2018. július 18., szerda

Zselici nyaralás 3.: Fekete István Látogatóközpont, Deseda-tó


Négy éve már, hogy átadták a Deseda-tó mellett a Fekete István Látogatóközpontot, s mi négy éve szerettünk volna eljönni ide. Számunkra ugyanis a Deseda környéke korábbi szép, kaposvári emlékeinkhez kötődik. Amikor itt még nem volt pallósor, látogatóközpont, hajókázási lehetőség, mi már akkor láttuk ebben a tóban azt a különlegességet, amit szerencsére később a döntéshozók is felfedeztek. Akkor bele is szerettünk az arborétumba, a romantikus fahídba. Idei látogatásunk végén azzal az ígérettel hagytuk el a tájat, hogy a jövőben visszajövünk a nagyobbakkal körbebiciklizni ezt a páratlan szépségű, hosszú tavat, mert az igazi megismerés, felfedezés így kezdődik.

Napunk megtervezésénél a látogatóközpontot tettük az első helyre, mert úgy gondoltuk, hogy ebédig örülünk, ha befejezzük a sok látnivalót és még hajókázni is tudunk. 

A Fekete István Látogatóközpont, amely a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum tagintézménye - közvetlenül a tó partján, csodálatos helyen áll. Parkolni a strand - sajnos teljesen árnyéktalan - parkolójában tudtunk, innen egy kellemes sétára található az épület, a strandon keresztül gyalogoltunk végig a sétányon. Szomorúan láttuk, hogy teljesen ésszerűtlenül a strand felújítását a főszezon elején kezdték meg. 


Fa játszótér a Deseda strandján. A háttérben jól látható zöld kordonnal
elzárták a vizet a strandolók elől! Aznap min. 32 fok volt, július elejét írtunk. 

Érthetetlen.

Bosszankodtunk rajta, mert mind a vizet, mind a partot elzárták a strandolók elől. Miért? Miért a főszezon elején? Valaki válaszoljon nekem erre a kérdésemre. Miért így zajlanak a dolgok hazánkban? Kinek jó ez az értelmetlen időbeosztás? Nem jó a büféseknek, nem jó a strandnak, nem jó a környékbeli fürdeni vágyó lakosoknak, de még a munkásoknak sem, akik a harminckét fokos hőségben festegették a korlátokat, meg betonoztak egy tó partján, amiben senki sem fürödhet...

A látogatóközpont felé haladva egy pallósor vezet a tó mentén, végén egy madárvárta és egy mini játszótér található. 


Szitakötő röpde.

Pallósoros ösvény.
Madárvárta és kis játszótér.

A látogatóközpontba érkezéskor érdemes rögtön jelezni, hogy hajókázni szeretnénk majd, mert így a recepciósok fogják tudni, hogy van igény, és esetleg van-e már hajókázásra váró család. A kis elektromos hajó 11 személyes, be szokták várni egymást az érdeklődők. Csoport vagy nagyobb család, baráti társaság esetén előzetes telefonnal jelezzétek érkezéseteket!

A látogatóközpontban az alsó szinten találtok majd egy óriás akváriumot és sok-sok érdekes tárlót. A gyerekek számára kitett feladatok és interaktív táblák élményszerűbbé varázsolják a megismerést. Akadálymentesen, lifttel is felmehetünk a galériára és az előadóterembe (utóbbiban ásványkiállítás). 


Jó nagy ez az akvárium! Teli van olyan halakkal, melyek a Deseda-tóban élnek.
Hajóformájú épület.

Csónakformájú tárlók.

Hajóablakok és sok érdekesség a belső térben.

Bundasimogatás, a legkisebbnek is. 

A galérián szintén vannak interaktív játékok.

Előadóterem, ásványkiállítással.

Terasz, távcsövekkel.
Egyszer csak szólt a recepciós, hogy összegyűltünk a hajóra, indulhatunk. Kicsi, elektromos hajón tettünk egy 30 perces kört a tavon, nem jutottunk messzire a látogatóközponttól ennyi idő alatt (a tó kb. 7 km hosszú!), de bőven elég volt a gyerekeknek ez a fél óra.


Elindultunk. Kényelmes karosszékekben ücsörögve néztük a tájat.


Kilátások.

Vizes játszótér: lakattal lezárva. :( 

A vizes játszótér kipróbálását nagyon vártuk, de csakúgy, mint a Katica Tanyán, itt sem működött... ! 
Bicikli bérlésre és csónakázásra is van lehetőség, a büfé viszont nem üzemelt. 

Menüebédünket Kaposfüreden, a Vörös Fogadó teraszán költöttük el, egyszerű, hétköznapi ételt kaptunk elfogadható színvonalon, jó áron. Még a játszótérről telefonáltam oda, és mire megérkeztünk, már hozták is az ételt.   Néztük még a Husikámat is Toponáron, de ott csak állni lehet, nekünk meg az öt gyerekkel le kellett ülnünk. (A strandbüfékben fagyasztott ételeket kaptunk volna, eszünk ilyet eleget a nyáron, erre nem vágytunk annyira.) 

A Deseda-körüli élményeinket egy következő bejegyzésben folytatom, ide majd térképet is csatolok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése