2023. szeptember 25., hétfő

Magyar Zene Háza - világszínvonalú zenés kiállítás minden korosztálynak

"Lelkünkhöz a fülünk van a legközelebb."

Hogyan lehet egy kiállítás zenés, egyenesen a zenéről szóló? Egyénileg végigjárható, mégsem kakofón, sőt éppen harmonikus? Hogyan működhet mindez korosztályra szabva, jól értelmezhetően és elviselhető mennyiségben annak ellenére, hogy a teljes zenetörténeten vezeti át az érdeklődőt? Mitől lesz egy kiállítás lebilincselően érdekes, annyira, hogy ahogy végigmész, eltűnik az idő és néha még a tér is? Hogyan és meddig bírták a rengeteg ingert a sokat látott és kiállításokhoz szoktatott barangoló gyerekek? Elárulom: a kisebbek besokalltak, a cikkből kiderül, pontosan hol szakadt el a cérna. A nagyobbakkal órákig bírtuk volna élvezni, hallgatni, nézni, tapintani, látni és érezni mindazt, amit ez a kiállítás ad. Őket csak a korgó gyomruk küldte volna ki.

Még nem jártunk a Magyar Zene Házában, de adódott a lehetőség, hogy a nagycsaládos egyesületünkkel egy nyertes pályázat segítségével eljussunk sok másik családdal együtt. A Hangdómba és a kiállításra is volt csoportos időpontunk, ami nélkül be sem juthattunk volna. A fogadótérben, a gyönyörű aulában hatalmas vásár fogadott minket, egyértelműen valami rétegzene országos találkozóját tartották aznap a MZH-ban. Ez volt a nyári meleg után az első szeptemberi nap, hogy esernyővel, esőkabáttal felszerelkezve kellett érkeznünk, szóval a ruhatáros is dolgozott rendesen. (Parkolni a Néprajzi Múzeum melletti mélygarázsban tudtunk, 400 Ft/óra összegért, innen néhány perc séta a MZH. )

Lenyűgöző szépségű épület kívül-belül.

Találkozó a főbejárat előtt.

A szépséges és híres lépcsőn kell lemenni a kiállításhoz az épület -2. szintjére, lift van! 





A Hangdómban a gyerekek örömére a Lengesmesék egy rövidített, kb. 20 perces változatát néztük meg, majd a kiállításon haladtunk végig. 

A Hangdómban babzsákok, székek és padok közül lehet választani.

Lengemesék 20 percben.


"Hangdimenziók - Zenei utazás térben és időben" állandó kiállítás

Ide kizárólag fülessel lehet bemenni, máshogy nincs is értelme. A füles egy okoseszközhöz csatlakozik (nyakban lóg), ami pedig érzékeli, hol állunk a kiállításban, így minden real time akkor szólal meg, ahogy odalép minden egyes látogató külön-külön. Nagyon klassz, sehol máshol ilyen megoldást nem láttam még. A gyerekeknek a kiállítást végigkísérő hang kicsit meseszerűbben adja elő ugyanazt, és nekik való feladatokra is felhívja a figyelmet. Majdnem minden teremben van olyan lehetőség, ami csak nekik szól.

A fülest a gyerekek fejére is
tökéletesen be lehet állítani.

Induljunk, halljuk, lássuk!

A térképet még a fülest osztogató hölgyek asztaláról ragadtam magamhoz, különösen a kisebbek szempontjából volt jó tudni, hol járunk éppen és mennyi van még hátra. 



A kiállítás alapgondolata, hogy a zenei ősmotívumoktól viszi végig a látogatót a 21. századi irányzatokig. Ezért a kiindulópontok: a természet hangjai és és a dob. Ezután következik a népi ének, a népzene és a néptánc. Ezzel párhuzamosan elindul a gregorián egyszólamú ének, a kétszólam, majd a négyszólam és a polifónia. Innen azért már sok irányba fejlődik a zene, nehéz is bemutatni, a kiállítás is a legfontosabb szerzőkre, hangszerekre, műfajokra koncentrál. 

A természet hangjai és a dob.

Kicsiknek minden teremben külön játék, nem csak képernyős!

Népzene, népszokások. Ha ebből még néznél, hallgatnál többet,
a szomszédban, a Néprajzi Múzeumban megteheted.

Néptánc - próbáld ki, az oktatás teljesen érthető, még tánctér is
adott!


Évkerék - Kő Boldizsár stílusban :)
egyházi és laikus beosztásban, természetesen tényleg tekerhető.

Iniciálék a gregorián éneknél

Színezz iniciálét, miközben gregoriánt hallgatsz!

Négyszólamú ének és "gótikus"
ablakok.

Polifónia: mennyei zene angyalokkal, Palestrina harmóniájában.

Elmaradhatatlan a lant és a vándorénekesek bemutatása, majd Bach, Haydn, Beethoven és Mozart kapott külön minikiállítást egy nagy terem négy sarkában, ezután az opera, mint műfaj következik. 


A nyomdagép feltalálása a zene fejlődésére is nagy hatással bírt. 

Érdekes játékok mindenhol!


Vonósnégyes

Bach és az orgona

Mozart utazásai

A Himusz egy külön kis termet kapott, nagyon szép kis összefoglaló filmecskével, amit könnybelábadt szemmel többször is megnéztünk. Szintén külön teremben van Liszt Ferenc és egy digitális, önműködő (!!) zongora. 

Magyar Himnusz

Liszt Ferenc művészete
egy önműködő zongorával!

No, ennél a teremnél adták fel a kisebb gyermekeink, az óvodás konkrétan elsírta magát, olyan sok volt számára az ezidáig felgyűlt ingermennyiség. Picit próbáltuk elterelni a figyelmét e-mailben hazaküldhető operafotózással, Háry Jánossal és filmzenékkel, de hiába, egyetlen dolog érdekelte őt és másodikos bátyját: elég volt, ki akarnak menni! Emiatt a modern kori zenékről szinte teljesen lemaradtunk - majd visszamegyünk, és alaposan meghallgatunk mindent, határoztuk el. 

Egy kis bútortörténet a modern
zenénél.

Filmzenék és hangsávok. Remélem, látjátok, melyik filmet
emeltem ki fotózásra. :)

Koncertkivetítő és ikonikus hangszerek

A gitár egyedfejlődése

FELHŐ - összefoglaló záróterem


A -2. szinten van a Kreatív Hangtér is, ahová külön időpontot kell regisztrálni előre, szóval még ezt is ki kell majd valamikor próbálnunk! Ugyanitt a közös fogadótérben vannak időszaki installációk, mint pl. ez a különleges szövet-hang együttes, amin "varázsoltam" egyet:



A Magyar Zene Házában van egy kis büfé sütikkel, innivalókkal, de aki meleg ételre vágyik, a nagyon színvonalas Trilla Bisztróba térhet be - az árak sajnos a külföldi látogatók pénztárcájára lettek kalkulálva. Mivel hatalmas volt a tömeg a zenei rendezvény miatt, nem bóklásztunk hosszan az aulában, az ajándékboltot sem néztük meg, gyorsan távoztunk. Egy nyugisabb napon majd ezeket is megtekintjük. Jó hír, hogy ezek látogatásához még csak jegyet sem kell vásárolni, ide bárki betérhet. 

Összegzés, személyes véleményem

A Magyar Zene Háza mint épület már korábban is lenyűgözött, egy csodának tartom építészetileg. Most belülről is láthattam, aminek nagyon örülök, itt volt már az ideje. Szeretném ide is leírni, ne csak a címben szerepeljen: az állandó kiállítás vi-lág-szín-vo-na-lú. Márciusban volt szerencsém Svájcban, egészen pontosan Zürichben megismerni a FIFA Múzeumot, amiről szintén az a véleményem, hogy párját ritkítja az egész világon. Nos, miután AZT a kiállítást láttam, mondhatom, hogy a Hangdimenziók is világszínvonalú. Minden érzékre hat, minden módon megfog, ott tart és a valódi érdeklődőt mélyre viszi. Természetesen csakúgy, mint minden kiállítást, ezt is végig lehet rohanni. Nyugdíjas csoport áramlott be utánunk, és az idős hölgyek, urak nem álltak meg nézelődni, meghallgatni az egyes termek érdekességeit, csak mentek... de minek? Egy fiatal pár jött ki éppen velünk együtt, és a recepciós hölgy döbbenten kérdezte: ilyen gyorsan végeztetek, 10 perce mentetek be?!?!? - ezt is lehet, de kérdem én, akkor minek vett jegyet, minek jött ide, ha nem érdekli? Én erre a kiállításra min. 2 órát szánnék - tisztán a kiállításra! Erre érdemes rászámolni a MZH épülete, az ajándékbolt, a kültéri zenés játszótér stb. idejét, nem beszélve a városligeti egyéb látnivalókról és élményekről. Gyerekeket okos dolog előtte jól megetetni, megitatni, wc-re vinni, a kiállítás bejárása után nagyobb szünetet tartani. Megéri rákészülni, óriási élmény lesz, felejthetetlen, maradandó emlék! 

Épületfotók még 2022-ből:





Zenés játszótér részlete

Szeretnél havonta friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:

BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése