2023. szeptember 26., kedd

Tűzoltó Skanzen Újpesten - ingyenes program a gyerekek örömére

Gondolom nem mi vagyunk az egyetlen család, amelyet egy szeptemberi iskolakezdés anyagilag kibillent az egyensúlyából. Ezért is ajánlom éppen most ezt a kiváló, ám ingyenes programot - ahol még nyáron jártam egy kisebb gyerekcsoporttal. Az újpesti Tűzoltóság hatalmas udvarából lett leválasztva egy jelentős méretű kertrész, s mikor évekkel ezelőtt láttuk, hogy először régi járműveket hordanak ide, majd körbeépítik őket, elképzelni nem tudtuk, mi végre teszik ezt. Aztán jött a hír: Tűzoltó Skanzen nyílt itt, a közelünkben! KÉPES BESZÁMOLÓ egy rövid délelőttről!

A nyitvatartási időben ingyenesen látogatható szabadtéri terület egy félbevágott tűzoltóautón keresztül közelíthető meg. (Egy előzetes egyeztetést telefonon vagy e-mailen javaslok, elérhetőségek itt.)


Az oldtimer kocsik közül több tárva-nyitva várja, hogy a gyerekek bemásszanak, és kipróbálják a "vezetés" élményét. 

Riadó! Mentés indul!

Persze további izgalmakat is rejt a terület: van egy minilabirintus és vicces járgányok, mint pl. ez itt:

Ülj be Frédi kocsijába!

Az igazi tűzoltóállomás árnyékában
élhettük át a "tűzoltás élményét".


Ha nyitva az ajtó, fel lehet mászni, be lehet ülni,
"el lehet indulni"!


Persze az emelőkosár nem emelkedik
a magasba, de így is kaland beszállni!


Tízórai az erre a célra állított, árnyékolt asztalnál.

A Tűzoltó Skanzenban népi játékok és egy mini játszótér is
várja a gyerekeket!

Tűzoltórelikviák és hordható sisakok.

Gyerekversek körben kirakva.

Egy apró, de nagyon kedves kis játszórész.

A Tűzoltó Skanzen, ami hivatalosan a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának látványraktára, nem akar nagyot mutatni, több lenni annál, mint ami. Kiállított, javarészt megmászható veterán autók, fontos relikviák, minden a tűzoltásról szól. Nincsenek interaktív érintőképernyők, látványos múzeumpedagógiai eszközök vagy elemek. 

A kis gyerekcsoport, akikkel kipróbáltam a skanzent, hihetetlenül lelkes volt. Kérem szépen komoly életmentéseket néztem végig, és nem csak embereket, állatokat is mentettek kis katasztrófavédőim a tűzből. Több csapat alakult, és voltak áldozatok, orvosok, tűzoltók. Maguknak találták ki a jobbnál jobb történeteket, és élték bele magukat a játékba a tűzoltójárművek segítségével. 

A szokásos tapasztalatom itt is érvényes: a gyerekek egymással csodásan eljátszottak, de egyedül vagy pusztán saját tesójukkal lehet, hogy unatkoztak volna, nem biztos, hogy egy-két gyerekkel a látogatás másfél-két órásra nyúlt volna. Így viszont, csoportban elképesztően élvezetessé vált, még számomra is, nem győztem ápolni a sérülteket a kórházban! :)

Amennyiben ihletet kaptál az ajánlómtól, látogass el családoddal az újpesti Tűzoltó Skanzenba, nem fogod megbánni!


Szeretnél havonta friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:

BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS

1 megjegyzés:

  1. Mai nap is ott jártam 5 és fél éves kisfiammal Gáborkával nagyon jól éreztük magunkat.Köszönetterl: Lendvai Gábor 5 és fél éves kisfiú és Édesapja Lendvai Viktor ,aki errea pár órára újra "gyermek" lehetett.

    VálaszTörlés