2021. július 20., kedd

Békés nyaralás Békésben - összegzés linkekkel

- Hová mentek nyaralni?

- Bejárjuk Békés megye egy részét. A szállásunk Békéscsabán lesz. 

- .... (udvarias bólogatás, kedves mosoly - mögötte a már-már látható gondolat: ez nem normális)

- És ti?

- Horvátországba./ Görögországba./ "Nekem nincs nyár tenger nélkül."

Igen, néhány éve, mikor Nyíregyházát válaszoltam erre a kérdésre, aztán Kaposvárt, a Zselicet, majd Sopront, a Bükköt, bizony minden alkalommal tapasztaltam néhol egy kis lesajnálást, néhol csodálkozást. Én egy pillanatig nem szégyellem, hogy a hazánkat járjuk, sőt, büszke vagyok rá.

Családos barangolásaink során szép lassan beutazzuk az ország különböző szegleteit - de azt életem végén sem állíthatom majd, akármennyit megyünk, hogy minden szegletét. A gyerekeim csónakáztak Lillafüreden, megmászták az Északi-Középhegység és a Mecsek magasabb kilátópontjait, megszemlélték a végtelen Alföld és a nagy Tisza-tó befogadhatatlan méreteit, korcsolyáztak kis tavakon, minden évben csobbannak a Balatonban, bicikliztek a Fertő-tó osztrák és magyar oldalán, megkóstolták a dödöllét az Őrségben, tanösvényeken bolyongtak a Bakonyban, körtúráztak  Pilisben, geoládát kerestek a Cserhátban, a Mátrában és még sorolhatnám, hány helyen mit csináltak. Mindeközben bemegyünk minden látogatóközpontba, és minden olyan múzeumba, ami számukra is befogadható, és persze csúszdázunk, élményparkozunk, ahol adott a lehetőség rá. Nem csak élményeket szívnak így magukba, hanem országismeretet, kultúrát, magyar irodalmat, történelmet és földrajzi ismereteket. Nyitottakká válnak másokra, látják, hogy mi is beszélgetünk a bemutatóhelyen a szakemberekkel, kérdezünk, örülünk annak, hogy ott vagyunk. Magyarnak lenni még akkor sem szégyen, ha sokan azt szeretnék, hogy szégyen legyen. Igen, én is látom az országban a visszásságokat, dühöngök, ha koszt, mocskot, szemetet látok, szomorkodom, ha elhanyagolnak valamit, ami lehetne szebb, és mérges vagyok, ha a pályázati pénzt láthatólag elherdálták. De ettől még magyar vagyok, és örülök, ha a hazámat járhatom. Nekem ez nem ciki. 

Békés megyében nyaralni sem ciki. Sőt, iszonyatosan jó dolog!

Mert klassz arra ébredni egy tanyán, hogy a kislányod megy hátra a kertben legelésző pónit megitatni, a többiek meg közben vidáman csocsóznak. Este ugyanitt nagyon jó dolog naplemente után sütögetni, tudva, hogy senkit nem zavarsz sem a tűzzel, sem a hangoskodással, mert nincs szomszéd. 



Jó látni, hogy milyen élhető és szép az az alföldi megyeszékhely, ahonnan Munkácsy elindult hosszú és sikeres életútjára. Hogy milyen szép az Élővíz-csatorna partja, a belváros, a templomok, a sétálóutca, és milyen élményeket ad egy városbeli és egy városszéli óriási játszótér. Séták Békéscsabán



Csodálatos dolog letűnt idők nyomába eredni: felújítás alatt álló, Ybl-tervezte csodakastély és egy kastélyrom kertjében barangolni, játszani: Szabadkígyós és Póstelek


Meglepődni azon, hogy Gyula mennyi élményt és látnivalót tartogat a kisgyerekes családoknak - egy hétig el lehetne itt nyaralgatni úgy, hogy ki sem teszed a lábad a városból...  



Megélni, hogy milyen egy tökéletesen jól sikerült nyári nap Gyomaendrődön, amibe belefért a lombkoronasétány megmászása, a hajókázás, egy látogatóközpont és a fürdőzés is.


Bejárni Szarvas nevezetességeit úgy, hogy nem is tudtad, MENNYIRE JÓ a Körösvölgyi Állatpark és végre megérted, miért szeretnek a barátaid visszajárni Békésszentandrásra...



Eljutni egy helyre ahová már évek óta szeretnél: Dévaványán megszemlélni hazánk legnagyobb, repülni is képes madarát, a túzokot. 


Felsorolásszerűen nekem ezt adta az idei nyaralás. 

Tapasztalataim szerint Békés megyében nem fogsz tömegturizmussal találkozni (kivéve talán Gyulán, csúcsnapokon), az emberek általánosságban véve nagyon nagyon kedvesek és segítőkészek. Kiemelten szeretik a gyerekeket, és látványosan kifejezik, mennyire örülnek a jelenléteteknek. Az itt élők a mindennapokban használt biciklijüket, csakúgy mint Ausztriában, nem lakatolják le, ha ott hagyják valahol, mert nem fog eltűnni. Nekem ez a felismerés örömteli meglepetés volt.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése