2023. szeptember 26., kedd

Dunakeszi láp: pallósor a város szélén, Teknős tanösvény

 

Számunkra természetes, hogy ha tanösvényre, szabadtéri programra vágyunk, a városi parkok valamint a közeli Farkaserdő kivételével azért nekünk bizony menni kell, messzebbre. Kocsival vagy tömegközlekedéssel rövidebb-hosszabb utakra számíthatunk újpesti kiindulópontunkkal. Most azonban örömmel jelenthetem, hogy egy különleges látnivaló végre "házhoz jött"! A dunakeszi határában található pallósoros Teknős tanösvény határozottan Újpest külterületének mondható. Akár bringával is megközelíthető az otthonunktól. Mikor ott jártunk, gyorsított tempóban tudtunk csak végigloholni, inkább egy első benyomást szerezni, mert iskolakezdés előtti bevásárlás és egy konkrét időpontra rohanás közé illesztettük be, mindössze 40 percünk volt a sétára. Ez kevésnek bizonyult - ti számoljatok több idővel, megéri. 

A tanösvény szokatlan módon két bevásárló központ között, egy parkoló melletti füves területről indul. Konkrétan az Auchan és a Buy-Way között található a látványos kiindulópont, nem lehet eltéveszteni.

Innen indul a tanösvény!

Ez a tábla arról mesél, hogy miként fogyatkoztak meg a lápok
Budapest környékén.

Az első ismertető tábla elolvasása után rájövünk,
kik a lápnokok, és miért is hívják őket így.

Kék-piros hídon lépünk be a lápok
varázslatos világába!


A pallósort egy szakaszon földúton közelítjük meg, ezért esős idő után bizony sárra kell számítani, ami csúszhat, nem árt az óvatosság. 




Információs táblák sora rengeteg leírást tartalmaz, ha kisgyermekkel vagytok, nem biztos, hogy mindent el tudtok olvasni részletesen. Pedig nagyon érdekes! 

A pallósoron izgalmas elemek sora követi egymást, mászunk - már aki akar - kötélen, falon, fel a magasba és persze olvasunk, olvasunk, olvasunk sok érdekességet! 






Fel lehet mászni a toronyba, teljesen biztonságos.

Kis kirándulásunk hamar végetért, mivel időre mentünk, szaladtunk tovább. 

Ha nyári melegben érkezünk, bizony nem árt a szúnyogriasztó spray, napos időben a naptej. A parkolás nem gond: ingyenesen lehet megállni a bevásárlóközpontok hatalmas parkolóinak egyikében. 


Szeretnél havonta friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:

BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése