fényében a kicsit nagyobb gyerekeim
a rugós játékokon...

Ekkor már kifejezetten kezdett hideg lenni, s a nap is lemenőben járt. De nekünk még volt egy "dolgunk". Meghívást kaptunk a Patkós Stúdió alapítójától, vezetőjétől, Patkós Gábortól, hogy ha erre járunk, nézzük meg, hol készülnek azok a csodák, amelyeket láttunk, látunk oly sok helyen, ahol megfordulunk az országban. Jó volt "összekacsintva" beszélgetni arról, hogy miket alkottak Királyrétre, Szőcére, Lászlómajorba, vagy Kaposvárra... Természetesen a tápióvidéki tanösvények egy részét is ők gyártották (- jelenlegi állapotukért azonban nem a Patkós Stúdió a felelős).

Mindezeken kívül jártunk még:

a Pákozd-Sukorói tanösvényen

a kaszói lombkorona sétányon (ááá ezt még nem írtam meg, pedig 2 éve tartozom ezzel magamnak és másoknak..)

a hatvani Cukorgyári tanösvényt kerestük, de el van zárva

a kamaraerdei tanösvény egy szakaszán

Szalafő-Pityerszeren

Bükön

a történelmi panorámaút és az Andalgó tanösvény egy szakaszán Kőszegen 

Csoda hát, hogy oly sok "találkozás" után ennyire kedvelem a Patkós Stúdió igényes munkáit? Amit ők csinálnak, az pont annak a "másik oldala", mint amiről én írok. És olyan jó látni, hogy elkötelezett, szívüket-lelküket beledolgozó emberek valósítják meg a látogatók örömére ezt a sok szépséget. Az idén 25 éves, tápiógyörgyei Patkós Stúdiónak kívánok még sok, hasonlóan termékeny évet, és további remek együttműködéseket Nemzeti Parkjainkkal, önkormányzatainkkal. Köszönjük, az igényességet és a szeretetet, amivel a tanösvények készülnek. Mi, egy igényességre vágyó, utazni szerető család tagjai nagyon értékeljük a munkájukat. S azt hiszem, ezt nem csupán a magunk nevében állíthatom. 

A Patkós-kertben kipróbálhattuk a Stúdió 25. születésnapjára 
készített szuper játszóteret!

Nehéz volt innen elindulni!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése