2018. július 14., szombat

Zselici nyaralás 1.: A szállás

Számunkra mindig nagyon fontos szempont, hogy a gyerekeknek (és persze magunknak) olyan szállást biztosítsunk, amit férjemmel mindketten egyöntetűen igényesnek, szépnek, tisztának látunk a képek alapján. Nem jó, sőt, kifejezetten bosszantó érzés a nyaraláson szembesülni azzal, hogy rosszul választottunk foglaláskor... ezért bizony nagyon meg kell gondolni a szálláshely kiválasztását. Mikor február-március környékén eldöntöttük, hogy idén melyik tájegységet fedezzük fel a nyaralás alatt, elkezdtem nézegetni a szállást kínáló portálokat, és Somogyban számos szép, igényes szálláshelyet találtam. Amiért a MaNó Vendégházat választottuk végül, azok a következő pontok voltak:



- Bárdudvarnok település nagyon jó helyen fekszik ahhoz, hogy max. 40-50 perces autóútat követően bármely környékbeli látnivalót felfedezhessünk
- Kaposvár központja mindössze 15 perc kocsival, a Katica tanya kb. 12 perc
- A szálláshely egy festői völgyben, egy erdőkkel, rétekkel övezett tó partján fekszik, de elég messze a víztől ahhoz, hogy a még nem úszó gyerekeket féltenünk kellene 
- a Petörke-völgy önmagában is egy látványosság, a tavakat körbe lehet sétálni, az első tóban kijelölt strand is van - igaz, erről nem tudok beszámolni, mivel nagyon mély a vize, ezért mi itt nem fürödtünk
- nincsenek szomszédok (8 hónapja építkeznek idehaza mellettünk, ez egy nagyon fontos szempont ilyen esetben......)



A házban gyönyörű tisztaság és rend fogadott. Nóri, a ház tulajdonosa 3 éve építtette a vendégházat pályázati pénzből. Mivel tudta, hogy kisgyerekekkel érkezünk, két etetőszéket és egy utazóágyat is előkészített, de a számos más apró figyelmesség mind arra utal, hogy itt nagy szeretettel várják az aprónépet. Társasjátékok, kártyák, magazinok bekészítve a polcon gyerekmagasságban, műanyag poharak, gyerekágynemű a pótágyon, aranyos kiskutyás képek a falon, azt üzenik, hogy itt nincs más dolga a vendégnek, mint jól érezni magát. 2018-tól már SZÉP-kártyát is elfogad, ami nekünk nagy könnyebbséget jelentett. A konyha teljesen felszerelt, minden jó állapotú és működik. Sem törölközőről, sem hajszárítóról nem kellett gondoskodnunk. Egyetlen apró kellemetlenség, hogy lent nincs WC, ezért azon a napon, amit teljes egészében itt töltöttünk, és sokat tartózkodtunk lent a nappaliban, mindig feljártunk WC-re, de ez tényleg apróság, minket különösebben nem zavart.





A lépcső meredeksége fontos lehet kisgyerekes családoknak.
A mi két és félévesünk egyedül közlekedett itt, igaz, az első
napokban szigorú felügyelettel, utána már önállóan.

A kertben van tűzrakó, ehhez biztosítanak tűzifát, nyársat, bográcsot, mindent, ami szükséges. A szúnyoginvázió egy ilyen csapadékos nyáron, mint az idei, elkerülhetetlen, de még agyoncsipkedve is megérte az élmény!  Tó partján még soha egyikünk sem sütögetett, és most együtt, heten próbálhattuk ki, milyen a lappantyú- és békakoncert közepén szalonnázgatni.  

Hatalmas kert, tűzrakó, padok

Egyik éjjel épp a mosdóban voltam, mikor a nyitott ablaknál az erdőből egy vaddisznó hangját hallottam. Látni nem láttam, de korábbi tapasztalataim alapján szinte biztos vagyok benne, hogy egy jól megtermett vaddisznó keresgélt élelmet a ház körül. Nem csoda, hiszen kerítés itt egyáltalán nincs, az erdő első fái pedig karnyújtásnyira találhatók. Nem kell azonban félni tőlük, nappal egyáltalán nem jönnek elő, és éjjel is csak egyszer hallottam a hangjait.

A tó ilyen közel fekszik...

... és folyamatos látnivalót biztosít.

A távcsövet szinte minden nap elővettük, hiszen a tavon megállás nélkül zajlik a vízimadarak élete és ezt mind a házból, mind a teraszról premier plánban látni lehet. A legcsodásabb élményünk az volt, mikor egy nagy kócsag érkezését figyelhettük meg. A madár ezek után napokig, távozásunkig a tavon maradt, itt keresett eleséget, itt pihent. 

Az egyik ablakpárkányon található muskátliba pedig a barázdabillegető fészkelt be, és csakúgy, mint a pécsi nyaralásunkkor két éve, idén is, pont ott létünk alatt keltek ki az édes kis tátogó kicsinyek.

Jó szívvel ajánlom Nektek ezt a szálláshelyet Somogy megye szívében, a Zselic kapujában!

-------------------------------------------
Ha más irányban keresgélnétek, akkor itt van még néhány tapasztalatunk:
Napfény Apartman, Nyíregyháza-Sóstó
Kemencés Vendégház, Kővágószőlős
Sárgarigó Vendégház, Bakonybél
Greenfield Hotel, Bükfürdő (pályázati nyeremény)
Apát Hotel, Apátistvánfalva, Őrség (pályázati nyeremény)
Hotel Sopron (pályázati nyeremény)
Kristály Apartman, Parádsasvár
Ezüsthíd Hotel, Veszprém
Domszky Pál Matracszállás, Bernecebaráti, Börzsöny
Macskakő Vendégház, Somoskőújfalu
Várgesztesi Villapark, Vértes
Hotel MenDan, Zalakaros
Sólyomvár Panzió, Komlóska
Vadvirág Kemping, Balatonszemes
Telepített sátor, Lidó Kemping, Balatonszemes
Hunguest Hotel Forrás, Szeged
Telepített sátor, Napfény Kemping, Révfülöp
Tomaj Kemping faházak, Badacsonytomaj
Kamalduli Remeteség, Majk (Vértes)
fogok írni remélhetőleg a közeljövőben még a hajdúszoboszlói Hotel Atlantis-ról  és két osztrák, semmeringi szállásról is!
-------------------------------------------


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése