2015. október 8., csütörtök

Az Őrség ősszel - Csodálatos Pityerszer



Mi a megragadó néhány házban, amelyek az Őrség egy szép falujának majdnem lakatlan kis szerén állnak, egy domb oldalán? Mi vonz ide annyi turistát, érdeklődőt minden évben? Pityerszernek van egy varázsa, mely részben gyönyörű fekvéséből adódik. De a valaha itt lakók házai és tárgyai nem csupán az érdekes történeteket kínálják tálcán, hanem a levegőbe szippantva szinte érezhetjük: ez a hely nem halott, ez a hely magában hordozza és mutatja a pityerszeriek hagyományait, és élteti őket tovább nekünk, a jelenkor emberének.






Pityerszeren, ahogy a Lápok Házánál, szintén vártak minket, és ezúttal is az Őrségi Nemzeti Park egyik munkatársa vezetett minket körbe. Mondanom sem kell, hogy vezetéssel sokkal élvezetesebb végigjárni a házikókat, mint könyvvel a kézben, ahogy 2013-ban tettük. Anita tudása a helyiek régi szokásairól számomra, a messziről érkező számára szinte végtelennek tűnt, és bizony elhallgattam volna a történeteit még hosszasan, ha a gyerekek hagyják.


A híres és egyetlen emeletes kástu! (2013-as saját fotónk)



De nem panaszkodhatom, a gyerekek feltalálták magukat Pityerszeren. Szikrázó napos időnkben, néhány másik látogató jelenlétében szabadon ereszthettük őket a hatalmas területen. 
Felmászhattak a tyúklétrán, megnézhették közelről az egymást tépni szerető kakasokat, tyúkocskákat és kacsákat - Anita róluk is tudott vicces sztorikkal szolgálni. 
Amit lehetett, azt megtekertek, amibe lehetett, abba bemásztak. 
A tókák lakóit - főleg a békákat - órákig elnézték volna, ha nem jut eszükbe helyette a gyümölcsösben bújócskázni, megoldani a tanösvény feladatait, vagy fára mászni, diót törni. 
Igazi falusi gyerekekként viselkedtek, és öröm volt rájuk nézni. 



Gyűjtés: amit Pityerszeren nyomtak a kezembe vagy dugtak a zsebembe a gyerekek.

A tóka esete az almafával.

S hogy mi van még a lakatlan, de nem lelketlen házakon kívül Pityerszeren? Az alsó házban egy maggyűjteményt valamint egy éjszakai állatokról szóló minikiállítást nézhettünk meg. A Pajtában a büfé kapott helyet, illetve egy több mint 80 magyar kézműves termékeit áruló kis boltocska. (Itt aztán el tud időzni az, akinek van szeme a gyönyörű tárgyakhoz!) A szintén melléképületnek számító egyik hosszú ház végében pedig a környék dalospacsirtájáról látható - hallható egy apró kiállítás. Mindenképpen érdemes belehallgatni az eredeti felvételekbe!

A maggyűjteményben azon gondolkozunk kislányommal,
hogy elmúlt héten melymagokból kézműveskedtünk az OMÉK-en.
A kis boltocska önmagában egy látványosság.

Pityerszer egy kis csoda. Pityerszer csodálatos. 
Pityerszert egyszer - legalább - látni kell.