2014. június 18., szerda

Keszthely: Vadászati Múzeum és Történelmi Modellvasút Kiállítás

Szigligeti vártúránk után fedett programot kellett kitalálnunk a hátralévő néhány szabad óránkra, mivel folyamatosan szemerkélt, néha zuhogott az eső. Eszünkbe jutott, hogy Keszthelyen elhaladtunk egy gyönyörűen felújított múzeumépület előtt, megpróbáltunk tehát oda visszatalálni. Sikerült, íme a beszámoló.

A Vadászati Múzeum épülete borongós időben.

Keszthelyen a Vadászati Múzeum csupán néhány lépésre található a Festetics kastély hatalmas parkjának hátsó bejáratától. Nem véletlen tehát, hogy kombinált belépőjegyeket is kínálnak, mellyel nem csak a modern épületben lehet szétnézni, hanem a kastély és a kastélykert minden látnivalója megtekinthető.
Mi ezúttal időszűkében maradtunk az egyszerű belépőjegy megváltásánál, mely sajnos így sem volt olcsó, emlékeim szerint 3600 Ft-ba került kettőnknek.

A kerti vasút nyáron, szezonban bizonyára üzemel.

A Vadászati Kiállítás alsó szintjén hatalmas trófeák kerültek kiállításra. 

Trófeák az alsó szinten.

A számos valaha élt állat csontjai, agancsai, kitömött példányai között sétálva elgondolkodtunk a vadászat, mint sport, mint passzió, mint kedvtelés erkölcsi hovatartozásán. 

Gyerekszemmel: Féljek, vagy ne? Lapos vagy nem?

Ismerek olyan gyereket, akit ez a konkrét kiállítás megzavart, kissé meg is viselt. Az állatokat látva nem értette: élnek vagy sem? Éltek? De akkor miért haltak meg? Miért néznek ki úgy, mintha élnének, de nem mozognak? Fájt nekik, amikor lelőtték őket? Miért pózol boldogan az a bácsi egy vérbefagyott hegyi juh mellett azon a bekeretezett fotón? 

Ezek most élnek vagy sem?

Készüljünk fel ezekre a kérdésekre, és legfőképp a kész válaszokra, amennyiben gyerekekkel látogatjuk meg ezt a helyet. Egészen biztos, hogy van olyan gyerek is, aki élvezi a kiállítást, sőt, érdeklődést mutat a vadászat iránt, de ez azért egy érzékeny téma lehet kis állatbarátok számára!


Sarkvidéki életkép.

Szavanna.

A múzeum legfelső szintjén egy hatalmas, egybefüggő térben található a Modellvasút Kiállítás, hatalmas terepasztallal. Van itt minden, mi egy vérbeli közlekedésmániás gyereknek igazi ínyencség lehet! Folyamatosan közlekedő vonatok, élethű másolatok, állomásépületek, kis emberek, kompletten berendezett városok, falvak. Oldalt makett repülő kiállítás látható, és a teraszra se felejtsetek el kimenni, mert páratlan onnan a kilátás! (Hőségben nem tudom, milyen idő lehet a legfelső szinten, bent.)


Zalai táj.

Nagykanizsa állomás kicsinyített, hű mása.

Irányítópult, hozzányúlni tilos.

Ugye, milyen közel van a kastély? Kilátás a teraszról.

Hegyivasút részlete. Minden halad, itt épp a Mozart vonat tör ki az alagútból.

Idézek a keszthely.hu oldalról:

"A terepasztalok több, mint 2000 méter hosszú sínhálózatán 511 teljesen automatizált szervomotoros, dekóderrel irányított kitérőn át, 1000 épület között 160 különféle, az előző két évszázad mozdonyaiból, személy- és tehervagonjaiból összeállított korhű szerelvény közlekedik egyszerre.
A bemutatót korabeli tervrajzok teszik teljessé."


Azért ez érdekes kicsinek, nagynak egyaránt, igaz? Ha Keszthelyen jártok, ki ne hagyjátok! Érdemes betárazni ezt a múzeumot balatoni nyaralás alatti esőprogram gyanánt is. (Érzékeny lelkű gyerekek szüleit megnyugtatandó: van olyan jegy, ami csak a Modellvasút Kiállításra szól!)

A bejegyzés írásakor a Helikon Kastély honlapja karbantartás alatt áll, de szezonra biztosan ez is látogatható lesz:


1 megjegyzés: